Вхід | Реєстрація

Садовий всеобуч від олексія Зінченка із Селещини

Садовий всеобуч від олексія Зінченка із Селещини
Олексій Трохимович на пенсію пішов із посади голови правління Полтавської облспоживспілки. Тоді й повернувся разом із дружиною з обласного центру в Селещину, в батьківську хату. А вона чималенька: шість на чотирнадцять. І ось уже тринадцять років обживають рідне дворище, щось перебудовують, ремонтують. Але головне захоплення господаря – сад. Він у нього доглянутий та «вихований». У свої 73 чоловік з ранку до ночі няньчиться з кожною брунькою. Мабуть, це захоплення і додає здоров’я, оптимізму та молодості.  Олексій Трохимович всерйоз вважає, що кожне дерево треба не тільки вирощувати, а й виховувати і  секретами такої педагогіки він ділиться сьогодні з читачами «Променя».

«НЕ КИДАЮСЯ НІ В ЯКУ ЕКЗОТИКУ. В САДУ ТЕ, ЩО Й В ІНШИХ».
У Олексія Трохимовича дуже багато смородини. Сорти наші традиційні: Решетилівська рання, Полтава-800, Селечинська, Мінай-Шмирьов тощо. Із пізніх є Білоруська солодка. У неї й конституція, як каже садовод, інша, і достигає вона аж у серпні. Щороку він висаджує 5-6 нових кущів, адже живуть вони максимум 8 років. Багато саджанців роздає людям. Цікавиться потім, як прижилися. Секрети ж догляду має прості, відомі споконвіку:
– Будь яке дерево чи кущ усім рекомендую саджати так: викопав яму, дивлячись яка там коренева система, поклав перегною, насипав зверху землі, щоб корені не торкалися удобрення, поставив на землю саджанець і пригорнув. Воно з часом дійде і років три нічим підживлювати не треба.
Смородину, як тільки посадили, не жалійте, обріжте сантиметрів на 10-15 над землею. Наступного року одержите 4-5 бокових гілок, які гарно підуть в ріст. А не обріжете відразу – то нічого й жалітися, що погано росте.

ДЕРЕВО НЕ ТІЛЬКИ ПОСАДИТИ, А Й ПОСТІЙНО «ВИХОВУВАТИ» ТРЕБА
–    Часто можна побачити, коли якась жіночка з базару несе саджанець, як палицю. Спитаєш, для чого, каже, поїду на дачу та вткну десь. Та ні, не «вткнути», а посадити треба, а тоді ще й виховувати протягом усього життя. Спрямовувати кожну гілку в потрібному напрямку, формувати крону. Треба знати, що абрикоса, черешня та груша – теплолюбні дерева. Саджаю їх завжди в затишку з південного боку, захищаючи від східних холодних вітрів. А то буває цвіте вроді гарно, а глядь – плодів нема.
Якщо дерево думаєте весною садити, то ямки краще викопати з осені. Тоді все з них вивітрюється. Адже до цього щось там росло, якісь речовини накопилися. За зиму ямка нап’ється води, щось із неї вимиється, щось вимерзне. Якщо саджатимете восени, то копайте ямки за 2-3 місяці.

НЕ ПУСКАЙТЕ ДЕРЕВО РОСТИ ВГОРУ
–    Подивіться по Машівці, які в садах дерева. Стовбури, як труби, по 3-4 метри. Мабуть, хазяїн їх обрізував із землі, поки діставав, а тоді вже з драбини (сміється). Урожай хоч із вертольота збирай. Є просте правило: якщо ріжеш унизу – росте вгору. Ріжеш угорі – росте внизу. Коли дерево 5-6 років не обрізувалося, то вже важко його формувати. А от як посадили прутик, то й обріжте його на висоті 60-70 сантиметрів. Тоді воно пустить бокові гілки. Не давайте дереву рости вгору. Пройшло років шість, видаляйте центральний провідник. І пагони на бокових гілках видаляйте також. Правда, деякі з них можна залишити для заповнення крони.

НА ПОВНИЙ МІСЯЦЬ ОБРІЗУВАТИ НЕ МОЖНА
У цьому Олексій Трохимович переконаний стовідсотково. І взагалі користується астрологічним календарем обрізувань. Дотримується як техніки, так і технології обрізування. Техніка – це, як обрізати гілку понад кільцевим напливом, щоб швидко і правильно загоїлося. А технологія передбачає проріджування крони, чи вкорочування гілок. До вкорочування, як вважає Олексій Трохимович, слід ставитися обережно. Є сорти на яких не можна вкорочувати минулорічні пагони, бо на них наступного року зав’яжуться плодові бруньки. Це Антор, Айдарет та Снєжний кальвій. На них краще прорідити крону, ніж вкорочувати молоді гілки.

ЧИМ БЛИЖЧЕ ГІЛКА ДО ГОРИЗОНТАЛІ, ТИМ БІЛЬШЕ НА НІЙ ПЛОДОВИХ БРУНЬОК
На гілку, яка росте не вгору, а паралельно землі, потрапляє більше сонячного світла. Тому на ній швидше закладаються плодові бруньки. Для цього бокові гілки варто акуратно відгинати вбік, розтягувати. Садоводи їх прив’язують чи то до стовбура, чи фіксують чимось до землі на деякий час. У Олексія Трохимовича в саду ми бачили навіть спеціальні «грузики» із старих замків, дротиною зачеплені за гілку. Час від часу він переставляє їх далі на периферію гілки, щоб навантаження було поступовим. Таке собі спортивне тренування дерева. Починати його треба також із першого року, як стверджує господар.

СТАРЕ ДЕРЕВО МОЖНА ОМОЛОДИТИ
У саду Олексія Трохимовича є тому гарний приклад. Яблуні сорту Білий налив вже 40 років. 10 років тому всі старі гілки господар спиляв. Але робив це поступово. Спочатку вирізав дві. На зрізах з’явилися вовчки і з часом сформували нові гілки. Поки вони міцніли, інші старі гілки підтримували життєдіяльність дерева. Потім вирізалася решта старих гілок. Про те, що яблуня стара, нагадує товстий стовбур та чотири спили.

ЯБЛУНІ ЛЮБЛЯТЬ ЗАЛІЗО, А СЛИВИ ТА ЧЕРЕШНІ НЕ ПЕРЕНОСЯТЬ ПЕРЕГНОЮ
Олексій Трохимович помітив, що сливи, абрикоси та черешні не люблять азотних добрив. Якщо їх удобрити перегноєм, то спочатку вони гарно ідуть в ріст, але пізніше на їхніх стовбурах тріскається кора. Тож ці дерева він не удобрює. Сам не практикував, але садоводи радять у таких випадках на корі робити ножем поздовжні борозни. Вони з часом рубцюються і дерево лікується.
Навесні сад обробляється залізним купоросом, щоб знищити грибок і зелень на стовбурі та гілках. А під кожною яблунею у чотирьох місцях прокопуються лунки на штик лопати і забиваються туди залізні штирі. Яблуні дуже полюбляють залізо. Якщо дерево не голодне на цей елемент, то листя має завбільшки з долоню, як стверджує садовод.
А ще помічаємо прив’язані на деревах ємності з пластикових пляшок. Влітку туди наливається переброджений квас чи компот і є чудовою приманкою для нічних метеликів, головного садового шкідника. «Жаль, що не всі так роблять і комахи прилітають знову від сусідів», – бідкається Олексій Трохимович.

КАРЛИКОВІ ЯБЛУНІ ПЛОДОНОСЯТЬ ВЖЕ НА ДРУГИЙ РІК
За хатою в Олексія Трохимовича висаджено в ряд густенько вісім карликових яблунь. Усі вони розтягнуті на шпалері зі сформованою в одній площині кроною. Це досягається способом обрізування. Посадив їх господар в річному віці. Ростуть всього другий рік. Уже були перші яблучка. А сьогодні на деревах багато плодових бруньок. Усі яблуні звичайних сортів, прищеплені на карликову підщепу на замовлення. Є тут Флорена, Симиренка, Симиренківець, Скіфське золото. Останнього сорту ніде в описах немає.
Господар пояснив, чому карлики розміщені на шпалері. Адже коренева система в таких підщеп мичкувата і їх легко може звалити вітер.

МАЛИНА НА ШПАЛЕРІ НЕ ПОТРЕБУЄ ОБРІЗУВАННЯ
Цій грядці 2 роки. На другий рік після посадки малина вже плодоносила. Крупна, плодовита. Назви її господар не знає. Головне, що хороша. Ця ягода любить сонце. Ряди краще розташовувати з півдня на північ, щоб краще освітлювалися. Висаджена малина у рядки по 10 штук через 50 см і в ямки глибиною також 50 см. Після посадки стебла треба зрізати близько над землею. А потім у червні варто тільки прищипувати верхівки. Малина тоді як деревце росте, заввишки 3-4 метри. Тільки підв’язуй до шпалер. Уже кілька горизонтальних ярусів із алюмінієвої проволоки довелося додати. Усі зайві відростки від кореня на грядці не вирізуються, а викопуються.
У саду, до речі, багато різних сортів малини. Щоб не перебігала на інші ділянки, треба глибоко в землю вкопувати шифер. Бо так навіть під фундамент огорожі пробирається.

РЕЦЕПТ КВАШЕНИХ ЯБЛУК ВІД ГОСПОДАРЯ
Лідія Василівна, дружина Олексія Трохимовича, встигла накрити стіл. Домашнє виноградне вино, чай із смородиновим варенням, квашені яблука. І поки чоловік говорив по телефону, по секрету повідала: «Яблука квасив сам. Він — кулінар. Коли в мене вже повний провал, ні з чого готувати, я в паніці йду поратися. На мені чорнова робота, а він – аристократ. Ну поки я вправлюся, у нього вже все готове. Чи затірка, чи суп якийсь. З нічого зробить щось», – не без гордості сказала жінка.
Яблука з банки прямо з погреба справді смачні. Просимо рецепта. Та перед тим від Олексія Трохимовича дізнаємося, що дружина його також «не ликом шита». Про неї, як про професійного кухаря, писала навіть республіканська газета. Тож згодом на вас чекатиме сторінка рецептів домашніх страв від Лідії Василівни Зінченко.
Ну а тепер про яблука. Як каже господар, пробував їх квашені і в гарбузах, і в капусті, і ще в чомусь – хороші, не суперечу. Але ці робляться простіше простого. Для заквашування зриваю Снєжний кальвій і влежую 2 тижні, Глогоровку можна – тиждень. Інші сорти не годяться. Мию, складаю в трилітрові банки. На банку беру неповний полустаканчик солі і стільки ж цукру. Розчиняю все в сирій воді (виміряти скільки її на банку треба), заливаю розчином яблука. 2-3 дні постоять у літній кухні, поки ферментація почнеться і – в погріб. Стоять до нового врожаю.
Так точнісінько і помідори роблю, але вони тільки до Нового року годяться.

Автор: Наталія СКОРИК, www.promin.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 квітня 2010, 15:21 | Машівка | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації