Вхід | Реєстрація

Енергонезалежність без прикрас

Енергонезалежність без прикрас

Ідея написати саме таку редакційну виникла після розмови з давнім другом, кобелячанином Сергієм Зінченком.

Говорили з ним у мене вдома за чашкою чаю. Тема розмови була суперактуальна, як на сьогоднішні часи, — енергонезалежність.

Думаю, ні для кого не буде якимось одкровенням констатація того факту, що всіх нас чекає дуже важка зима. Швидше за все, ми такої ще не переживали. І справа тут зовсім не у якихось аномальних холодах. Адже точно сказати, якою буде погода взимку, не може жодна людина в світі.

Водночас можна не сумніватися, що навіть при умові, що осінь і зима будуть відносно теплими, всі ми зіткнемося із проблемою дефіциту енергії, передусім, електричної.

Наші північні сусіди зробили все, або майже все, для того, аби гарантувати нам цю проблему, зруйнувавши ракетними та іншими ударами дуже багато електрогенеруючих об’єктів в Україні.

Те, що буде дефіцит електроенергії взимку, стало зрозуміло вже зараз, у розпал літа.

І держава за ті кілька місяців до настання холодів та різкого зменшення світлового дня вирішити цю проблему не зможе. Можна, звичайно, довго і нудно ремствувати, чогось вимагати від держави, перекривати дороги і робити інші безглузді речі. Але від цього ситуація не зміниться, від слова «зовсім».

Навіть якщо уявити, що війна, а з нею і бомбардування енергооб’єктів, закінчиться 1 вересня чи навіть 1 серпня поточного року, проблема із електрикою від цього меншою не стане. І буде актуальною ще років п’ять. Дай, Боже, щоб було менше.

Адже в України просто немає стільки грошей, а у всьому світі — виробничих потужностей, щоб швидко відновити все зруйноване. Турбіну, її за місяць чи навіть рік не виготовиш. А в нас, нагадаю, внаслідок ракетних ударів, знищені практично всі ТЕС. Тобто мова навіть не про одну-дві турбіни, а про об’єкти, на відновлення яких потрібні роки.

Звичайно ж, про майбутню серйозну кризу знають і в українській владі. І знають, що вирішити проблему до зими не зможуть.

Напевне, саме через це зараз у ЗМІ розгорнули активну кампанію із закликом не просто економно використовувати електроенергію, а спробувати її виробляти самостійно. Адже взимку може настати такий момент, що економити буде просто нічого. Ну самі розумієте, якщо у вас зовсім немає грошей, то їх не зекономиш.

І от зараз на всіх каналах, і телевізійних, і телеграмних, постійно пишуть про енергонезалежність і закликають українців купляти і встановлювати сонячні, вітрові електростанції, різні прилади для перетворення електричного струму, акумуляторні батареї та всяку всячину, яка нібито має забезпечити вам повну енергонезалежність. Але ж, як і в будь-якій серйозній справі, все не так просто, як здається.

І кожен енергогенеруючий об’єкт, кожен прилад має як свої переваги, так і недоліки.

От про це ми і говорили із Сергієм Зінченком. Адже він на цій справі розуміється на професійному рівні. Недаремно ж у свій час керував кобеляцькою філією «Полтаваобленерго», а потім став першим кобелячанином, хто в себе вдома встановив сонячну електростанцію. І навіть кілька років продавав енергію державі.

Говорили ми довго, не менше години. І в процесі розмови стало зрозуміло, що тему енергонезалежності в одній публікації не розкриєш.

Стало зрозуміло і те, що одного стовідсоткового способу чи методу забезпечити себе електроенергією раз і назавжди не існує в природі.

Ось лише два приклади.

Так, найпростіше, взимку чи в іншу пору року за відсутності електроенергії в загальній мережі, добувати її за допомогою бензинового чи дизельного генератора. Але тут одразу потрібно усвідомлювати, що в такому випадку кіловат електроенергії коштуватиме вам, як побутовому абоненту, не 4,60, а 30 гривень.

Так, можна купити інверторний генератор або просто поміняти карбюратор на бензиновому і перейти на газ — природний чи пропан. І це буде дуже дешева енергія. Але це в рази підвищує ризик для здоров’я чи навіть життя споживача. Газ, він має таку здатність, як вибухонебезпечність.

Так, можна купити і встановити в себе на подвір’ї сонячну електростанцію. Під такі придбання зараз навіть кредити під 0 відсотків пропонують.

Але ж.. І тут достатньо підводних каменів. По-перше, нульових кредитів не буває в природі. По-друге, сонячна електростанція не вирішує проблеми відсутності електроенергії взимку.

Скажімо, придбавши СЕС на 5 кіловат ви витратите близько 150 тисяч гривень. І влітку чи навесні будете енергонезалежними. Але взимку чи в періоди суцільної хмарності ви вже отримуватимете не 5 кіловат, а 500 ват.

І так далі, і тому подібне. Тому редакція спробує далі публікувати низку статей, присвячених темі енергонезалежності. Причому, не якихось абстрактних, а таких, що ґрунтуються не реальному досвіді реальних людей.

Будемо дуже вдячні, якщо земляки поділяться досвідом або хоча б зададуть конкретні запитання на цю важливу тему.

P. S. От тільки не потрібно повторювати ефесбешні вкиди про продаж електроенергії за кордон. Ну хіба що ви самі договір купівлі-продажу підписували.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації