Вхід | Реєстрація

Якщо «коронка» винограду закручена, маєте радіти

Якщо «коронка» винограду закручена, маєте радіти
Закручена коронка — це добре

Більшість виноградарів-аматорів зараз дуже хвилюються з приводу того, як їх лози перенесуть небувалу спеку. Їх більш досвідчені колеги радять не панікувати, щедро поливати, але остерігатися такої хвороби, як оідіум.

Зокрема, кобелячанин Дмитро Омельяненко говорить:

— Мені надсилають фото, на яких кінчик винограду, так звана «коронка», закручений. І просять поради. Питають, чи це не кризове явище, чим обробити. Насправді, якщо «коронка»  закручена, то душа виноградаря радіє. Це означає, що він, виноград, має всього вдосталь і посилено росте.

На деяких сортах винограду ягоди вже почали змінювати колір, сигналізуючи цим про достигання. Зокрема, мова йде про всім відомий і дуже простий у вирощуванні сорт Юпітер.

З цього приводу Омельяненко каже:

— Так, Юпітер уже почав достигати. Спробуйте ягідку на смак. Якщо вона вже має хоч крихітку солоденького — це чудовий знак. У період накопичення цукрів виноград не вражається такою небезпечною хворобою, як оідіум. А от інші сорти — в зоні ризику.

Дмитро пояснює, що як би парадоксально це не звучало, а отака погода,  із високою температурою повітря та ранковими росами, дуже сприяє розвитку такої грибкової хвороби, як одідіум.

Він пояснює:

— Так, мілдью, інша небезпечна хвороба, розвивається, як правило, в період дощів. А оідіум може «спалахнути» зараз.  Юпітер уже обробляти чимось запізно, та й, як я вже сказав, у цей період він уже менш вразливий. А от більшість інших сортів почнуть стигнути аж через місяць. От їх буде не зайвим захистити.

Із перевірених засобів захисту рослин, які дозволено застосовувати за три-чотири тижні до вживання ягоди, Дмитро згадав про Натіво, Топаз, Талендо. А такий фунгіцид, як Світч, взагалі можна використовувати за 7 днів до збору.

А ще Дмитро згадав:

— Можна й так звані народні засоби використати. Колись мені порадили фурацилін від мілдью — одну пігулку на літр води. Спрацювало. Можна використати марганцівку. Розчиняти в такій пропорції, щоб вода стала насиченого рожевого кольору, і бризкати цим розчином.

Та все ж головне завдання зараз — це полив. Виноград хоча і є теплолюбною культурою, яка прийшла до нас із півдня, але від води в таку спеку не відмовиться. Особливо актуальним є полив молодих одно-двохрічних рослин.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації