Вхід | Реєстрація

Бур’янів стане менше, а екозон — більше

Бур’янів стане менше, а екозон — більше
Один із проектів, поданих на конкурс

Адже саме такою є тематика 8 проєктів-переможців обласного конкурсу за авторством жителів Кобеляччини і Новосанжарщини.

Цього року на Полтавщині відбувся традиційний конкурс екологічних громадських ініціатив. За його умовами, жителі області та зареєстровані в регіоні внутрішньо переміщені особи, яким виповнилося 14 років, подають проєкти, спрямовані на охорону та покращення навколишнього середовища.

Ідеї учасників фінансуються з обласного бюджету та бюджетів територіальних громад, де проекти, власне, й будуть втілюватися. Їх впровадження відбувається на умовах співфінансування: 50 на 50 відсотків. Область на втілення однієї ініціативи передбачила максимум 250 000 гривень. Загальна сума співфінансування з обласного бюджету цього року становить 6 000 000.

Загалом на конкурс було подано 95 ініціатив. Жителі Кобеляччини і Новосанжарщини направили 9 ідей.

Днями організатори оприлюднили переможців Екологічних громадських ініціатив-2024.

За підсумками голосування, 8 із 9 проєктів отримали схвальні відгуки і будуть втілені на території Кобеляцької, Білицької, Новосанжарської і Нехворощанської громад.

Ідеї Тетяни Коваленко і Володимира Лебедєва сподобалися найбільше

Автори обох ідей, поданих від Кобеляцької ОТГ, виступають за боротьбу з карантинними рослинами. Їх ініціативи посіли перше та друге місця в рейтингу, набравши 1098 і 1091 голос відповідно.

Тетяна Коваленко виступає за «Боротьбу з амброзією заради зеленого майбутнього»,  що включає в себе впорядкування території Вільховатського старостинського округу. Її ідея вартістю 500 000 гривень включає в себе придбання двох міні-тракторів (по 200 000 кожен) і 9 контейнерів для роздільного збору сміття.

Ідея Володимира Лебедєва «Комфортне довкілля» направлена на боротьбу з карантинними рослинами та впровадження роздільного збору сміття в Придніпрянському старостинському окрузі. Пів мільйона буде витрачено на закупівлю 2 садових міні-тракторів, кущорізів, акумуляторних ножиць, баків для роздільного збору сміття.

Санжари будуть із дендропарком, а Білики — із екозонами

У рейтингу проектів серед селищ найбільшу підтримку отримав проєкт новосанжарки Євгенії Волошиної «Створення сучасного, екологічно чистого дендропарку — перлини Нових Санжар» — 1729 голосів.

Отож, невдовзі поряд із ботанічною пам’яткою природи «Вовчі гори» створять сучасний дендрологічний парк, де буде висаджено колекцію декоративних дерев і кущів з різних регіонів та країн, облаштовано зону відпочинку дерев’яними лавочками, бесідками та ліхтарями. Бюджет ідеї склав майже 520 000 гривень.

Другу сходинку в рейтингу посіла ініціатива Олесі Огарь «Green ECO SPACE» (1234 голоси). За 214 140 гривень у Бутенках, на території громадського парку, суміжного зі школою, установлять симетрично дві альтанки з фліпчартами, столами та лавами.

Ландшафтна видозміна з використанням декоративних рослин доповнить екопростір природними демонстраційними навчальними матеріалами і складатиметься з колекції культурних рослин саду, декоративних кущів, багаторічників.

П’яте місце посів проєкт «Жива земля — живе суспільство» Анастасії Чишкали, що направлений на створення екопростору на території Білицького ліцею №1, оскільки в навчальному закладі відсутні умови для занять та відпочинку на свіжому повітрі.

149 960 гривень потрібні для придбання двох альтанок, саджанці квітів і кущів, стендів на екологічну тематику, урн для роздільного збирання сміття.

Три із трьох

Такий результат продемонстрували жителі Нехворощанської громади та всі, хто віддав свій голос за ідеї місцевих мешканців.

Проєкт Лариси Поглазової «Еко простір «SokolSchool»» направлений на школярів Соколовобалківського навчального закладу. Її лозунг: «Не можна пізнавати світ, сидячи в класі».

Тобто, на території школи за 520 380 гривень висадять хвойні дерева та декоративні кущі, встановлять альтанки із столами, лавки та мобільні дошки. Також у рамках проєкту придбають спеціальні баки, що вирішить проблему з відходами, такими як скло, папір, метал, пластик та органіка.

У Маячківській школі втілять у життя проєкт Оксани Гринь «ЕкоГармонія: навчальний простір для майбутнього». За пів мільйона буде упорядкована зелена локація на подвір’ї навчального закладу. У рамках ініціативи висадять дерева та кущі, встановлять лавки, гойдалки та альтанка, а також придбають мотокоси для видалення інвазійної порослі.

Також фінансування (майже 520 тисяч) отримала ідея Надії Шерстюк «Сучасний кабінет — лабораторії екології та біології в Нехворощанському ліцеї». Відтепер у навчальному закладі облаштують еколабораторію (кабінет екології та біології), доповнять STEM-зону LCD мікроскопами, натуральними об’єктами та лабораторним обладнанням.

Отож, якщо всі проекти будуть успішно реалізовані, то на території чотирьох громад бур’янів стане менше, а екозон — більше.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації