Вхід | Реєстрація

Полтавська делегація повернулася зі шведського міста Крістіанстад

Представники обох міст обговорили нагальні питання розвитку культури, соцільного забезпечення, інвестиційних проектів та шляхи співпраці у згаданих сферах. Детальніше – у нашому наступному сюжеті.
У минулому році, коли у Полтаві відзначали 300 річчя Полтавської битви, серед численних гостей заходів – і делегація Крістіанстаду – на чолі з головою міської ради Ерною Архаг. Представляти Швецію випало саме цьому місту, оскільки воно безпосередньо пов'язане з Україною, адже саме три століття тому у цьому скандинавському містечку проживав та працював Пилип Орлик, конституція якого відома далеко за межами і Швеції, і України. Тож рік після того, як у Полтаві побували гості з Крістіанстаду, візит у відповідь зробила і полтавська делегація.
Місто розташоване на Півдні Швеції, засноване королем Данії Крістіаном 4-им у 1614 році. Основна мета його побудови – забезпечення захисту датських провінцій від шведів. У свій час це був потужний військовий центр з численними казармами. Через півстоліття після заснування Крістіанстад таки став шведським. Сьогодні безпосередньо у місті проживає 35000 мешканців. Разом з околицями, які формують територіальну громаду, майже 70 тисяч громадян. Одне з пріорітетних завдань, які ставлять перед собою шведи, – виробництво енергії з вторинної сировини, а саме біогазу, переробляючи тваринні відходи, каналізаційні стоки. Практично весь комунальний транспорт їздить на біогазі. Використовують шведи і силу вітру.
Досить суттєво відрізняється міський бюджет. У Крістіанстаді, незважаючи на те, що мешканців у декілька разів менше, аніж у Полтаві, бюджет у десять разів більший. Складається він з місцевих податків та з дотацій держави.
Зустрічаючись з представниками різних гілок влади, організацій та установ, члени полтавської делегації зупинилися і на вивченні соціальних питань. У цій сфері там дійсно соціалізм. Оскільки навчання безоплатне, студенти отримують стипендії, їм надається житло, загалом всім, хто не може дозволити собі його придбати, надається соціальне житло. Особливу увагу приділяють людям з обмеженими фізичними можливостями – їх повністю держава забезпечує всім необхідним: від медикаментів та супроводу до житла та спеціального навчання. Надзвичайно важливим вважають тут інтеграцію таких людей у суспільство.
Полтавська делегація побувала як у приватному, так і державному реабілітаційних центрах.
Ознайомилися із системою освіти та культури, відшукали точки дотику.
Крім цього, стверджує заступник міського голови, її вразила дисципліна у поведінці на дорогах як водіїв, так і пішоходів, ставлення до чистоти, адже ніхто собі не дозволить розкидати папірці чи недопалки – штраф за це не малий – 50 євро.
Ознайомилися представники делегації і з інвестиційними проектами у сфері очищення питної води, добування біологічного газу зі стоків та відходів, використання альтернативних енергетичних джерел для потреб людини. Найближчим часом очікується приїзд представників Швеції до Полтави, аби детальніше обговорити можливу співпрацю та обмінятися досвідом, полтавці ж отримали свій погляд на Швецію.

Автор: Ігор Кужик, www.misto-tv.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
20 квітня 2010, 12:34 | Полтава | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації