Вхід | Реєстрація

Чим більші штрафи, тим вища культура?

Нові Правила благоустрою Кременчука виносять на затвердження сесії міської ради, що відбудеться 27 квітня. Документ чималий, у ньому докладно прописано – хто, що й як має робити задля чистоти та порядку в місті. Якщо сумлінно дотримуватися Правил, Кременчук невдовзі набуде слави зразкового міста.
У нових Правилах вказаний великий перелік служб та органів, на які покладається контроль у сфері благоустрою – міська рада, міськвиконком та райвиконкоми, УЖКГ, управління архітектури, відділ землекористування, СЕС, ветстанція, прокуратура, міліція, органи самоорганізації населення тощо. Уповноважені особи мають здійснювати перевірку територій, складати адмінпротоколи на порушників і направляти їх на розгляд адмінкомісій у райвиконкомах для стягнення штрафів через суд. Уповноважених осіб і сьогодні, за старими Правилами, чимало, але ж результат незадовільний – місто не виблискує чистотою. Чи зміниться ситуація після затвердження нового документа? Начальник міського УЖКГ О. Любенко цього не гарантує: «Все залежить від тих органів, які мають слідкувати за додержанням Правил, а це насамперед райвиконкоми та міліція».
А от у Чернігові нові Правила благоустрою затвердили 3 роки тому. Документ було розроблено з урахуванням зарубіжного досвіду. Згідно з тамтешніми Правилами, за недотримання чистоти, окрім адміністративного штрафу, можна стягувати грошову компенсацію за прибирання або за відновлення заподіяної шкоди. Зокрема ще до введення в Україні нових, збільшених у 20 ра­зів, штрафів за засмічення вулиць у Чернігові за кинутий на тротуар недопалок, папірець або жувальну гумку стягували близько 400 грн, за заїзд на пішохідну зону  – 382  грн, а за її руйнування  – 851 грн. Поламана лава обходилася хулігану в 978 грн, а розклеювання листівок на стовпах  – у 525 грн. За виявлення правопорушення передбачена премія у розмірі 50% від суми отриманого відшкодування. Друга половина йде на розвиток комунальних підприємств. Отже, в уповноважених осіб є матеріальний стимул, а у городян  – гарне та благоустроєне місто.
Штрафи за засмічення вулиць в Україні віднедавна зросли у 20 разів. Для громадян вони становлять не 17-51 грн, як раніше, а від 340 до 1360 грн. Для посадових осіб та підприємців – від 850 до 1700 грн.

Громадське всевидяще око
Згідно з новими Правилами благоустрою, здійснювати перевірки та складати адмінпротоколи можуть також громадські інспектори. Однак ці особи існують поки що лише на папері. Для того, щоб громадський конт­роль запрацював, потрібно, аби набрало чинності спеціальне положення Міністерства ЖКГ. Проект документа було підготовлено торік.
Відповідно до цього Положення, громадським інспектором може стати кожен громадянин України, котрий має вищу освіту та досвід роботи у сфері ЖКГ. Кандидатів у громадські інспектори мають рекомендувати громадські організації та ОСББ, а призначати – територіальні органи Держжитлокомунінспекції терміном на 1 рік з можливим подовженням повноважень. Працюватимуть вони на громадських засадах, без звільнення з основної роботи.

Європа у Чернігові
Кореспондент «КП» Лариса Гориславець, минулого тижня побувавши у Чернігові, була вражена чистотою його вулиць:
— Прогулюючись центром Чернігова у будній день, я була дещо шокована. Всюди настільки чисто, ніби чекають на приїзд навіть не Президента держави, а Папи Римського. Тротуари аж вилискують – жодної жуйки чи недопалка, дорога нібито після капітального ремонту, прибордюрна частина чисто виметена, наче сотні двірників щойно завершили робочу зміну і непомітно зникли. Проте цього дня в Чернігові нікого не чекали, місцеві жителі розповіли, що в них справді суворі правила і дуже високі штрафи.
А ще у центрі Чернігова туристів вражає «рекламна стерильність»  – мінімум біг-бордів, сіті-лайтів та виносних реклам взагалі немає. Напевне, влада міста – не лише любителі порядку, а ще й великі естети, які не ховають архітектурної краси Чернігова за рекламними щитами. Одним словом, якщо вам хочеться побувати у куточку Європи – то прямуйте саме до Чернігова.

Весняний марафет
У рамках проведення у Кременчуці двомісячника чистоти УЖКГ видало 200 приписів керівникам міських підприємств та організацій, власникам закладів сфери послуг щодо благоустрою прилеглої території. Тим, хто не виявив сумлінності, загрожує штраф. Як повідомив начальник міського УЖКГ О. Любенко, наразі складено 14 протоколів на недобросовісних господарів в Автозаводському районі та 10 – у Крюківському.

Автор: Інна НІКОЛАЄНКО, www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 квітня 2010, 11:17 | Кременчук | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації