Вхід | Реєстрація

Кращій ніж для сучасного городянина знайдено! Це…

Кращій ніж для сучасного городянина знайдено! Це…

Вибачте за дещо жартівливу назву цієї статті, але поговоримо ми у ній про справді цікаві, важливі та практичні речі. І пов'язані вони будуть з темою ножа у сучасному місті. Тема ця далеко не нова, але нам є що про неї сказати.

Трохи історії

І дійсно, якщо почати перераховувати інструменти та пристрої, якими людство користується мало не з моменту своєї появи, то у переліку цих предметів обов'язково виявиться ніж. Безсумнівно, що ніж анітрохи не молодший за сокиру і вже точно старіший за колесо та перші засоби здобування вогню.

Багато знавців ножової теми давно вже з деякою тривогою відзначають, що прогрес робить ніж все менш корисним та необхідним для пересічного городянина. 

Всі ці пакунки, що "самовідкриваються" і бляшанки з ключами, нарізані продукти, верстати-слайсери для хліба і сиру прямо на місці продажу і навіть завжди готові допомогти співробітники торгового залу начебто роблять ніж у вашій кишені не таким вже й корисним.

І багато в чому в самому суспільстві наявність у вас ножа найчастіше викликає або подив, або взагалі негатив. Людям (навіть близьким) часто може бути взагалі незрозуміло, навіщо вам в наш час носити ніж у місті.

Мало того, навіть мистецтво володіння кухонним ножем поступово йде в небуття. Ще десятки років тому небайдужі журналісти профільних видань відзначали цей сумний факт. І за ці десятиліття нічого на краще так і не змінилося.

Інтерес до ножів, їх конструкції, способів їх застосування дедалі більше ставав прерогативою обмеженого кола любителів ножової тематики.

Певна спільнота людей, яким подобаються ножі, як була, так і є. Як і залишаються люди, робота чи хобі яких пов'язані з використанням ножів безпосередньо. Люди це самі різні, від м'ясників до туристів чи навіть авіа- та судномоделістів. Ножі з їхнього життя нікуди не йшли і не підуть ще, хочеться вірити, довго.

Але ж і для сучасного городянина хороший, вдало підібраний ніж може бути не лише аксесуаром чи іграшкою колекціонера. Ніж все ще залишається дуже корисним інструментом. Головне, що він дарує вам – додатковий ступінь свободи при контактах з оточуючим матеріальним світом, підвищує ваш рівень готовності до найрізноманітніших подій та обставин. 

Те, що відчуття комфорту сучасного міського середовища, явище далеко не повсюдне, не вічне і не гарантоване, переконуються в наш час, на жаль, дуже багато людей. Тож, чи варто так залежати від обставин та інфраструктури? Чи не варто хоча б трохи подбати про особисту автономність?

І саме в плані підвищення вашої автономності та розширення ваших можливостей ніж був і залишається чемпіоном серед інструментів. 

Його головна перевага – максимум корисності в мінімумі ваги та обсягу. 

А саме для городянина таке співвідношення параметрів є вкрай важливим. З сокирою на плечі містом не походиш, це точно. 

А ось підчепити на кишеню складаний ніж – простіше простого. 

Коли треба, ніж виявиться у вас під рукою і допоможе вирішити безліч проблем. Решту часу він залишиться тихим і непомітним предметом, прихованим десь у вашій кишені, сумці, бардачку автомобіля.

Тож про корисність ножа сперечатися немає сенсу. Питання тут в іншому:

Який саме ніж підійде сучасному городянину?

Саме так. Який ніж варто купити та носити із собою у місті?

Тут багато залежить від вашого смаку та ваших потреб.

З деякого особистого досвіду більшості сучасних городян можна з упевненістю рекомендувати багатопредметні (швейцарські, багатофункціональні) ножі.

Дуже багато практичних користувачів ножів цілком виправдано вважають, що міський ніж повинен бути максимально універсальним і максимально корисним. І вже не перше століття саме такими вважаються так звані "швейцарські ножі".

Назва “швейцарський ніж” все ще широко поширена, хоча безліч ножів цього типу в наш час виробляється далеко поза межами Швейцарії.

Вибір моделей, типів та виробників багатопредметних ножів дуже великий. Вони дуже популярні. Тому і вибір у вас безперечно буде великий. Ви зможете легко підібрати відповідний для вас розмір, вагу та дизайн. 

Є маленькі ножі-брелоки, є кишенькові моделі середнього розміру, є більші варіанти, вже більш близькі до туристичних. Ну а різноманіття форм та кольорів просто безмежне. Як ми вже казали, все залежить від вашого смаку та потреб.

Питання в іншому: “На що ще крім розмірів та зовнішнього вигляду звернути увагу при купівлі багатофункціонального ножа?”

Спробуймо поділитися деякими нашими міркуваннями:

Набір інструментів

Це, мабуть, найголовніше у багатофункціональному ножі.

Перед покупкою слід задуматися, які інструменти будуть вам найбільш корисні, а які просто ляжуть на ваш ніж додатковим мертвим вантажем.

Хочеться попередити відразу: ідеального набору інструментів, на жаль, не існує. Цей факт давно вже став свого роду мемом, притчею серед користувачів швейцарських (і їм споріднених) ножів. Обов'язково в ножі буде щось зайве, а чогось (на ваш смак) не вистачатиме.

Такою є реальність.

Якщо вам вдасться підібрати собі ідеальний ніж, ми вас зможемо тільки привітати. Щасливчиків таких у світі не так вже й багато.

У решті решт, вам (як і усім іншим) доведеться шукати найбільш прийнятне компромісне рішення. І завжди пам'ятати, що саме для вас буде найбільш корисним у міській повсякденності. 

В середовищі сучасного мегаполісу крім власне ножа найчастіше найкориснішими виявляються відкривачки, штопор, ножиці. 

Найчастіше відкривачка для пляшок одночасно є і шліцевою викруткою. 

І вже точно вам вирішувати, наскільки вам будуть корисні такі специфічні інструменти, як, наприклад, хрестова викрутка або шило. 

До речі, корисність шила недооцінювати не варто.

Спосіб відкривання ножа

Усі класичні ножі (зокрема і швейцарські) відкриваються двома руками. Однією рукою ви тримаєте руків'я, другою підчіпляєте клинок. 

Часто це пов'язано не лише з даниною традиціям і не бажанням щось змінювати у випробуваній конструкції, а й тим, що законодавство деяких країн (наприклад, Канади) суворо забороняє використання ножів, які можна відкрити однією рукою.

В Україні ножі, що відкриваються однією рукою, дозволені. Тому ви можете підібрати саме таку модель. Користуватися таким ножем справді зручніше.

У осьових механізмах таких ножів розташовані або підшипники, або шайби. Ножі з підшипниками ​​відкриваються швидше та різкіше. Але шайби помітно надійніші.

На клинках таких ножів передбачають спеціальні пристосування, які допомагають підчепити та розкрити ніж. Найчастіше це виступи-шпеньки, важелі-фліпери, спеціальні підпальцеві отвори. Іноді ніж має кілька з перерахованих пристроїв. Або навіть усі три (як на фото нижче).

Варто також відзначити, що якщо ви купуєте ніж, який відкривається за допомогою шпенька на клинку, переконайтеся, що шпеньок не чіплятиметься за вашу кишеню або одяг. Це, звичайно, дрібниця, але не завжди приємна.

Клинок, що відкривається, за спеціальний отвір не буде чіплятися, зате сам отвір може забиватися брудом або нарізаним матеріалом. Тому варто стежити, щоби отвір був не надто великим і подалі від робочої частини клинка.

Ну а фліпери, за всієї їх зручності, чомусь зустрічаються серед багатопредметних ножів не дуже часто. До речі, важель фліперу теж може чіплятися за одяг. Перевіряйте.

Як бачимо, і тут ідеалу нема. Але хоча б вибрати є з чого.

Тип замкового механізму

Замок – фіксуючий пристрій, який не дає клинку закриватися (або розкриватися) без вашого бажання. Вкрай корисне пристосування.

Класичні моделі найчастіше мають пружину типу “сліп джойнт” (Slip Joint). Але це рішення застаріле і не надто надійне. 

Хоча, для міської повсякденності її, в принципі, все ще вистачає.

Останнім часом дуже поширений простий, але надійний замок типу лайнер лок (Liner Lock). Саме на нього і рекомендуємо звернути увагу. Саме його ви можете бачити на фото на початку цієї глави.

Кліпса

Цей простий (на перший погляд) пристрій допомагає посадити ніж на зріз кишені. Це дуже зручно. Ніж не бовтається, не заважає вам, завжди знаходиться під рукою. Повірте, носити так ніж дуже зручно.

Єдиний мінус кліпси – з часом вона протирає джинсову тканину. Але багато ножеманів носять цю мітку з гордістю. Як своєрідну ознаку приналежності до певної групи. Ознака, за якою можна безпомилково дізнатися “свого” (хоча це, звісно, ​​жарт).

Ножі, у яких немає кліпси, доводиться або просто носити в кишені (що не дуже зручно). Або купувати до них спеціальний поясний чохол.

Такі чохли часто виготовляються з якісної шкіри. Свій шик у них є. Але кліпса все ж таки зручніше.

А ще подейкують, що виробники класичних ножів спеціально не оснащують їх кліпсами, щоб заробляти на продажі чохлів (напевно, це теж жарт).

Висновки та невелика примітка

Тема багатофункціональних складаних ножів справді неосяжна. Плюсів у цих ножів безліч: 

  • вони компактні (завдяки складаній конструкції); 
  • дуже корисні і функціональні (завдяки наявності додаткових інструментів); 
  • виглядають (найчастіше) зовсім не агресивно і не небезпечно (що для міста дуже важливо). 

Все інше – питання вашого особистого вибору. Вдало вибраний якісний складаний багатофункціональний ніж може прослужити вам довгі роки і принести чимало користі.

До речі, якщо саме інструменти для вас важливіші, чим власне ніж, можна звернути увагу ще й на спеціальні легкі міські мультитули. Тема ця теж цікава та велика. Окремо поговорити про них ми тут не встигнемо, але не згадати їх було б не правильно.

Джерело - https://grandway.ua 

Розміщено на правах реклами


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації