Вхід | Реєстрація

Вода і голуби

Вода і голуби

У неділю спостерігав за цікавою і вельми повчальною ситуацією. Дивився, як голуби п’ють воду із міського фонтану, того, що на розі вулиць Касьяна і Шевченка.

Кмітливі птахи швидко зметикували, де в місті постійно є вода і прилітають туди попити. У страшенну спеку, яка нині панує в Україні, вода є життєвою необхідністю для всіх.

Найцікавіше було спостерігати, а потім констатувати той факт, як птахи вишикувались у своєрідну чергу на водопій. Підлітали до фонтану по троє, всі інші терпляче чекали на дротах.

Ні сварок, ні бійок, хіба що зачіпали один одного в польоті крилами. Таки розумні птахи, усвідомлюють, що від сварок, тим більше, бійок, кількість води у фонтані не збільшиться.

А через кілька днів читаю «дискусію» в одному із телеграм-чатів, через який частина кобелячан та й гостей міста обмінюються інформацією. А там якраз обговорюють проблему води, точніше, її відсутності на тій чи іншій вулиці.

І обговорюють у класичному для користувачів соцмереж стилі: «Комунальники - дебіли», « Вони там собі зарплату вп’ятеро підвищили», «Тариф підняли, а води немає», «Та все ясно, електрику ж в Європу продають, а своїм не вистачає».

І нікого не турбує той факт, що всі ці припущення не витримують навіть найпростішої перевірки.

От візьмімо зарплату комунальників. Якщо «мінімалку» у 8 тисяч гривень підвищили в 5 разів, то це 40 тисяч в місяць виходить.

Де черга на роботу у «Водоканал Плюс»? Там же, за твердженнями декого із завсідників соцмереж, по тисячі доларів в місяць платять!

Або - продаж електрики в Європу... Де факти, де документи? Хто із розповсюджувачів подібних нісенітниць був присутній при процесі купівлі-продажу?

Та про це в якомусь телеграм-каналі писали... А хто писав, а які факти чи документи були представлені? Починаєш задавати ці елементарні питання - і відповіді немає.

А тепер трішечки фактів щодо води.

У Кобеляках на балансі комунального підприємства - 13 артсвердловин. Працюючих - 12. Кожна свердловина теоретично має видавати в мережу по 10 кубометрів води на годину. За хвилину - це 166 літрів.

Беремо дані по кількості води, яка за хвилину витікає із звичайного крана у звичайному домоволодінні. Фахівці та всезнаючий Гугл говорять про 8-15 літрів за хвилину. Беремо середню цифру в 11 літрів.

А потім ділимо 166 літрів, які подає в систему один насос із свердловини, і ділимо на 11. Виходить 15.

Тобто, якщо в Кобеляках одночасно на повну потужність відкриють 15 звичайних кранів, то одна артсвердловина працюватиме виключно на них.

Множимо на 12. Виходить 180. Як ви думаєте, може таке бути, що в Кобеляках одночасно на повну будуть відкриті 180 кранів і водомережа буде відчувати постійний дефіцит води? Впевнений, що така ситуація цілком реальна.

Чому я навжу ці нудні цифірки? Зовсім не для того, щоб якось захищати комунальників. Так, їх, як і владу, можна і потрібно критикувати і вимагати від них належного виконання службових обов’язків.

Але ж.. Але ж ми люди, а не голуби. Ми повинні мислити, рахувати і аналізувати. Ми повинні розуміти один одного. Розуміти, що зараз дійсно екстремальна спека і вона неодмінно викличе проблеми і негаразди.

І вони, ці проблеми, при такій аномальній погоді виникають навіть у найблагополучніших і найбагатших державах світу. Не кажучи вже про воюючу країну.
І якщо ці проблеми виникають, то пошуки винного чи крайнього нічого не дають. Ну поляпали язиками в соцмережах. Що, вода в крані з’явилася?
..Спека через 10 днів має закінчитися. Сподіваюся, що невдовзі закінчиться і війна.

А ми і тоді, і зараз залишатимемося людьми.

...Ось голуби на фонтані показують приклад поведінки в екстремальній ситуації.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації