Вхід | Реєстрація

Криза із водою на Калиновій: всім іншим - приготуватися

Криза із водою на Калиновій: всім іншим - приготуватися

Аномальна спека призводить як до погіршення самопочуття людей, так і до збоїв у подачі води. Існуюча інфраструктура просто не витримує додаткових навантажень. Так, в Кобеляках кілька десятків людей, які проживають по вулиці Калиновій, на кілька днів залишилися без водопостачання. Редакція спробувала розібратися чому ж так сталося.

Дефіцит води в період літньої спеки не є для Кобеляк, як і для більшості населених пунктів громади та й України, якимось унікальним явищем.

Адже в такі періоди суттєво зростає водорозбір через те, що люди поливають свої городи, намагаючись хоча б врятувати посаджені овочі.

Дуже простий підрахунок показує, що для того аби в Кобеляках зникла вода в мікрорайонах та окремих домівках, розташованих на узвишші, достатньо аби одночасно почали поливати городи 200 користувачів.

Порахуйте самі. У Кобеляках 12 свердловин. Вони видають за хвилину 2 тисячі літрів, один кран «споживає» за той же проміжок часу 10 літрів. Двісті постійно відкритих кранів - дорівнює дефіциту води.

Але навіть в такому разі у нічні години вода таки повинна з’явитися у мережі і в домівках.

У жителів Калинової вона зникла в неділю. І водопостачання не було відновлене станом на вівторок.

Редакція, реагуючи на скарги земляків, звернулася у «Водоканал Плюс».

Заступник директора підприємства Дмитро Геращенко пояснив причину відсутності водопостачання на Калиновій аварією в мережі.

За його словами, на території колишніх медскладів «порвало» трубу. Під час виконання ремонтних робіт виявилося, що вона має нестандартний діаметр.

Геращенко сказав:

- Скрізь по місту воду подають по трубах діаметром 50-60 міліметрів. А тут маємо справу із 168-ю трубою. Під час ремонту виникла потреба у специфічній запчастині, якою немає ні в Кобеляках, ні в Полтаві. Це спеціальний адаптер. Запчастину замовили. Її везуть. Має прибути в середу. Саме ремонт і відновлення водопостачання займе в часі приблизно дві години. Все зробимо, розуміємо обурення людей, але інколи обставини сильніші за нас.

Версія від інсайдера: непотрібно було міняти трубу

У принципі, відповідь представника комунального підприємства виглядає правдоподібно. Але редакція вирішила продовжити перевірку. І от один із інсайдерів, чоловік, який розуміється на водопостачанні, розповів нам свою, відмінну від «водоканалівської» версію.

Він сказав:

- Немає зараз запчастин, які є дефіцитними. Це хіба що якийсь ексклюзивний глибинний насос замовляти. Все інше є в Полтаві. На Калиновій інша ситуація. Там дійсно був порив. Місце пориву труби знайшли швидко. І було два варіанти. Перший, на мій погляд більш адекватний - забити в трубу чоп і подавати воду, а вже восени або в період дощів проводити повну заміну конструкції. Другий варіант. Його й вибрали у комунгоспі. Вони почали розкопувати всю трубу, щоб її повністю замінити. У результаті старезна трухла труба розвалилася. А всі ці розкопки, прийняття рішень - це час. І весь цей час люди сиділи без води.
За словами нашого інсайдера, ремонт дійсно можна було провести за дві-три години.

Отже, що ми маємо? На момент виходу газети в друк вода на Калиновій має з’явитися по обох версіях.

Чи можна тут говорити про нехлюйство чи, тим більше, бездіяльність комунальників? Напевне - ні. Вони то працювали. А от рішення щодо вибору варіанту вирішення проблеми, можливо, було й неправильне.

Та в будь-якому разі кобелячани мають бути готовими до перебоїв із водою. Умови зараз дійсно екстремальні.

 

P.S. Увечері в середу вода у жителів згаданого мікрорайону почала з'являтися


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації