Вхід | Реєстрація

У парках та скверах висадять 160 тисяч квітів

У парках та скверах висадять 160 тисяч квітів
Ще на під’їзді до офісу КП «Декоративні культури» бачиш, що працівники не просто так приходять на роботу о восьмій годині ранку. По обидва боки дороги — рівненькими рядочками висаджені колючі кульки туї, ялинки великі і маленькі, горобина, каштани, дубочки і ще маса невпізнаних мною дерев і кущів. Із маленької ялинки «зростом» 30 сантиметрів через кілька років виросте справжня 3—7-метрова срібляста чи блакитна красуня.
Із самого ранку над саджанцями «чаклують» понад 100 працівників: обкопують, обрізають, пікірують, стрижуть сухостій на плантаціях газонного дерну — адже кожен листочок, кожна гілочка вирощуваного тут дерева чи куща потребує уваги. Від праці, вкладеної у рослину в перші місяці і роки її життя, залежатиме у подальшому краса нашого міста.
— У середині лютого було видано розпорядження міського голови про підготовку до посадки саджанців, — зазначає начальник КП «Декоративні культури» Сергій Сілаєв. — Тож опікуватися невід’ємною зеленою складовою міста ми почали ще у лютому — тоді приступили до обрізування дерев і формування крон. Зараз же прогрітий грунт дозволяє проводити наземні роботи та висаджувати нове покоління саджанців — уже на наступні сезони.
Зовсім скоро ряди парків та скверів поповняться новими деревцями та кущами. За словами Сергія Сілаєва, цьогоріч останніх планують висадити майже дві тисячі. І більше 160-ти тисяч однорічних рослин прикрасять клумби міста.
За словами Сергія Сілаєва, у цьому році традицію вертикального озеленення змінювати не будуть, хіба що доповнять її багатоярусними квітковими композиціями — «ялинками», які стоятимуть у місцях, де не розбиті клумби.
Потрапивши до обителі квітів — оранжереї, — озираюся — вражає невідповідність форми змісту. Чимало теплиць у буквальному значенні слова «дихають на ладан», але всередині — атмосфера тепла, волога і квіткова.
— Наші теплиці збудовані ще до війни, самі бачите, у якому вони стані, — розповідає «королева квітів» Зоя Колодяжна. — Але ми і досі зберігаємо технологію, за якою вирощували квіти ще наші бабусі. За нею, рослини не отримують жодних синтетичних добрив, як за кордоном, вони живляться лише натуральними органічними речовинами — ми щороку набираємо для теплиць суміш свіжих грунтів із хвойних та листяних лісів. Усі рослини від початку роботи і аж до висадки культивуємо самі. Іноді оновлюємо насіннєвий фонд з-за кордону, але… Якість закордонних квітів залишає бажати кращого. Я даю гарантію, що понад 90 відсотків висадженого на клумби матеріалу з наших теплиць вистоїть, а от європейські квіти «загнуться». А взагалі, будьте спокійні, — клумби посадимо у будь-якому разі, навіть якщо з коштами скрутно буде. Наші теплиці і не таке пережили. Вони і під час війни працювали, — посміхається Зоя Іванівна.
І з любов’ю показує мені своїх «малят». Розбігаються очі — гацанія, пеларгонія, алісум, сальвія, ротики, вербена, бегонія, петунія… Збилася з рахунку, поки перелічувала і запам’ятовувала.
— Тридцять, — підказує Зоя Іванівна. — Понад тридцять найменувань квітів та кілька десятків їх різновидів. Ось усім знайомої петунії у нас тільки понад 15 кольорів. Це дозволяє фантазувати на клумбах у повній мірі і створювати квітами будь-які візерунки.
Поки що готові прикрасити клумби міста лише петунії та  чорнобривці. Щодо інших — триває процес пікіровки. Але за місяць уся розсада цвістиме і пахнутиме. Перше сонечко, прогрітий грунт, стабільна плюсова температура — і новий візерунок із квітів прикрасить клумби міста.
Як розповів Сергій Сілаєв, КП «Декоративні культури» долучиться і до благо-устрою Поля Полтавської битви. Зокрема, є пропозиції управління архітектури — навколо Ротонди примирення розбити розарій. У планах також — створення аналогу Диканського бузкового гаю на території Поля.
Зараз у парках і на клумбах міста проводяться розвідувально-підготовчі роботи: робітники звільняють троянди та інші багаторічні рослини від землі, якою їх торік підгортали на зиму, а також перевіряють, як вони перезимували. Докорінно змінювати малюнок на клумбах історичної частини міста (а особливо окрасу міста — квіткові герби) не будуть — хіба що дещо урізноманітнять асортимент квітів.

Автор: Олександра АНДРІЄЦЬ, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 квітня 2010, 14:57 | Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації