Вхід | Реєстрація

Кінець вересня: час висаджувати дерева

Кінець вересня: час висаджувати дерева

Восени, як правило, складаються погодні умови, які максимально сприяють процесу посадки нових дерев та кущів. Так що вже настав час братися за лопати.

Наприкінці вересня та на початку жовтня в Україні температура остаточно знижується до комфортних як для людей, так і для рослин позначок. І підвищуватися до весни вже не буде.

Добре садити дерева восени ще й тому, що взимку немає випаровування. А деревам легше перенести період посадки. Вони можуть витратити ті поживні речовини, які були накопичені влітку.

Окрім того, при осінній посадці можна зекономити власні гроші. Адже багато садівників і великі розплідники в цей період починають викопувати дерева і чагарники, тому вибір матеріалу величезний. Більшість саджанців продаються з листям і навіть плодами. Ви також можете побачити кореневу систему і підібрати оптимальну ціну, яка восени набагато нижча, ніж навесні.

Восени садити добре, тому що така посадка зовсім проста. Вам потрібно всього лише посадити дерево, а все інше буде робити за вас природа. Дерево буде отримувати достатню кількість вологи і рости, доки температура не стане нижче 4 градусів. Навесні дерева, посаджені восени, будуть рости швидше і розвиватися приблизно на 2 тижні вперед, у порівнянні зі своїми «весняними братами».

Прості правила посадки

  • Якщо висаджуєте саджанець через кілька днів після покупки, то перед садінням прикопайте його в землі. У іншому випадку дерево може засохнути. Також обріжте всі засохлі й пошкоджені корінці. Перед тим, як садити, поставте саджанець у відро з водою. Маленьке деревце повинно отримати якомога більше вологи.
  • Не забудьте також удобрити ґрунт перед посадкою, так як саме звідти саджанець буде отримувати всі необхідні речовини.
  • Дивіться на коріння дерева — воно повинне бути в глиняній бовтанці або в гідрогелі, обв’язане поліетиленом. Добре, якщо коріння буде повністю у воді.
  • Купуйте молоденькі саджанці, не старші 2‑х років. Саме вони приживуться швидко.
  • При посадці тримайте саджанець акуратно, притримуйте його перпендикулярно до землі. Не вдавлюйте корінь, просто злегка притисніть. Після посадки у вас залишиться невелика гірка землі біля дерева. Вона буде захищати його від вітру й снігу. Щоб дерево було красивим, поставте одну чи дві підпорки, симетричні до саджанця.

Не чекайте урожаю на наступний рік

Багато садівників‑аматорів помилково сподіваються на перший урожай вже наступного сезону після посадки. Це — неправильно. Так, багато рослин посаджених восени, навесні зацвітуть і на них зав’яжуться плоди. Але професіонали радять не давати плодоносити молодим саджанцям. Адже це їх сильно ослаблює, аж до можливої загибелі.

Зважаючи на наші кліматичні умови, найкраще садити дерева з другої декади вересня до кінця жовтня. Добре приживаються яблуні, сливи, хвойні, груші, малина, смородина, горіх. З жовтня садять і груші. Вони люблять багато світла, але їх не потрібно часто поливати. Груші садіть досить далеко один від одного.

І наостанок ще кілька порад.

  • Висаджуйте молоді дерева, яким буде легше прижитися.
  • Не садіть дерева раніше другої декади вересня.
  • Садіть дерева тільки в ґрунт, який уже дав осадку.
  • Не використовуйте свіжий гній при посадці.

Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації