У всякому разі, такі прогнози роблять численні аналітики та практики, котрі знаються на вирощуванні фруктових дерев. Причому, збір плодів настане раніше звичайного. Причиною цього є аномальна погода, яка встановилася в Україні з березня і по сьогоднішній день.
Нагадаємо, що минула зима була досить теплою. А весняне тепло в Україну прийшло напрочуд рано. Окрім того, всі весняні місяці видалися теплішими за кліматичну норму.
У результаті, всі без виключення плодові дерева зацвіли на два тижні раніше за норму.
А потім настало літо з його рекордно-аномальною температурою повітря. Тому ті плоди, які не були знищені пізніми заморозками та спекою, неминуче достигнуть раніше.
Так, уже зараз, у кінці серпня, деякі сорти пізніх яблук демонструють ознаки технічної стиглості. І збирати, судячи з усього, їх доведеться на початку вересня, а не жовтня, як це буває при нормальній погоді.
«Вікно збирання» становить 7–14 днів
Визначення початку настання знімальної стиглості плодів дає змогу встановити вікно збирання для кожного помологічного сорту, яке, залежно від сорту й погодних умов, під час збирання врожаю може тривати від 7 до 14 днів. Запорукою та гарантією відмінного збереження продукції є збирання плодів та проведення заходів передзберігального дороблення в зазначений строк, стверджує Людмила Шевчук, співробітник Інституту садівництва НААН.
«Усі сорти яблук та груш, залежно від строків достигання та споживання, розділяють на три основні групи: ранні, осінні та зимові. У літніх знімальна стиглість збігається зі споживчою, тобто вони придатні для споживання та перероблення відразу, або трохи згодом після збирання. Для короткотривалих перевезень або зберігання плоди яблуні та груші ранніх строків достигання слід збирати за 7–9 днів до настання споживчої стиглості, коли основне забарвлення шкірочки зелене. У іншому разі вони не будуть транспортабельні, швидко зіпсуються і втратять свої споживчі й товарні якості», — наголошує вчена.
Вона зазначає, що споживча стиглість яблук тих сортів, які дозрівають у кінці серпня — на початку вересня, а груш — наприкінці вересня, настає через 1–2 тижні після збирання. У холодильниках за забезпечення відповідних умов вони можуть зберігатися протягом 2–3 місяців.
«Плоди зимових сортів обох зазначених культур, завдяки генетично закріпленій пролонгованій лежкості, є найціннішими в групі зерняткових порід, остільки
період їхнього споживання може тривати до нового врожаю. Знімальної стиглості плоди пізніх сортів набувають у середині вересня — на початку жовтня, а споживчої — під час зберігання», — нагадує Людмила Шевчук.
Напевне, краще запастися
Агрономи і фермери, які спеціалізуються на виробництві фруктів, стверджують, що цьогорічний урожай яблук в Україні буде відсотків на 40 менший, аніж у минулому сезоні.
Додайте до цього ще й той фактор, що по всій Європі прогнозують зменшення збору яблук на 10–20 відсотків.
А зменшення пропозицій на реальному ринку має результатом ріст ціни.
Так що, напевне, краще «закупитися» яблуками на зиму вже зараз.