Вхід | Реєстрація

Депутати залишають селянам тисячу гектарів сінокосів

Депутати залишають селянам тисячу гектарів сінокосів

На цих землях жителі Кобеляцької громади будуть випасати худобу та заготовляти для неї сіно.

Тисяча гектарів землі під сінокоси і пасовища — це добре. Щоправда, важко утриматися від сумного риторичного питання: «А кого випасати будуть?».

Поділюся «свіжим» спостереженням, датованим 20 жовтня. Маленьке село Колісниківка. Луки. День. На луках пасуться один бичок, дві корови і чотири кози. Уся ця худоба належить одній родині. Її власниця прокоментувала:

—  У наступному році в селі, напевне, лише ми корів триматимемо. А в семидесятих роках тільки домашніх корів у селі були три сотні.

Але це так, констатація факту, для невеселих роздумів.

Будемо сподіватися, що тенденція зміниться і худоби в селах люди триматимуть більше.

Тим більше, що навіть сьогоднішня ситуація із відсутністю корів не є підставою для того, щоб розорати луки і пасовища, як це відбувалося протягом останніх років. А для того, щоб луки, як невід’ємна частина місцевого біоценозу, збереглися, потрібно узаконити їх існування.

Саме цим під час чергової сесії Кобеляцької міської ради і займалися місцеві депутати. Вони мали проголосувати за те, щоб надати статус громадських пасовищ майже семидесяти гектарам землі на території сучасного Підгорянського старостату. Земельні ділянки під пасовища знаходяться в межах і поряд із селами Лебедине, Перегонівка і Гарбузівка.

Питання на сесію винесли, але голосування по ньому відклали. Справа в тому, що під час підготовки матеріалів, що мали бути винесені на сесію, стало відомо, що в межах майбутнього громадського пасовища вже розташований пай, який знаходиться у приватній власності. Тому питання було відкладене на довивчення.

Як повідомили редакцію в земельному відділі Кобеляцької міської ради, у разі, якщо на наступній сесії депутати таки проголосують за виділення землі під громадські пасовища в Підгорянському старостаті, у громаді буде вже майже тисяча гектарів землі, зарезервованих під пасовища і сінокоси.

Як відомо, на таких землях, що перебувають у власності громади, можуть випасати худобу і заготовляти сіно місцеві жителі. Як правило, плата за користування громадськими пасовищами не береться. Розорювати такі землі не можна.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
Читайте також
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації