Вхід | Реєстрація

«НІБУЛОН» прибув до Чутівського району

— Аби ви усвідомили, що означає наша компанія для Полтавщини, наведу кілька цифр: лише за нинішній маркетинговий рік господарства регіону реалізували ТОВ СП «НІБУЛОН» понад 600 тисяч тонн зернових та олійних культур, — з цього почав свою промову під час презентації будівництва чергового — уже п’ятого за ліком сучасного елеваторного комплексу в нашому регіоні — генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН», Герой України Олексій Вадатурський. — І це ще до того, як ми встигли розбудувати у Полтавській області мережу сучасних елеваторів. Їх в області буде сім — сучасних високотехнологічних об’єктів, здатних прийняти більше 1,5 мільйона тонн зернових та олійних культур. Якщо зважати, що обсяг вирощування зернових в області — понад 4 мільйони тонн, можете уявити, яке значення ми маємо для регіону.
Згідно з інвестиційним планом розбудови мережі елеваторів та річкових розвантажувальних терміналів цьогорічний урожай аграріїв Полтавської області зможуть прийняти одразу сім підприємств «НІБУЛОНу». Йдеться про вже працюючі елеватори в Решетилівці, Глобиному й Ромодані, два річкові термінали, що збудують у Градизьку та Кременчуці, та два елеватори, які мають з’явитися у селі Мар’янівка Гребінківського району та Артемівці Чутівського району. Будівництво останнього «НІБУЛОН» розпочав минулого четверга. Передували йому урочисте представлення проекту елеватора і вже традиційне закладання у стіну майбутнього адміністративно-лабораторного комплексу послання до нащадків. Капсулу заклали генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН»
Олексій Вадатурський, екс-заступник голови Полтавської облдержадміністрації Андрій Баранов, голова Чутівської районної ради Анатолій Шев’яков, голова Чутівської райдержадміністрації Михайло Хворост та сільський голова Василь Дрозд.

У соціальну сферу Артемівки «НІБУЛОН» вкладе 1,5 мільйона гривень
Уже після урочистостей керівник Чутівського району Михайло Хворост зізнався журналістам, що має намір віддати будівельні каску та кельму, якою вирівнював бетон під час закладання капсули, до місцевого музею і створити там спеціальну експозицію, присвячену будівництву. Адже для Чутівського регіону прихід «НІБУЛОНу» — надзвичайно важлива подія.
— Ми щасливі з того, що вибрали саме наш район, що у нас також буде елеваторний комплекс «НІБУЛОНу», — додав голова Чутівської райдержадміністрації Михайло Хворост. — Чутівський район — типовий аграрний район області. У нас 60 тисяч гектарів землі сільськогосподарського призначення, працюють понад 100 господарств. Гарний урожай непросто виростити, та практика показала, що найбільше проблем із його реалізацією. Будемо відвертими: цей ринок монополізований. І до того, як сьогодні був закладений перший камінь будівництва елеватора в Артемівці, більшість чутівських селян свій урожай продавали саме компанії «НІБУЛОН» — на елеватор у Решетилівці. Чимало господарств не мали змоги відвезти збіжжя туди самостійно, тому працювали через посередників. Звичайно, це неефективно, господарства терпіли збитки. Нині ж ми впевнені, коли запрацює елеватор, селяни матимуть прибуток, оскільки продаватимуть своє збіжжя напряму провідному трейдеру. Це буде поштовхом для розвитку аграрного комплексу району, відтак — і соціальної інфраструктури.
От на її розвиток «НІБУЛОН» ніколи не шкодував грошей. Як прокоментував голова Чутівської районної ради Анатолій Шев’яков, інвестор, ще навіть не почавши роботи, вже вклав більше мільйона гривень у розвиток соціальної сфери.
— Це прямі інвестиції, — наголосив Анатолій Шев’яков. — Та якщо врахувати податки, кошти, які отримають люди у якості заробітної плати, а підприємства — у вигляді прибутку, який до цього часу не планувався — йдеться про мільйони гривень. Ці кошти підуть на розвиток сільських господарств, їх отримають люди, котрі працюють на землі.
За словами Олексія Вадатурського, мільйон гривень — це не останні кошти, які отримає громада Артемівки. За таку суму, перш ніж збудувати об’єкт, викупили землю під будівництво: щоб місцева громада отримала кошти на розвиток інфраструктури. Крім того, «НІБУЛОН» має намір вкладати й додаткові кошти.
— Із сільським головою Артемівки ми домовилися, що на наступну оперативну нараду він підготує план пропозицій щодо розподілу 500 тисяч «стартових» гривень, — додав Олексій Опанасович. — Крім того, плануємо провести ремонт під’їзних автомобільних доріг, допомогти школі, ФАПу, Будинку культури. Ми на конкретному прикладі покажемо, як бізнес і влада спільно вирішують соціальні питання.
— Коли приходить інвестор і при знайомстві одразу запитує: «А чим ми можемо допомогти громаді?», відразу розумієш — люди прийшли сюди надовго, — зауважує Артемівський сільський голова Василь Дрозд. — І ми працюватимемо спільно, плече до плеча, надаватимемо допомогу, яку зможемо. Бо будуть нові робочі місця, поліпшиться рівень нашого життя, і після цього будівництва наше селище оживе.

Полтавські аграрії зможуть напряму з «НІБУЛОНом» продавати кукурудзу до Єгипту і слідкуватимуть за ціною на збіжжя на Чиказькій біржі
Те, як потрібно співпрацювати владі та бізнесу, всій Україні продемонструвала саме Полтавська область. Адже будівництвом елеваторів особисто опікувався колишній керманич області Валерій Асадчев. І для нового голови Полтавської облдержадміністрації Олександра Удовіченка проект ТОВ СП «НІБУЛОН» — також пріоритетний. На цьому наголошував екс-заступник губернатора Андрій Баранов. Сам очільник Полтавщини не зміг взяти участь в урочистостях: його, як і решту губернаторів, викликали до Києва на нараду в Кабінеті Міністрів щодо впровадження в життя реформ.
Андрій Баранов, вітаючи нібулонівців з початком будівництва чергового елеватора, вручив Олексію Вадатурському офіційний дозвіл на початок будівельних робіт. Додав при цьому, що у нашій державі, на жаль, інколи важко об’єднати зусилля усіх дозвільних структур, аби вчасно отримати такі документи. Проте обласна адміністрація, сприяючи інвестиціям, допомагає компаніям, котрі приходять працювати в Полтавський регіон. Тим паче, що спільним проектом з «НІБУЛОНом» влада надзвичайно пишається.
— Реалізація проекту будівництва мережі потужних сучасних елеваторів та двох річкових портів компанією «НІБУЛОН» вирішує два важливі завдання: диверсифікує ринки зберігання зернових культур та відродить судноплавство на головній водній артерії України — Дніпрі, — говорить Андрій Баранов. — До того ж уперше за 18 років незалежності України компанія будує перший річковий приватний флот. Цей проект — робота для всіх: українських металургів, промислових підприємств, будівельників, аграріїв. Той рівень стосунків, взаємопорозуміння, які мають обласна влада та приватна компанія, дозволяють такий масштабний проект реалізувати за короткий термін. Я переконаний: попри всі зміни влади, політичних поглядів, Україна зацікавлена в інвестиціях, Україна зацікавлена у диверсифікації аграрного ринку, Україна зацікавлена в тому, аби стати одним із провідних постачальників зерна у світ. А компанія «НІБУЛОН» допомагає сьогодні Україні своєю чесною, відкритою, високопрофесійною роботою ставати житницею світу. І приємно, що саме Полтавщина на сьогодні є базовою областю для компанії.
Для аграріїв регіону така співпраця й нинішнє будівництво означає одне — чесне партнерство й додаткові прибутки. Тим паче, що високе реноме компанії підтвердила й нещодавня загальнодержавна програма «Лідер року», у рамках якої ТОВ СП «НІБУЛОН» отримало премію «Прометей Престиж» у номінації «Інвестиції року». Уперше за 18 років таку високу нагороду отримало саме аграрне підприємство.
— Ми боролися у цій номінації з металургами та енергетиками. І те, що аграрії стали лідерами, символічно: майбутнє України як самодостатньої країни — за сільським господарством та інвестиціями в нього, — упевнений Олексій Вадатурський. — На сьогодні «НІБУЛОН» є лідером експорту кукурудзи до Єгипету. Ми постачаємо цю культуру на найбільш ємкий ринок у світі, наша частка на ньому — 18%. І полтавські аграрії завдяки нам зможуть постачати своє збіжжя безпосередньо на єгипетський ринок. Отже й ціну за зернові отримуватимуть вищу. На Полтавщині кукурудзи вирощується найбільше в Україні — до 1,5 мільйона тонн на рік. Сьогодні складається така ситуація, що своє збіжжя полтавці везуть на елеватори компанії прямо до Миколаєва. Привезли цього року 73 тисячі тонн зерна. Аби довезти з Полтавщини до Миколаєва своє збіжжя, селяни втрачали до 200 гривень на тонні при перевезенні. Після завершення будівництва елеваторних потужностей у Полтавській області ми зможемо зберігати в сучасних умовах майже 1 мільйон тонн кукурудзи.
Окрім того, з цього року проводитимемо так звані заставні закупівлі збіжжя в аграріїв. І коли на Чиказькій біржі коливатиметься ціна на ту ж кукурудзу — полтавські аграрії знатимуть, як змінюватиметься її вартість на світовому ринку. А отже вирішуватимуть, коли остаточно, за якою ціною продаватимуть кукурудзу нашому підприємству. Це і є найсучасніші європейські технології торгівлі зерном. І більше не буде підстав для розмов, що посередник приїхав і забрав збіжжя за безцінь. Ми плануємо назавжди пов’язати свою долю з полтавськими аграріями.
В економічному плані область, котра вирощує 4,5 мільйона тонн зернових на рік, матиме чималий зиск від співпраці з «НІБУЛОНом». Якщо завдяки прямим закупівлям ціна за тонну збільшиться на 50 гривень, селяни області отримають 225 мільйонів додаткового прибутку. Це — головний ефект і користь від такої співпраці. Упевненість у майбутньому — це найважливіше. Аграрії знатимуть, що на Україні можна працювати успішно і бути успішними.
До початку липня «НІБУЛОН» планує завершити будівництво всіх елеваторів у Полтавській області. Як зазначає Олексій Вадатурський, такі стрімкі темпи та великі обсяги роботи — це буде стрес для промисловості регіону, для будівельників. Але приємний стрес, що стане поштовхом для розвитку підприємств. На 4 об’єктах у Полтавській області працюватиме 150 будівельних організацій. Йдеться про 4 тисячі робочих місць. Будуть завантажені усі заводи залізобетонних виробів, компанії, котрі виготовляють металоконструкції та монтують їх, будівельні організації — всі зможуть стати партнерами «НІБУЛОНу» за умов тендерного відбору. Будуватимуть елеватори й полтавські компанії, котрі встигли себе добре зарекомендувати й стати партнерами «НІБУЛОНу». Вони, до речі, під час урочистостей влаштували приємний сюрприз Олексію Вадатурському — вручили картину «До нас їде «НІБУЛОН», виконану у стилі «українського наїву».
— Ми познайомилися під час будівництва філії «Глобинська», — говорить директор ПП «Справа» Олександр Правденко, який дарував картину. — Відразу вразило те, що вся команда «НІБУЛОНу» націлена на кінцевий результат, а генеральний директор особисто їздить на наради, сам вникає у ті проблеми, які виникають у підрядників, не стоїть осторонь. Нам на практиці доводилося мати справу з такими інвесторами, котрі заїздили на джипі на будівельний майданчик, давали вказівки, не виходячи з авто... А «НІБУЛОН», крім того, що дає можливість будівельним організаціям підтримати матеріально свої колективи і свої родини, коли їде після будівництва, залишає 70 нових робочих місць для молодих фахівців. Залишає після себе життя у напівзабутих селах…
До речі, уже до липня наступного року головний інвестор в аграрний сектор України ТОВ СП «НІБУЛОН» планує ввести в експлуатацію ще 8 потужних елеваторних комплексів — у Дніпропетровській, Харківській, Житомирській та Кіровоградській областях.

Автор: Надія ДІДЕНКО, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 квітня 2010, 14:54 | Чутове | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації