Вхід | Реєстрація

Шматок бурштину за мільйон євро

Шматок бурштину за мільйон євро

Пенсіонерка із селища Колци, що в Румунії, кілька десятиліть тому принесла додому брилу вагою 3,5 кілограма. Увесь цей час жінка використовувала її для підпирання дверей і навіть не здогадувалась про реальну вартість знахідки.

Чорний бурштин (напівдорогоцінний камінь) доволі часто трапляється в цьому румунському регіоні. Його ринкова вартість — понад мільйон євро, а вік — близько 70 мільйонів років.

Про цінність самородка ніхто б так і не дізнався, якби не злодії, які одного дня увірвалися в будинок пенсіонерки й вкрали її прикраси. Коли вони втікали, то спіткнулися об камінь біля дверей, через що на ньому з’явився скол.

Зловмисники пізніше продали бурштин, який у 1991 році став власністю держави й поповнив колекцію музей в Бузеу. Після того, як самородок потрапив у розпорядження влади, лабораторний аналіз підтвердив його автентичність. Крім того, висновок погодили й фахівці з Краківського історичного музею, де є окремий відділ, присвячений вивченню цього каміння.

«Чорний бурштин із Румунії настільки відрізняється від інших, що навіть отримав від геолога Оскара Хелма назву «румуніт», щоб відрізняти його від інших видів. Жителі району комуни Колци вірять, що шматочки бурштину, які вони знаходять у своїх горах, приносять удачу, і зберігають їх у своїх домівках», — йдеться в повідомленні.



Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації