Вхід | Реєстрація

По білому маркізету білими нитками. Гарно!

По білому маркізету білими нитками. Гарно!
Весна ще не благословила садки на цвітіння, а в Полтаві на території Літературно-меморіального музею імені В. Г. Короленка вже рясно вкрилися жовтими квіточками три кущі кизилу. Ті самі, що їх великий письменник власноруч посадив 96 років тому, коли ця садиба була його власністю. Ніби в унісон цій події (дуже трепетній для ревних шанувальників спадщини класика), палітрою ніжних пастельних кольорів по-квітневому дихнуло й у самому приміщенні музею: тут відкрилася виставка робіт талановитої землячки — вишивальниці в четвертому поколінні Віри Забори. Ось так цікаво співпало, і першими помилуватися виробами майстрині прийшли її поціновувачі та колеги, а також студенти і юні ліцеїсти міста, котрі вивчають мистецтвознавство. Серед присутніх були і мама пані Віри, і старший син Сергій, обоє, до речі, теж чудові вишивальники. Це в них у роду місія така: передавати від старшого — меншому любов до народного промислу і практичні навики. Але цього мало, вважає майстриня — треба нести мистецтво в маси, активно пропагувати це національне багатство, щоб воно стало невід'ємною часткою нашого побуту. Ось тому член Національної спілки майстрів народного мистецтва Віра Забора завжди охоче демонструє свої роботи і в рідній Полтаві, і в різних виставкових залах, виходячи на люди, вона спершу захоплено розповідає про свою наставницю, заслуженого майстра народної творчості Олександру Великодну, з якою працювала у виробничо-художньому об'єднанні «Полтавчанка» і в якої навчилася головного: свято зберігати традиції народної вишивки, вносити в кожну роботу свою родзинку новизни.
Хороший учень мусить перевершити свого учителя, і пані Вірі є до чого прагнути, адже за 60 років діяльності Олександра Великодна (на жаль, її вже немає серед нас) створила майже 400 оригінальних зразків виробів ручної вишивки, котрі експонувалися у багатьох країнах світу й усюди з незмінним успіхом.
Ведучими на відкритті виставки були другокурсниці факультету мистецтвознавства Пол-
тавського національного педагогічного університету, котрий має тісну дружбу й співпрацю з музеєм, адже обидва заклади носять ім'я Володимира Короленка. Разом з обласним відділенням Спілки майстрів народного мистецтва України вони й підготували цей захід. Провідний науковий працівник музею Людмила Ольховська із задоволенням відзначила активну участь студентів-практикантів у творчому житті літературного меморіалу, адже це дуже важливо — готувати гідну зміну.
Пані Віра цікаво розповіла про шлях до професійного визнання, про те, як залучала до вишивання трьох своїх дітей. Сергій уже з другого класу допомагав їй. Доки вона, наприклад, творила хрестики червоною ниткою, він уже протягував у вушко іншої голки чорну й клав напоготові, щоб зекономити мамин час. А спостерігати, як народжується візерунок, і не спробувати самому — хіба ж утримаєшся?
В об'єднанні «Полтавчанки», пригадує Віра, було багато замовлень, і робота вимагала стислих строків. Щоб упоратися, сорочки вишивали всім колективом — це, як зведений оркестр, де необхідний унісон. А в кожної ж майстрині свій «голос» — тобто хрестик на хрестик не схожий. Тож треба було триматися еталона, щоб один рукав не відрізнявся від іншого. Звичайно, таким чином губилася індивідуальність. А ось коли майстриня творить річ від першого до останнього стібка, то вкладає в нього свою неповторну манеру, за якою можна впізнати вишивальницю, і це вже справжня творчість.
Важко сказати, яка з робіт Віри Забори викликала найбільше захоплення. Від кожної неможливо відірвати очі. Мене особисто
зачарували сорочки, вишиті по-полтавськи — білим по білому. Це така досконалість! Аж не віриться що можна вишивати на тонесенькому маркізеті. Виявляється, саме ця тканина має переваги, скажімо, перед лляною. Пані Віра розповіла, що маркізетом і нитками розплачувалося підприємство з вишивальницями в ті часи, коли була скрута з фінансами. Власне, ця фактура й у радянські часи була похідною. Моє покоління ще пам'ятає зі школи Тичинене: «Ой, артіль моя «Трояндо»! Маркізет, мадаполам, вишивала я узори з тривогою пополам…».
— Щоб зробити на сорочці мережку, треба витягувати ниточки. Так ось маркізет піддається найлегше і це дуже слухняна в руках тканина, — розмірковує Віра Забора. До того ж — надзвичайно улюблена модницями. Маркізетова блузка — це окраса гардероба, а вишита маркізетова блузка — це вже розкіш.
Виставка справді чудова. А щодо кизилу… Директор музею Борис Божко переконаний: буйно відцвівши, він порадує і врожаєм. Як не дивно, збирають ягоди щоосені відрами, потім варять смачні джеми, щоб пригощати гостей, яких приводить сюди любов до мистецтва.

Автор: Іванна СЕРДЮЧЕНКО, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
21 квітня 2010, 13:53 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації