Вхід | Реєстрація

З початку року на 170 деревах міста було вирізано омелу

Просто-таки епідемія омели на деревах нашого міста турбує багатьох - від представників громадськості до влади. Про користь і шкоду від цієї рослини, а також про те, як із нею боротися - розкажуть наші кореспонденти.
Омелу здавна вважали ліками від усіх хвороб та засобом проти усіх видів отрут. «Баб'ячий проклін» - так називали наші предки ці вічнозелені кулі, якими заражено багато дерев нашого міста.
Друїди, жреці давніх кельтів, у чиїй культурі омела відігравала значну роль, вважали цю рослину священою і вірили, що вона захищає від зла, є приворотним зіллям, а також сприяє плодючості та допомагає в мисливстві. Ліки, приготовані на основі омели, заспокоюють, допомагають при серцево-судинних хворобах, артрозах, а також посилюють захисні сили організму у період одужання після важких інфекційних хвороб, – вважають спеціалісти із народої медицини. Водночас, ця рослина може становити серйозну небезпеку.
Омела пускає своє коріння високо у гіллі, де розростається в кулеподібні кущі. Вологу та поживні речовини бере у дерева, запускаючи своє коріння глибоко під кору хазяїна. Найчастіше омела паразитує на деревах із м'якою корою – на тополях, березах, липах, каштанах. Особливо ці вічнозелені кулі помітні взимку, коли облетить листя. Вкрай негативний вплив омела має не лише на дерева, на яких паразитує, а й на людей. У період свого цвітіння вона часто стає причиною алергічних захворювань. Тому така розповсюдженість її на деревах нашого міста спонукає бити на сполох не лише громадськість, а й представників влади.
Сергій Сілаєв, начальник ДП «Декоративні культури»:
- Омела - це рослина-шкідник, яка з часом призводить до загибелі дерев, тому наше підприємство проводить розчистку дерев від неї в центральних парках і скверах, в тому числі – і на вулицях нашого міста. На сьогоднішній день із початку року знищено омелу на близько 170 деревах.
Знищення омели – робота не з легких, – ділиться Сергій Сілаєв, адже розташовується вона доволі високо, та і коріння своє запускає глибоко під кору дерева.
Сергій Сілаєв, начальник ДП «Декоративні культури»:
- Гілка, на якій прижилася омела, вирізають на 50 сантиметрів нижче місця прикріплення, і потім - до тих пір, поки не буде знищено її коріння.
Окрім міської влади, це питання має турбувати і представників житлово-комунальних господарств та райвиконкомів, – говорить Сергій Сілаєв. Саме до них, в першу чергу, він радить громадянам звертатися із відповідними проханнями.

Автор: Олена Ляшенко, www.misto-tv.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 квітня 2010, 12:06 | Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації