Вхід | Реєстрація

Будувати сміттєпереробний завод у Кобеляках допоможуть шведи

Будувати сміттєпереробний завод у Кобеляках допоможуть шведи

Щоправда, поки що триває паперова робота й розробка регіонального плану управління твердими побутовими відходами.

Днями в Полтавській обласній військовій адміністрації відбулося онлайн-засідання із представниками шведсько-української програми міжнародної технічної допомоги «WM4U: Підтримка управління побутовими відходами в Україні».

Як повідомив старший радник компанії Avfall Sverige Вейне Віквіст, їх фахівці допомагатимуть впроваджувати на місцевому й регіональному рівнях програму управління побутовими відходами. Підтримка з боку іноземних фахівців включатиме в себе обмін знаннями, надання обладнання та іншу допомогу місцевим органам влади з модернізації інфраструктури і технологій управління відходами для досягнення стандартів Європейського Союзу. Зокрема, мова йде і про планування інвестицій у великі переробні заводи.

Зі слів першого заступника начальника Полтавської ОВА Богдана Корольчука, область зацікавлена в створенні потужної системи управління відходами. Для цього минулого року був підписаний Меморандум про співпрацю та партнерство між Міністерством захисту довкілля й природних ресурсів України та ОВА. Цей договір передбачає впровадження інвестиційного проєкту створення сучасних потужностей з оброблення побутових відходів на території громад, удосконалення системи управління побутовими відходами.

Також Корольчук розповів, що вже розроблені технічні завдання до інвестиційного проєкту та визначені чотири земельні ділянки для розміщення сміттєпереробних заводів у Кременчуцькій, Кобеляцькій, Лубенській та Полтавській територіальних громадах. При визначенні населених пунктів для розміщення потужностей враховувалися: зручність доставки твердих побутових відходів, концентрація значної кількості населення в радіусі 50-70 кілометрів.

На переробних заводах проводитиметься глибоке сортування відходів, утилізація органічних відходів у реакторах газифікації, переробка сміття та виробництво електричної й теплової енергії, мінеральних добрив та встановлення сонячних панелей на всі покрівлі промислових будівель.
Зараз працівники ОВА проводять роботу із коригування Регіонального плану управління відходами в Полтавській області з урахуванням пропозицій щодо будівництва 4 сміттєпереробних заводів.

Департамент екології та природних ресурсів оголосив закупівлю з послуги «Розроблення Регіонального плану управління відходами в Полтавській області, у тому числі проходження процедури стратегічної екологічної оцінки». Вирішується питання участі Полтавщини в пілотному проєкті програми WM4U з впровадження всього ланцюга управління побутовими відходами.

План розроблятимуть «агрономи»

Згідно інформації, взятої з онлайн-платформи публічних закупівель «ПроЗорро», тендер із визначення розробника регіонального плану управління відходами був оголошений 3 жовтня. Його попередня вартість склала 1 000 000 гривень. Джерелом фінансування закупівлі є державний бюджет України.

21 жовтня Департамент екології повідомив про намір укласти договір з полтавським приватним підприємством «Інститут агрономії». Виконати свої роботи «агрономи» готові за 980 000 гривень. Розробка регіонального плану має завершитися до 15 грудня.


Автор: Олександр ДІДЕНКО


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Кобеляки | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Купить квартиру Полтава
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації