Вхід | Реєстрація

У кобеляцьких лісах знайшли новий вид кажанів

У кобеляцьких лісах знайшли новий вид кажанів

Виявляється, навіть попри війну в Україні, зокрема і в Кобеляцькій громаді, продовжують свої дослідження науковці-біологи.

Науковці Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди та волонтери із громадського об’єднання  «Український центр реабілітації рукокрилих» проводили дослідницьку експедицію на території Регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський».

Під час досліджень вони виявили новий, нетиповий для нашого регіону, вид кажанів. Мова йде про нетопира середземноморського.

Маса особин цього виду становить 5-10 г, довжина тіла – 40-48 мм, довжина хвоста – 30-34 мм, довжина передпліччя – 31-37 мм, розмах крил – 21-24 см. Своє наукове найменування вид отримав на честь німецького зоолога Генріха Куля.

Цей вид поширений у Африці, Європі та Азії в різних місцях проживання, у тому числі в сільськогосподарських і міських районах (часто полює навколо вуличних ліхтарів). У Північній Африці цей вид, як правило, пов’язаний з людськими поселеннями, живиться в лісі, а також напівпустелі, поширений у оазах північної Сахари. Зустрічається в помірних луках і середземноморських чагарниках. В Україні вперше знайдений у 2012 році в Карпатах.

Харчується дрібними комахами. Літні материнські колонії знаходяться в тріщинах будівель. Зимові колонії знаходяться в ущелинах і підвалах.

Нетопир середземноморський включений до Червоної книги України. Тому всі його відомі місця знаходження становлять значну наукову й природоохоронну цінність.

Очолював експедицію доктор біологічних наук Антон Влащенко. Науковець висловив подяку адміністрації парку за сприяння в проведенні досліджень.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації