Вхід | Реєстрація

Підвищення податків: до чого готуватися

Підвищення податків: до чого готуватися

Зараз серед підприємців найбільш обговорюваною темою є закон щодо суттєвого підвищення податків. Але й до сьогодні не зрозуміло, коли він вступить в дію і чи доведеться сплачувати податки «заднім числом», тобто за минулий жовтень.

У всякому випадку, в кобеляцькому підрозділі Податкової інспекції ще не стали коментувати і щось пояснювати з приводу майбутніх змін у оподаткуванні. Сказали, що законопроект ще не вступив у силу, оскільки не був опублікований.

Нагадаємо, що прийняття закону в Україні має чітко регламентовані терміни. Відповідно до Конституції України (стаття 94, частина п’ята), закон України набирає чинності через десять днів з дня його офіційного оприлюднення (якщо інше не передбачено самим законом), але не раніше дня його опублікування. Підписані Президентом України закони розміщуються на офіційному вебсайті Верховної Ради. Також вони публікуються в газеті Голос України та у Відомостях ВР. Саме тому кобеляцькі податківці радять дочекатися вступу закону, яким підвищують податки для всіх — від дрібного бізнесу до банків та автозаправок, а потім робити висновки.

Та все ж, зважимося нагадати, що очікує кобеляцьких підприємців в разі, коли закон набере законної сили.

Податкова звітність по-новому

Наступний блок податкових новацій стосується порядку звітності. З 1 січня 2025 року запроваджується щомісячна звітність з ЄСВ (єдиного соціального внеску), ПДФО (податку з доходів фізосіб) та ВЗ (військового збору) для всіх податкових агентів. До кінця 2024 року відповідна податкова звітність подається в щоквартальному режимі.

Продовжуються до кінця воєнного стану пільги, що дають право не подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи для осіб, які отримують благодійну допомогу в Україні чи з-за кордону. Це стосується як внутрішньо переміщених осіб, так і тих, хто знаходиться за кордоном, має статус тимчасового захисту і отримує виплати.

ФОПи вперше подаватимуть звітність по сплаті військового збору — в річному звіті за 2024 рік, починаючи з 1 жовтня.

Військовий збір із зарплат по-новому

Військовий збір з будь-яких доходів фізичних осіб, у тому числі із зарплати, збільшується з 1,5% до 5%. Ця норма вступає в силу з дня набрання чинності законом.

Підвищення військового збору з 1,5% до 5% означає, що з офіційної зарплати найманих працівників роботодавець сплачуватиме на 3,5 п. п. більше податків. При цьому величина податку на доходи фізосіб (ПДФО) нормами вищезгаданого закону не змінюється, залишаючись на рівні 18%.

Також не йде мова про підвищення з жовтня єдиного соціального внеску (ЄСВ), який платить роботодавець на фонд оплати праці в розмірі 22%. Ця цифра ніяк не міняється.

Тож якщо наразі з кожної нарахованої 1 тисячі гривень зарплати найманого працівника в держбюджет у вигляді податків «знімається» 18% ПДФО + 1,5% ВЗ = 19,5% або 195 гривень, то з жовтня 2024 року (і до 31 грудня року, в якому буде відмінено воєнний стан) з кожної 1 тисячі гривень зарплати сплачуватиметься податок 18% ПДФО + 5% ВЗ = 23% або 230 гривень.

Підвищена ставка військового збору діятиме, зокрема, і щодо процентних доходів громадян за депозитними вкладами. Якщо раніше такий дохід обкладався податком у 19,5%, то зараз це буде вже 23%.

І ще важливий нюанс: ставка військового збору залишається на рівні 1,5% — для військовослужбовців та працівників ЗСУ, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Нацгвардії, Держприкордонної служби, Управління держохорони, Держслужби спецзв’язку, Державної спеціальної служби транспорту. Важливий нюанс: ставка військового збору 1,5% застосовується до доходів, нарахованих до моменту вступу в дію нового розміру ставки — 5%. Саме нарахованих доходів, незалежно від моменту їх фактичної сплати.

Військовий збір з доходів ФОП по-новому

Із жовтня запроваджується військовий збір для фізичних осіб-підприємців — платників єдиного податку першої, другої та четвертої групи на рівні 10% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на перше число поточного місяця. Це означає, що зазначені категорії платників податків додатково до сплачуваних ними нині сум податків із жовтня 2024 року мають сплачувати щомісяця ще 800 гривень.

Також із жовтня запроваджується військовий збір у розмірі 1% від доходу для платників єдиного податку третьої групи. Це означає, що ФОПи третьої групи, які наразі сплачують єдиний податок у розмірі 5% від доходу, будуть додатково сплачувати ще 1% військового збору. Наприклад, нині з кожної 1 тисячі гривень щомісячного доходу ФОП третьої групи сплачують 50 гривень єдиного податку. А з жовтня платитимуть 60 гривень.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації