Вхід | Реєстрація

Чи врятує «шурпа» Чорбівку?

Чи врятує «шурпа» Чорбівку?

Жителі Чорбівки та Марківки не полишають спроб залишити своїм селам давні історичні назви.

Так,  чорбівчани пробують довести, що назва їх села ніяк не пов’язана із посадовцем часів російської імперії Чорбою. Вони аргументують доцільність збереження старої назви тим, що вона походить від слова «чорба».

Як відомо, «чорба» є древньою стравою. Походження вона має перське.

Вікіпедія пише про неї наступним чином:

«Чорба (рум. ciorbа) — кислий суп із заправкою та з м’ясом або птицею, до складу якого входить квас із висівок. Чорбу їдять гарячою, у обід.
Назва має перське коріння і походить від турецького слова Сorba (шурпа). Це слово по-різному вимовляється на Близькому і Середньому Сході, з нього пішли назви різних за складом і технологією приготування супів тюркських народів і народів, що жили на території Османської імперії: шурпа, шурбо, щорба, шурьба, шюрьпе, шорпа, шурва».

У принципі, така версія походження назви села Чорбівка не є бездоганною. Але цілком має право на існування. Ну, а шурпу до російської імперії, тим більше до її прославлення, буде важко приплести навіть найзатятішим апологетам всіляких перейменувань.

Як стало відомо редакції, борються за назву свого села і в Марківці.

Як відомо, влада аргументує необхідність зміни назви цього населеного пункту тим, що вона нібито була дана на честь російського чиновника і поміщика Василя Маркова.

А місцеві любителі історії зараз докладають максимум зусиль, аби довести, що назва «Марківка» виникла аж ніяк не на честь царського сановника. І вже мають в цьому певні успіхи.

За словами одного із місцевих краєзнавців, який попрохав не називати його прізвище, до пошуків історичної правди долучилися  як полтавські історики, так і представники української діаспори в Німеччині.

Спільними зусиллями вдалося знайти документи, що назва «Марківка», точніше, станом на 18 століття «Марковка», згадувалась ще до Василя Маркова. І поряд був хутір Марківський, заснований козаком Марком.

Люди визнають, що робота по збору історичних документів ще не завершена. Але сподіваються довести, що необхідності в перейменуванні їх рідного села не існує.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кобеляки | Політика
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації