Вхід | Реєстрація

Зниклі горобці вже знайшлися

Зниклі горобці вже знайшлися

Минулого літа  дуже популярною була тема зникнення хатніх горобців. Їх дійсно поменшало в українських містечках і селах. Але  деякі орнітологи одразу попереджали, що із настанням осені горобці знову зацвірінькають у сільських дворах та під дахами будинків.

Менше місця тому, а саме 22 вересня, ми вже писали про те, що багато земляків, жителів Кобеляцької громади, звернули увагу на те, що з їх дворів зникли постійні супутники людства  — горобці.

Промоніторивши  Інтернет, виявили, що тема зникнення горобців була в 2024-му році дуже популярною. Про це написали десятки, якщо не сотні регіональних та всеукраїнських ЗМІ.

При цьому люди, які коментували ситуацію, наводили кілька можливих причин зменшення кількості цих птахів.

Серед них —  сучасні конструкції дахів, які виключають шпарини, куди можуть проникнути, а з цим і поселитися на горищах горобці, скорочення кормової бази, програна конкуренція голубам  і навіть вплив військових дій.

І лише поодинокі орнітологи, зокрема й наша землячка, жителька села Світлогірське Євгенія Сандомірська говорили про те, що ніякого зникнення горобців, по суті, не відбулося.

А ми спостерігали звичну сезонну міграцію птахів, які з настанням літнього тепла і жнив переселилися в ліси та на луки. А після того, як прийде справжня осінь, пташки знову повернуться в людські двори.

У принципі, так і сталося. Тільки-но настав жовтень, як зграйки горобців знову почали пурхати по дворах із дерева на дерево та заселяти горища сільських будинків.

Згадана Євгенія Сандомірська пояснила:

— Кормова база в природі стала меншою і птахи повернулися до людських осель. Так відбувається протягом століть. Тому нічого незвичайного не було і в цьому році. Можливо, популяція горобців і стала меншою. Але говорити про це як про факт можна лише після проведення наукового дослідження. Простіше кажучи, хтось повинен порахувати горобців. Але ж ніхто цього не робив. А про якесь катастрофічне зникнення цих птахів взагалі немає сенсу говорити.

А ще Євгенія Сандомірська розповіла, чому горобці в дикій природі збираються в зграї. Виявляється, це є одним із засобів протистояння хижим птахам. Ні, горобці не здатні битися із яструбами чи соколами. Але в складі зграї в них обов’язково передбачені сторожі, які слідкують за безпекою. І при появі хижих птахів попереджають соплемінників.

Окрім горищ сільських будинків, горобці на зиму дуже люблять селитися в купах хмизу. Там їх важче дістати хижим птахам.

Взагалі ж, згідно із спостереженнями Євгенії Сандомірської, у світі птаства протягом війни жодних катастрофічних змін не відбулося. Птахи відлетіли в звичні терміни. Натомість у наших краях вже з’явилися так звані «зимові» птахи, зокрема, снігурі.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації