Вхід | Реєстрація

Гриби, які забирають життя

У Кобеляцькому районі зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами трьох осіб, одна з яких дитина. На даний час постраждалі знаходяться в реанімаційному відділенні Полтавської лікарні в тяжкому стані. Зі слів потерпілих вони збирали гриби в лісі на території гранкар’єру.
Враховуючи кліматичні умови, які сприяють інтенсивному росту дикорослих грибів, попереджаємо, що суворо забороняється збирати навіть свідомо їстівні гриби у міських парках, дворах, а також уздовж автошляхів та залізниць, на місці колишніх ферм, складів отрутохімікатів та сміттєзвалищ, так як гриби накопичують отруйні речовини, як губка, і стають непридатними для вживання.
Особливо небезпечні гриби дітям, людям похилого віку та людям з захворюваннями шлунково‑кишкового тракту та печінки.
Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це не вірне уявлення!
— Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що на ніжці мають клубнеподібне потовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора) і не куштуйте їх на смак.
— Якщо ви збираєте печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте «печериці», що мають пластинки білого кольору. У справжніх печериць вони після зривання рожевіють, а потім темніють. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляду на печериці, пластинки завжди білого кольору.
— Ніколи не збирайте і не їжте гриби перестиглі, червиві і зіпсовані.
— Не їжте гриби і в сирому вигляді.
— Принесені додому гриби повинні бути в той же день перебрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також перестиглі, зів’ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути.
— Зібрані гриби повинні бути піддані кулінарній обробці в той же день, або не пізніше наступного ранку (зберігаючись до цього у холодильнику).
Суворо забороняється реалізувати гриби в невстановлених для цього місцях: на стихійних ринках, поблизу автошляхів.
Взагалі прохаємо Вас відмовитись від збирання та вживання дикорослих грибів, так як вони можуть приховувати смертельну небезпеку для вашого життя та здоров'я.
Але, якщо ви все ж таки, не зважаючи на перестороги, вживали гриби і у Вас з'явилися перші ознаки отруєння: озноб, біль у животі, нудота, блювання, пронос чи інші, негайно звертайтеся за допомогою в медичний заклад. До приїзду лікаря промийте потерпілому шлунок слабким розчином марганцю і ні в якому разі не займайтеся самолікуванням. Також необхідно знати, що алкоголь разом з вживанням грибів посилює їх токсичну дію.
Бажаю Вам та Вашим родинам міцного здоров’я!
P.S. Під час підготовки номеру до друку стало відомо, що одна із потерпілих померла в лікарні

Автор: Головний державний санітарний лікар Кобеляцького району Олександр СЕМИНОГ


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
16 жовтня 2009, 11:19 | Кобеляки |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації