Вхід | Реєстрація

Паркова проблема

Упродовж 3-х років депутати не можуть визначити межі Придніпровського парку.
Інвентаризацію зелених зон у Кременчуці проводять вже третій рік. Межі парків та скверів мають бути затверджені на сесії міської ради у травні. Але площу головної окраси міста, яка має статус пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення – парку «Придніпровський», й досі остаточно не встановлено.
Згідно з розпорядженням міського голови Миколи Глухова, ще у серпні 2007 р. була створена комісія з проведення інвентаризації парків та скверів Кременчука. З метою визначення меж зелених зон землевпорядна організація – ПП «Лада», провела інвентаризацію земель, на що з міського бюджету витратили понад 240 тис. грн. Уже після цього КП «Кременчукміськземкадастр» визначило ці межі на місцевості і навіть закріпило їх за допомоги спеціальних знаків.
— За всіма зеленими зонами міста матеріали готові, їх площі та межі будуть винесені на затвердження депутатів міської ради у травні. А от щодо парку «Придніпровський», то ми переробляємо проект земле­устрою вже 11 разів! – пояснює керівник управління землекористування міськвиконкому Тетяна Дворова. За її словами, причина проста – міські депутати не мають єдиної точки зору стосовно меж паркової території.
Як зазначає Тетяна Дворова, загальна площа головного парку міста становить 40,19 га, з них І-ша черга  – 15,75 га, ІІ-га черга (парк «Ювілейний») – 10,25 га, й охоронна зона  – 14,19 га. Суперечки точаться навколо ділянок з зеленими наса­дженнями поблизу Міського палацу культури та ринку «Придніпровський». Їх пропонують не включати до Придніпровського через те, що це значно збільшить площу парку, а будь-які зміни паркової території, зважаючи на статус «пам’ятки місцевого значення», потребують тривалої процедури погоджень, зокрема й в області.
— Ці ділянки можна визнати просто парком, не надаючи їм статусу пам’ятки місцевого значення, і наразі закріпити межі Придніп­ровського саме у такому вигляді. А згодом і цю територію можна буде приєднати до парку,  – вважає керівник управління землекористування. Також, за словами Тетяни Дворової, депутати не можуть визначитися: приєднувати чи ні до меж парку територію вздовж набережної поблизу колишнього військового госпіталю, власне парапет набережної та ділянку біля пам’ятника Т. Г. Шевченку.
«Ми не можемо винести проект землеустрою на затвердження міської ради доти, поки не буде досягнуто порозуміння між більшістю депутатів», – пояснює Т. Дворова.
Сьогодні на одного кременчужанина припадає близько 6 м2 зелених насаджень, що втричі менше за норми, затверджені Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

«Перешкоди надумані»
Ольга Гєжа, депутат міської ради, голова контрольної депутатської комісії з перевірки діяльності КЗ «МПКіВ «Придніпровський»:
— Деякі чиновники міськвиконкому чомусь наполегливо не хочуть включати до меж парку зелені насадження поблизу МПК та Придніпровського ринку, а площу «наганяють» за рахунок асфальту перед колишнім військовим госпіталем, майданчика навкруги пам’ятника Т. Шевченку, скелі-гранітного реєстру та бетонного парапету набережної. Це викликає певні роздуми. Вважаю, що посилання на проблеми з узгодженням щодо включення цих ділянок до території Придніпровського парку надумані.

«Вислухати всіх і поставити крапку!»
Юрій Гриценко, депутат міської ради, голова ГО «Рідне місто»:
— За пропозицією фракції КПУ в 2007 р. у міській раді було ініційовано створення комісії з інвентаризації парків та скверів Кременчука. За час, що минув, виконана певна робота, тож територія парків і скверів має бути нарешті закріплена. Якщо ж виникла проблема з узгодженням меж парку «Придніпровський» й існують різні думки з цього приводу, то потрібно провести розширене засідання профільної депутатської комісії, на яке запросити всі зацікавлені сторони, та зрештою поставити крапку в цьому питанні.

Депутати рахують межі, парк – мізерні кошти
Директор комунального закладу «Міський парк культури і відпочинку «Придніпровський» Валентина Бугаєць говорить, що на жодне засідання комісії з визначення меж парку її не запрошували і думкою щодо паркової території не цікавились. Наразі ж головною проблемою вважає вкрай незадовільне фінансування. Парк утримується переважно на кошти, що виділяються з бюджету, а їх не вистачає навіть на найнеобхідніше.
— Цього року виділили 80 тис. грн на ремонт громадського туалету, який буде завершений найближчим часом. Обіцяють ще надати кошти на лави та урни для сміття, – зазначає Валентина Бугаєць.

Автор: Віктор КРУК, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 квітня 2010, 11:13 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації