Вхід | Реєстрація

Сім сіл Кобеляцької і Білицької громад перейменують

Сім сіл Кобеляцької і Білицької громад перейменують

Нові назви отримають населені пункти Кунівка, Сухинівка, Леваневське, Червоні Квіти, Чорбівка, Марківка і Прогрес.

Минулого тижня пресслужба Кобеляцької міської ради поінформувала, що відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» і з метою відновлення історичної справедливості, у територіальній громаді планується проведення громадського опитування щодо перейменування трьох сіл: Кунівка й Сухинівка (Сухинівський старостат) та Леваневське (Красненський старостинський округ).

Опитування проводитиметься в кілька етапів.

  • По-перше, запланована інформаційна кампанія: інформування жителів про мету та необхідність перейменування, а також про процедуру проведення опитування.
  • По-друге, збір пропозицій: мешканці зможуть подавати свої варіанти нових назв через платформу E-DEM.
  • По-третє, відбудеться саме опитування: голосування серед жителів щодо запропонованих варіантів нових назв.
  • По-четверте, будуть підведені підсумки: аналіз результатів опитування та затвердження нових назв на сесії Кобеляцької міської ради з подальшим поданням відповідних документів до Верховної Ради України.

Чому перейменовують Кунівку, Сухинівку і Леваневське

Згідно листів Полтавської обласної та районної рад, зміни зачеплять і села Білицької ОТГ.

Кунівка. Село засноване російським поміщиком німецького походження і держслужбовцем російської імперії на прізвище Кун. Мав маєток у цьому селі. До складу Кунівки увійшло й сусіднє село Горішні Млини. Ймовірно розглядати варіант назви: Горішні Млини.

Сухинівка. Заснована поміщиком Миколою Сухиною. За даними держархіву Полтавської області, станом на 1812 рік  він був держслужбовець російської імперії. Станом на 1812-ий — Полтавський губернський секретар.

Леваневське. На честь Сигізмунда Леваневського (1902-1937 роки), радянського льотчика польського походження, героя радянського союзу (1934).

Різдвяне і Святодухівське замість Марківки й Чорбівки

Що ж стосується населених пунктів Білицької ОТГ, то на перейменування очікують четверо з них. Зокрема:

  • Червоні Квіти. Населений пункт згідно з картою 1869 року належав до конгломерату хуторів Кустолові. Також мав назву «Сталіно». Було перейменовано на Червоні Квіти, ймовірно, у часи так званої «хрущовської відлиги». «Червоні» — прикметник, що використовувався в топоніміці комуністичним режимом, як символ встановлення радянської влади. Вбачається потреба відновлення історичної назви: село Квіти.
  • Марківка. Село засноване російським поміщиком Василем Марковим. За даними Держархіву Полтавської області, Марков обіймав посаду надвірного радника. Його ранг відповідав армійському чину підполковника та військово-морському чину капітана II рангу. У 1814 році в Марківці було збудовано церкву Різдва Івана Предтечі.  Як варіант назви: село Різдвяне (на пошану найбільшого Християнського свята).
  • Чорбівка. Населений пункт у 1776 році заснував поміщик молдовського походження, військовий діяч та держслужбовець російської імперії Федір Чорба. У 1800 році збудовано церкву Святого духа (зразок класицистичної дерев’яної архітектури). Як варіант, пропонується назва: село Святодухівське.
  • Прогрес. Поселення на карті 1869 року, місце сучасного Прогресу, значиться як хутір Лепецький (на честь відставного російського офіцера, генерал-майора Якова Лепескіна-Лобеска). Згодом населений пункт отримав назву хутори Грузинські. Під час ІІ Світової війни тут було створено громадський двір імені Івана Мазепи, а село отримало назву хутір Мазепа. Чинна назва похідна від назви тамтешнього колгоспу «Прогрес» у часи СРСР. Вбачається ймовірним повернути назву Мазепинське.

Отож, невдовзі в Кобеляцькій і Білицькій громадах назви змінять 7 населених пунктів.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації