Вхід | Реєстрація

Я не вкурив

Кременчужани не вірять, що пити і палити на вулицях тепер не можна.
Що таке «добре» і що таке «погано» намагається нам, як неслухняним дітям, втовкмачити Парламент, видаючи все нові й нові закони, котрі обмежують розпиття алкогольних напоїв та паління у громадських місцях. Але законодавці, як недосвідчені батьки, ніяк не визначаться, чи варто нас, нерозумних, карати й як саме.
Хоча всі заходи, що застосовують­ся до порушників, давно визначені законодавчо. Продав дитині алкоголь або цигарки – отримай штраф у розмірі 6800 грн, (раніше було 1700  грн). Палиш у забороненому місці або розпиваєш спиртне на вулиці  – тут система штрафів розгалужена. Затримали вперше з пляшкою  – одержиш попередження або штраф від одного до п’яти не­оподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-85 грн). Зловживаєш довірою і знову берешся за своє – штраф від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів (51-119 грн). Якщо й втретє не вгамуєшся – будеш оштрафований на суму від шести до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (102-136 грн). Законом визначено, що в окремих випадках можна непокірного й за­арештувати терміном на 15 діб, так би мовити, для профілактики.
Звучить страхітливо, але на практиці батьки-законодавці дуже лояльні. Щоб пересвідчитись у цьому, варто просто пройтися до зупинки, постояти там, почекати маршрутку, проїхатися в ній, наприк­лад, до центру міста. І звідти  – пішки до пам’ятника Леніну, бажано не минаючи скверу «Жовтневий», він же – «Пентагон». І після цього скажіть – ну, кого лякає той штраф? Та нікого! Починаючи від зупинки громадського транспорту і до місця найжвавішого скупчення людей, вас переслідуватиме запах тютюну та алкогольні випари. І подякуйте, якщо у маршрутці вас не обіллють забороненим пивом підлітки.

НЕ проДАМ!
Більш-менш суворі правоохоронці до підприємців. На вітрині практично кожного магазину красується наклейка: «Ми не продаємо цигарки та алкоголь неповнолітнім». І це здебільшого правда – не продають.
Бо свіжі у пам’яті спогади про міліцейські рейди, останній з яких пройшов не більше місяця тому.
І за чималі штрафи власники крамниць своїх робітників тоді по голівці не погладили. Кореспондент «КП» на власні очі бачила саморобну табличку на одному з магазинчиків поблизу зупинки «Електростанція»: «Якщо тобі немає 18-ти, за пивом і цигарками навіть не потикайся!». Висновок простий – можна знайти важелі впливу і на наш нескорений народ. Проте, здається, заборонивши підліткам купувати пиво, проблеми дитячого алкоголізму не вирішиш. Бо дивляться вони на своїх старших друзів, для яких цигарки і пиво – не просто стиль життя, а певна ознака статусу. І за цей свій сумнівний статус вони боротимуться до кінця. Якщо правоохоронці врешті не почнуть діяти.

Протоколи і проколи
На початку березня, коли любителі пива тільки-но виповзали зі своїх зимових барлогів, заступник начальника міськуправління міліції Денис Захарченко пообіцяв – штрафуватимемо нещадно! Але пізніше. Правоохоронець пояснював, що більшість городян навіть не чули про такий закон, тому всім співробітникам міліції було видано розпорядження проводити роз’яснювальну роботу аж до квітня. На практиці це мало б виглядати так: курець або любитель хмільного стоїть на вулиці, до нього підходить міліціонер і ввічливо говорить: «Викиньте цигарку (пляшку), бо ви порушуєте закон».
Ми не стверджуємо, що цього зовсім не робили, проте на власні очі жодного разу не бачили. Наразі завершується квітень – місяць, коли міліціонери обіцяли розпочати суворі покарання неслухів. Але, як бачимо, ситуація аж ніяк не змінилась: як палили й пили, так і продов­жують.
Головний міліціонер міста Анатолій Кононенко говорить, що запровадити у дію закон про заборону розпиття алкоголю на вулиці досить складно. Проте у місті з початку року вже складено 240 протоколів за вживання спиртного.

Вхід заборонено
Закон говорить: ви – порушник, якщо палите або розпиваєте алкогольні напої:
– у лікарні;
– у школі;
– в університеті;
– у громадському транспорті;
– на зупинках;
– у підземному переході;
– у закладі культури;
– у ліфті;
– на дитячому майданчику;
– на спортивному майданчику;
– у під’їзді.

Нова біда – «сємкі»!
Після недільної гри «Кре­меня» з «Титаном» міський стадіон «Політехнік» припорошило лушпинням. Свою спрагу і бажання палити вболівальники компенсували лузанням насіння. Такого насіннєвого ажіотажу на лавах міських стадіонів раніше не бачили. І «сємкова хвороба» лише поширюватиметься. Єдиний вихід – разом із пропагандою здорового способу життя треба встановлювати щити: «Кидай лушпиння у кульок, а не під ноги!».

А ми ще зверху піддамо
Місцеві чиновники розробили власний регуляторний акт, який пристосує Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв» до кременчуцьких умов. Його мають затвердити депутати міськради на сесії у травні. Особливість акта – ще більш суворі обмеження.
Окрім місць, зазначених у законі, у Кременчуці пропонують заборонити продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів у приміщеннях торговельних організацій, які здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, з торгових автоматів, на полицях самообслуговування, поштучно (для тютюнових виробів, окрім сигар), з рук, у комп’ютерних клубах, в об’єктах роздрібної торговельної мережі, у сезонних літніх наметах, розміщених на відстані до 50-ти метрів від навчальних закладів. Також не продадуть пива й цигарок у кіосках, розташованих у парках та скверах, у місцях проведення масових заходів.

Автор: Олена УСКОВА, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 квітня 2010, 11:07 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації