Вхід | Реєстрація

Екоідеї: знищення карантинних рослин та облаштування зелених зон

Екоідеї: знищення карантинних рослин та облаштування зелених зон
Жива земля — живе суспільство

8 червня розпочнеться голосування за екологічні ініціативи, які подали на розгляд обласної ради жителі Полтавщини.

Нагадаємо, що в Полтавській області проводиться традиційний конкурс екологічних громадських ініціатив. За його умовами, мешканці Полтавщини віком від 14 років мають право подати проєкт, спрямований на охорону навколишнього середовища та його покращення. Також свої ідеї можуть подавати внутрішньо переміщені особи, які зареєстровані на території Полтавської області.

Проєкти впроваджуються на умовах співфінансування: 50 на 50 відсотків. Їх вартість може становити 500 000 гривень і більше. Щоправда, з обласного бюджету на втілення однієї ініціативи передбачили максимум 250 000 гривень. Загальна сума співфінансування з області складе 6 000 000.

Прийом проєктів тривав до 18 травня. До 30-го числа комісія опрацьовувала подані ініціативи. Голосування за них розпочнеться 8 червня і триватиме до 19-го.

Цього року на конкурс подано 95 ініціатив. Від жителів Кобеляччини і Новосанжарщини надійшло 9 ідей.

У Вільховатці й Придніпрянському боротимуться з амброзією

Тетяна Коваленко підготувала ініціативу під назвою «Боротьба з амброзією заради зеленого майбутнього», що включає в себе впорядкування території Вільховатського старостинського округу та дотримання чистоти довкілля.

Автор проєкту пояснила, що за останні роки велика кількість шкідливих бур’янів і амброзії заполонили територію старостату. Боротися з цим дуже важко, а придбання двох міні-тракторів — газонокосарок, обладнаних кошиком для збирання трави та системою мульчування, допомогло б вирішити цю ситуацію.

Ідея Тетяни Коваленко обійдеться обласному і місцевому бюджетам у 500 000 гривень. За вказану суму автор планує придбати два міні-трактори, по 200 000 кожен, і 9 контейнерів для роздільного збору сміття. Номер проєкту — 85.

Схожий проєкт на території Придніпрянського старостинського округу планує впровадити Володимир Лебедєв. Ідея «Комфортне довкілля», що має порядковий номер 55, направлена на боротьбу з карантинними рослинами та впровадження роздільного збору сміття.

Тому, на думку старости округу, придбання 2 садових міні-тракторів, кущорізів, акумуляторних ножиць, баків для роздільного збору сміття, вкрай необхідні для догляду за зеленими газонами та боротьби зі сміттям, бур’янами. Вартість проєкту складає 500 000 гривень.

У Білицькій громаді побільшає екологічних зон

А все тому, що відразу три проекти направлені на озеленення населених пунктів ОТГ та облаштування зон для навчання і відпочинку.

Галина Щербак виступає за облаштування «Екозони родинного відпочинку в селі Чорбівка Білицької селищної ради» (32-ий номер у списку).

У описі до проєкту учасниця конкурсу вказала, що в центральній частині села є ділянка комунальної власності, на якій розташований дитячий майданчик. У цьому місці авторка хоче висадити декоративні види рослин, квіти, встановити гойдалки, паркові лавки, сміттєві баки , ІР камери та реконструювати колодязь, що прилягає до території. Це дозволить створити комфортну, затишну зелену зону родинного відпочинку. На всі ці заходи необхідно 174 000 гривень.

 

Проєкт «Жива земля — живе суспільство» Анастасії Чишкали (№10) потрібен для створення екопростору на території Білицького ліцею №1, оскільки в навчальному закладі відсутні умови для занять та відпочинку на свіжому повітрі.

За 149 960 гривень Анастасія планує придбати дві альтанки, саджанці квітів і кущів, стенди на екологічну тематику, урни для роздільного збирання сміття.

 

«Green ECO SPACE» — таку назву отримала ідея Олесі Огарь, що має на меті створення екопростору на території села Бутенки. Проєкт передбачає облаштування зеленого екопростору на території громадського парку, суміжного з закладом освіти, для проведення просвітницької діяльності, зміцнення здоров’я та відпочинку.

Згідно проєкту «Green ECO SPACE», у парковій зоні встановлять симетрично дві альтанки з фліпчартами, столами та лавами.

Ландшафтна видозміна з використанням декоративних рослин доповнить екопростір природними демонстраційними навчальними матеріалами і складатиметься з колекції культурних рослин саду, декоративних кущів, багаторічників.

Проєкт під номером 25 коштує 214 140 гривень.

На околиці селища х очуть закласти дендропарк

Таку ідею подала Євгенія Волошина. Її проєкт під номером 74 «Створення сучасного, екологічно чистого дендропарку — перлина Нових Санжар»  включає в себе висадження рослин і дерев, встановлення бесідок і ліхтарів.

Зокрема авторка вказала, що на північно-західній околиці селища знаходиться ботанічна пам’ятка природи «Вовчі гори» на площі 11,9 гектара. Поряд є вільна земельна ділянка площею 1,6 гектара, на якій планується створити сучасний дендрологічний парк, де буде висаджено колекцію декоративних дерев, кущів з різних регіонів та країн. Першочергово планується висадити близько 30 дерев та 130 кущів, облаштувати зону відпочинку дерев’яними лавочками, бесідками та ліхтарями на орієнтовній площі 0,5 гектара. Така екозона стане родзинкою Новосанжарського краю.

Бюджет ідеї склав майже 520 000 гривень.

Нехворощани облаштовуватимуть навчальні заклади

Лариса Поглазова запропонувала ідею «Еко простір «SokolSchool»» (№38) для учасників освітнього процесу Соколовобалківського навчального закладу «Не можна пізнавати світ, сидячи в класі».

Її  ініціатива покликана створити екопростір на території школи, що дасть можливість педагогам проводити уроки та різноманітні заходи з учнями на свіжому повітрі. Крім того, діти матимуть місце для відпочинку під час перерв.

Проєкт передбачає створення повноцінного екологічного простору, висадження хвойних дерев та декоративних кущів, встановлення альтанки із столом, лавок та мобільних дошок. Також у рамках проєкту авторка хоче придбати спеціальні баки, що вирішить проблему з відходами, такими як скло, папір, метал, пластик та органіка.

Реалізація проєкту вартістю 520 380 гривень дозволить підвищити комфорт усіх учасників навчального процесу та покращити естетику і функціональність шкільного подвір’я.

 

Оксана Гринь переконана в необхідності впровадження ідеї «ЕкоГармонія: навчальний простір для майбутнього» для всіх учасників освітнього процесу Маячківської школи.

Проєкт спрямований на створення зеленої локації на подвір’ї навчального закладу для навчання, виховання, розвитку та формування екологічної культури в учасників освітнього процесу. У його рамках будуть висаджені дерева та кущі, встановлені лавки, гойдалки та альтанка, а також придбані мотокоси для видалення інвазійної порослі.

Ідея під номером 47 коштуватиме пів мільйона.

 

Якщо ідея Надії Шерстюк «Сучасний кабінет — лабораторії екології та біології в Нехворощанському ліцеї» отримає підтримку, то в навчальному закладі облаштують сучасну еколабораторію, доповнять STEM-зону сучасними LCD мікроскопами, натуральними об’єктами та лабораторним обладнанням для формування екологічної компетентності. Ініціатива під номером 15 допоможе створити сучасний шкільний кабінет екології та біології — лабораторію для вивчення наук про природу, де учні зможуть отримувати знання, формувати екологічну компетентність, вчитися зберігати навколишнє середовище. Загальна вартість обладнання становить 519 800 гривень.

Отож, не пропустіть старт голосування і підтримайте ідеї своїх земляків.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації