Вхід | Реєстрація

Загадкове зникнення горобців

Загадкове зникнення горобців

Одна із читачок «ЕХО» попрохала редакцію спробувати вияснити, куди і чому зникли вічні супутники людей горобці. За словами жінки, цих птахів зараз не можливо побачити ні в містах, ні в селах.

Жінка, яка подзвонила, живе в Лучках. За її словами, вона звернула увагу на те, що вже кілька тижнів не бачить горобців, які гніздилися під дахом її хати.

Вона сказала:

— Немає горобців. І не лише в мене немає. Раніше тільки й чути було, як цвірінькають під дахом хати, а це і не видно, і не чути. І односельці говорять, що птахи зникли. Не перед добром це. Напевне, щось у екології порушилось. Чи витравили горобців ядами, якими поля бризкають, чи щось інше сталося. Не могли б ви поцікавитися, що відбулося?

Швидка перевірка, точніше кількаденне спостереження за власним будинком у Колісниківці, підтвердила — горобців немає. А ще навесні вони невеличкими зграйками перелітали із дерева на дерево та залітали під дах старого будинку.

Штудіювання Інтернету підтвердило, що на зникнення горобців звернули увагу журналісти та екологи по всій Україні. Тобто птахи зникли не лише в Лучках, Колісниківці чи Кобеляках.

Про зникнення горобців пишуть у інтернет-виданнях Мукачевого, Львова, Чернігова, Сум. Тобто, мова йде про ймовірну загальноукраїнську проблему.
Екологи, до яких за поясненням звертаються журналісти, наводять кілька ймовірних причин.

У зменшенні кількості горобців винні голуби і сучасні технології

Однією із причин, яка призвела до зменшення кількості хатніх горобців, тобто тих, які живуть під стріхами і шиферними дахами, екологи називають зміну технологій будівництва. Сучасні методи, за допомогою яких зводять чи ремонтують будинки, не залишаються місця для шпарин в дахах. А саме в ті шпарини проникали маленькі птахи і робили там гнізда.

Зараз же будинки вкривають зовсім іншими матеріалами. І там уже немає шпарин. Отже, й горобці просто не можуть проникнути на звичну їм територію і облаштувати там гніздечко.

Окрім того, екологи говорять про те, що горобців у містах і селах активно витісняють голуби. У цих двох видів птахів практично одна кормова ніша. І більші та сильніші голуби не залишають корму для менших горобчиків.

Українські екологи, посилаючись на дослідження своїх чеських колег, повторюють, що кількість горобців різко зменшилась по всій Європі. За останні чотири десятиліття популяція цих птахів скоротилася на 600 мільйонів.

Цікаво, що про можливий шкідливий вплив на горобців хімічних засобів захисту рослин, екологи не говорять.

Восени горобців знову побільшає

Не задовольнившись лише інформацією, взятою із мережі Інтернет, ми звернулися за коментарем до Євгенії Сандомірської, жительки села Світлогірське. Вона десятиліттями займається вивченням місцевого птаства, тобто є таким собі орнітологом на громадських засадах.

Євгенія не розділяє панічних настроїв щодо масового зникнення горобців. Вона коментує:

— Безумовно, в мене немає доступу до якихось міжнародних досліджень з приводу зменшення популяції хатніх горобців. Тому я можу лише припустити, що сучасні будівельні технології, котрі не залишають шпарин на дахах, таки впливають на процес гніздування цих птахів. Щодо голубів, погоджуюсь, вони витісняють горобців. Але, як на мене, ситуація зовсім не катастрофічна. Зараз ще фактично продовжується літо, дуже багато поживи на полях. І горобці ще з кінця весни мігрували в поля, на луки, в переліски і живуть там. Ось похолоднішає, і вони знову прилетять під облюбовані ними дахи сільських будинків.

За словами Євгенії Сандомірської, зараз спостерігається збільшення кількості птахів, які живуть у нашій місцевості. І горобці є виключенням із цього правила.

Натомість орнітолог звернула увагу на те, що в цьому році журавлі та дикі гуси летять на південь не так, як у минулому і попередніх роках. Раніше зграї налічували по кілька сотень птахів. Зараз летять десятками. Причина такого феномену невідома.


Автор: Підготував Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кобеляки | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації