Вхід | Реєстрація

Їхати в Єгипет уже не потрібно

Їхати в Єгипет уже не потрібно

Нинішня липнева спека вже увійшла в історію України, як рекордна за тривалістю та «висотою» градусів, зафіксованою вимірювальними приладами.
Якщо раніше, у благословенні довоєнні часи, більшість наших земляків кобелячан бачили +38 на термометрах виключно на єгипетських курортах, то в цьому році домашні градусники вже жахали «плюсами» в 40, а то й 42 градуси вище нуля.

Актуальним став жарт про те, що в Єгипет тепер їхати не потрібно, адже єгипетська спека прийшла до нас.

Хоча всі жартівники погоджуються, що на курортах поряд із басейном чи кімнатою з кондиціонером оті  +38 сприймаються якось легше, аніж зараз в Україні, без басейнів, води та електроенергії.

Так звані офіційні метеорологи мають дещо інші, стриманіші, дані щодо температурних рекордів липня 2024 року. Але й вони вже озвучили дані про те, що перша декада цього місця стала найспекотнішою за всю історію спостережень. Такої тривалої спеки не фіксували ще ніколи.

Ось цитата:

«По області утримувався аномально високий температурний режим. Вищої нинішньої середньої декадної температури повітря за роки спостережень не відмічалося. Упродовж 7-8 днів максимальна температура повітря по області перевищувала позначку +30°.

Опадів по території області не відмічалося, лише місцями були  слабі дощі.

За оперативними даними, за період квітень – перша декада липня включно на значній частині території області відмічається засуха слабка та середня. Зважаючи на прогнози погоди, очікуємо її посилення та поширення.

Запаси продуктивної вологи в ґрунті знижуються до критичних значень.

Умови для формування врожаю пізніх  овочевих культур, для росту корене - та бульбоплодів несприятливі.

У денні години рослини втрачають тургор, відмічаються сонячні опіки на помідорах, баштанні культури слабо утворюють зав’язь.

У ранніх ярих зернових культур — повна стиглість.

Соняшник масово цвіте. Кукурудза викинула волоть. У гречки цвітіння призупиняється через засуху. У сої утворюються боби».

Дехто із практикуючих агрономів уже зараз говорить, що урожай кукурудзи і сої  під загрозою зменшення на 50-70 відсотків. Дійсно, у Єгипті кукурудзу і сою не сіють.

Взагалі вже визнаним фактом є загальносвітова енергетична криза, викликана аномально високою температурою повітря по всій планеті.

І якщо українці, у тому числі і земляки, думають, що проблеми з електроенергією і, як наслідок, із водопостачанням виникають лише в них, то вони глибоко помиляються.

Видання Блумберг пише:

«Спровокований різким зростанням споживання і нестабільністю поставок блекаут у Чорногорії наприкінці червня вивів з ладу мережі сусідніх країн і посіяв хаос у домогосподарствах, лікарнях і пляжних барах. Інцидент на Балканах повторився по всьому світу.

Мільйони будинків у американському місті Х’юстон (штат Техас) постраждали від вимкнення електрики після урагану «Берил» минулого тижня, втративши кондиціонери, коли після урагану настала спекотна жара. Перебої в роботі мереж від Еквадору до Індії, що зачепили останніми тижнями країни з економікою, що розвивається, та розвиненою економікою, є провісниками прийдешніх потрясінь.

Кліматична криза наражає електричні мережі на небезпеку раптових повеней, що зривають опори ЛЕП, посух, що висушують водосховища, і стрибків попиту на охолодження під час сильної спеки.

За даними BloombergNEF, розширення енергосистеми коштуватиме приблизно 24,1 трильйона доларів для досягнення мети «нетто-нуля» до 2050 року, що перевищує інвестиції в поновлювані джерела енергії. США і Китай, що займають величезні території і споживають багато енергії, зіткнуться з найбільшими рахунками, але жодна країна не залишиться осторонь.

Найчастіше відключення відбуваються під час раптового ввімкнення або вимкнення великих обсягів попиту або пропозиції. Пошкодження від ураганів, сплеск вироблення електроенергії з поновлюваних джерел або різкі стрибки споживання — усе це може призвести до відключень, якщо мережа недостатньо стійка.

Зміна клімату підвищує вразливість не тільки економік, що розвиваються. Останнім часом проблеми торкнулися і країн середнього рівня, включно з багатими на енергоресурси Мексикою й Кувейтом, а також таких імпортерів, як Албанія.

У червні в північному місті Мексики Чіуауа відключилася електрика для водяних насосів, що призвело до припинення водопостачання для більш ніж 70 тисяч осіб протягом двох тижнів».

Так що ми не одні в такій жахливій ситуації, коли відсутня електроенергія і все, що з нею пов’язане. А з нею, як відомо, пов’язане практично все.
Навіщо я навожу ці дані? Зовсім не для того, щоб якось когось утішити. Мовляв, бачте, у когось ще гірше.

Так, дійсно, в багатьох жителів планети Земля, як і в нас, зараз немає ні електрики, ні води.

Не будемо цьому втішатися. Але ж давайте згадаємо, що в нас, на відміну від них, ще й війна триває. І наші пришелепкуваті сусіди-агресори в своєму маніакальному бажанні досягти якоїсь маніакальної цілі  свідомо нищать саме нашу енергоструктуру.

Адже ні для кого не є секретом, що половина, якщо не більше, енергогенеруючих об’єктів в Україні виведені з ладу саме через прицільні удари ворожих ракет.

Не маю сумнівів у тому, що при таких випробуваннях, викликаних війною і природою, більшість держав і націй у всьому світі вже задалися б. А українці стогнуть, ремствують, клянуть, але тримаються.

Знову ж, не збираюся якось захищати, тим більше, виправдовувати українську владу, енергетиків на всіх рівнях. Так, їх потрібно критикувати, на них потрібно впливати і підганяти.

Та все ж, потрібно й усвідомлювати, що  головні причини нинішньої нашої проблеми  дещо інші.

І якщо на погоду ми вплинути ніяк не можемо, то...

То армії й землякам, які там служать і воюють, просто зобов’язані.

Реквізити ГО «Кобеляки допоможуть»:

Отримувач: ГО КОБЕЛЯКИ ДОПОМОЖУТЬ

Код отримувача: 44797615

Рахунок: UA333052990000026009041210433

Назва банку: АТ КБ “ПРИВАТБАНК”

https://nashasprava.org.ua

Наразі ведеться збір на зарядну станцію для воїнів-земляків із 1 ОМБР та бронекостюм для Приходько Андрія.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кобеляки | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації