Вхід | Реєстрація

Катерина Скрильник: «Молочна ферма — це точно не про надприбутки»

Катерина Скрильник: «Молочна ферма — це точно не про надприбутки»
Чарівні сировари

Більшість підприємців, чий бізнес пов’язаний із сільським господарством, воліють зосереджуватися виключно на вирощуванні зернових і технічних культур. Адже це — відносно простий, прогнозований бізнес із гарантованим ринком збуту. І лише одиниці ризикують займатися тваринництвом, тому що це довго і ризиковано.

У той час, коли полиці чисельних продуктових магазинів та ринкові ятки заповнені різноманітними кефірами, сирами, йогуртами і сметаною, у селах важко, а інколи вже й неможливо знайти домогосподарство, що утримує хоча б дві корови.

Та й більшість агропідприємств та фермерів, м’яко кажучи, не горять бажанням утримувати корів. Із тих сотень аграрних підприємств, що працюють на території Кобеляцької та Білицької громад, лише одиниці займаються тваринництвом.

У принципі, аграріїв можна зрозуміти. Адже засіявши поля пшеницею, соняшником чи кукурудзою, можна отримати прибуток через кілька місяців. А ринок збуту на подібну продукцію є практично необмеженим. Навіть зараз, попри війну, українську пшеницю та кукурудзу експортують.

І зовсім інша справа — тваринництво. Особливо утримання молочної ферми. Адже тваринництво, це, як кажуть, гра в довгу. Про якісь прибутки тут мова може йти десь на третій рік від початку бізнесу. А трудитися біля корів потрібно із першого дня. І — щоденно, без вихідних, відпусток і зимового перепочинку, як в рослинництві.

Напевне, саме через це кількість корів, як в домашніх господарствах українців, так і на сільськогосподарських підприємствах, із року в рік зменшується. Якщо раніше в кожному селі було стадо корівок із кількох сотень голів, то зараз є населені пункти, де вже немає жодної.

А жителі великих міст, побачивши під час заміської подорожі корову, мерщій біжать до неї фотографуватися. Адже ті ж кияни, харків’яни, одесити чи навіть жителі Полтави частіше бачать слонів чи крокодилів, аніж звичайну українську корівку.

А те, що зараз продають у магазинах, вже важко, практично неможливо, назвати справжнім натуральним молоком.

Починали із 12 корів

Родина Скрильників із Білицької громади є виключенням із загального правила. І їх досвід, без тіні перебільшення, можна назвати унікальним.
Владислав у свій час працював у поліції, на той момент — міліції. Мав юридичну освіту. Катерина — інженер-механік, у свій час здобула освіту в Полтавській Аграрній академії.

Здавалось би, життєвий шлях цієї родини є передбачуваним і доволі благополучним. Молоді, красиві, розумні, здорові міські жителі, в яких попереду виключно успішна кар’єра в юриспруденції чи будь-якій сфері бізнесу. Тим більше, що батько Владислава, Микола Скрильник, уже десятиліттями займав і продовжує обіймати керівну посаду в органах місцевого самоврядування.

Але життя подружжя Скрильників кардинально змінилося в 2016 році. Тоді почали хворіти родичі Владислава, які ще в 2007 році заснували фермерське господарство «Володар-С». Бабуся й дідусь Влада вже просто не мали сил, щоб фізично працювати. Як своєрідний спадок залишилися більше ста гектарів землі та невелика молочно-товарна ферма на 12 голів.

І тут, здавалось, усе теж мало піти по простому і очевидному сценарію. Більшість людей у схожій ситуації просто продали б ферму з коровами і потихеньку собі господарювали б на 98 гектарах землі. Або і взагалі — здали б поля в оренду. На хліб із маслом вистачило б.

Але Влад і Катя вибрали інший шлях. Вони вирішили продовжити справу дідуся й бабусі Владислава. І, відмовившись від кар’єри в місті, зайнялися сільським господарством у селі. І не просто аграрним бізнесом, а тваринництвом.

Що довелося їм пережити за ці ось уже 9 років господарювання, знають лише вони і ті нечисленні українці, які ще утримують корів. Це — щоденна тяжка праця, без вихідних. Адже зараз на фермі Скрильників уже не 12 корів, а сотня. Із них — 46 дійних корів. І ці тварини щодня хочуть їсти, їх потрібно доїти, вони хворіють і вередують частіше, аніж люди.

Катерина Скрильник на запитання про причини, які мотивують її та чоловіка займатися таким важким і невдячним бізнесом, говорить просто:

— Молочна ферма — це наша зона комфорту. Нам просто подобається. Подобається все — і та щоденна праця, і ті недоспані ночі, і ті виклики, які постійно доводиться долати. Навіть специфічний запах ферми — і він подобається. Якби ми думали виключно про гроші, то, напевне, давно б покинули цю справу. А так — ми продовжуємо родинний бізнес. Живемо в селі, серед природи, споживаємо натуральну здорову їжу, щодня фізично працюємо. Ну хіба це не ідеальне життя? Молочна ферма — це точно не про надприбутки, це, радше, спосіб життя. Життя поряд із тваринами, посеред полів, лук, садів.

Звичайно ж, маючи в утриманні сто голів ВРХ, Скрильники вже фізично не можуть дати їм ради удвох. У їх господарстві зараз працюють 10 місцевих жителів. А не було б ферми, то навряд би ці люди знайшли б роботу в Бутенках.

Зайнятися виробництвом сиру вирішили під час війни

У 2022‑му Скрильники, як і всі українці, зіткнулися з новим, напевне найстрашнішим із тих, що можуть бути, випробуванням. Почалася війна. І до всіх проблем і негараздів, які вона із собою несе, додався ще один, специфічний виклик. Це — втрата ринку збуту. В перший рік війни більшість підприємств, які закупляли в Скрильників молоко, припинили роботу.

Але, як відомо, нові виклики породжують і нові можливості. Влад і Катя налагодили збут у своєму регіоні. Їх натуральне молоко охоче купляють жителі як їх рідної Білицької, так і сусідніх громад.

Але Скрильники й на цьому не заспокоїлися. І в 2023‑му році вирішили виготовляти ще й сири. Для цього по одній із грантових програм отримали необхідне устаткування.

Сироварня Скрильників базується у звичайному будинку, який вони придбали і переобладнали для специфічного виробництва. Працюють на цьому міні-заводику двоє — Катя Скрильник і Ніна Желудкова.

Зараз виготовляють три види сирів — кисломолочний, адигейський та сир із білою пліснявою. Останній часто називають камамбер. Катерина з цього приводу говорить:

— Ми не маємо права називати цей сир камамбером, адже назва запатентована.

Процес виготовлення сиру з білою пліснявою тривалий. Сир дозріває близько чотирьох тижнів. Проблем із реалізацією поки що теж немає. Катя пояснює:

— Взагалі, полтавці, наші земляки не є сироманами. Але поступово і в нашій місцевості з’являється традиція споживання сирів. І я бачу, що вона міцніє. Особливо людям хочеться вживати саме наші крафтові сири, без консервантів, які були зроблені виключно із натурального молока.

…Але й це ще не все. У планах невгамовних Скрильників стоїть завдання освоїти виготовлення ще й твердого сиру. А ще вони приймають на своїй фермі екскурсії, у тому числі й дітей, Катя вже читає лекції під час навчань колег-підприємців.

Таким людям нудно не буває ніколи. Це вам не в міському офісі за комп’ютером просиджувати. Але такий спосіб життя вибирають лише ті, кому він подобається. Скрильники — саме такі люди.


Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
| Полтавщина | Цікаве
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Квартири на DIM RIA у Полтаві
 Криптовалютні біржі в Україні
Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації