Вхід | Реєстрація

Їжте, щоб ви потруїлися!

Щойно з-під землі з’являться перші малесенькі паростки картоплі, їх одразу обсідають зголоднілі колорадські жуки.
Олена Вакуленко, продавець спеціа­лізованого магазину «Професіонал», який розташовується на Центральному ринку Кременчука, зазначає, що наразі чималим попитом користуються препарати для обробки картоплі перед посадкою. Вони захищають бульбу від хвороб та шкідників, підвищують імунітет рослини до спеки, посухи, перепадів температури. Найефективнішим є «Матадор супер», що захищає не лише від хвороб, а й від шкідників. Коштує він 20-68 грн, залежно від кількості посадкової картоплі. Препарат під назвою «Матадор», котрий захищає лише від шкідників, має таку ж ціну.
Картоплю треба розкласти на клейонці чи в тазику та збризкати розчином препарату з пульверизатора. Співрозмовниця додає, що обробляти картоплю варто зранку або ввечері, бо в обід сонце швидко випарить препарат. Очікуваного ефекту тоді не буде – колорадський жук продовжуватиме повзати. Дієвими захисними засобами від цього шкідника є «Актара» та «Зеніт».
— Від капустянки наразі найбільший попит на «Рембек», хоча беруть і «Медвецид», і «Регент». Останній додають до 2-х кг пшеничної чи просяної каші. Засоби від капустянки варто застосовувати під час посадки. Період їх дії – 20 днів. Потім слід поряд зробити канавки, вкинути туди препарат та присипати землею, – розповідає Олена Вакуленко.
Проте з досвіду своєї родини продавчиня знає, що, коли восени перед оранкою завезти кілька машин курячого посліду (перепрілого та несвіжого, щоб рослина потім не загинула), капустянка примусово залишить город.
Ціни:
• «Рембек» – 3,50 грн/100 г;
• «Медвецид» – 7,00 грн/100 г;
• «Гром-3» – 5,00 грн/20 г;
• «Актара» – 3,50 грн/1,4 г;
• «Зеніт» – 2,50 грн/3 мл;
• «Ратібор» – 7,00 грн/10 мл.

Назбирати жуків склянку
Чимало господарів практикують народні методи боротьби, бо вважають їх менш шкідливими… для здоров’я людини.
Любов Дорогокупля з с. Бабичівка Глобинського району каже, що збирати жуків вручну – забарна та неякісна справа, і радить дещо новий спосіб. Тож, щоб нейтралізувати колорадського жука, стару картоплину слід порізати на шматочки, залишити їх на добу у розчині хлорофосу, а потім розкидати такі приманки там, де росте картопля. Робити це краще за похмурої погоди, бо на сонці шматочки картоплі швидко засихають. Жуки злізаються на приманку й гинуть.
Капустянку ж Любов Федотівна знищує за допомоги яєчної шкаралупи, яку змішує зі свіжою олією. Шматочки цієї маси кладе у пророблені капустянкою ходи або в лунки з рослинами. Шкідник охоче підповзає до таких приманок, риє під ними дірки та оселяється біля цього корму. Тоді господиня поливає ці місця водою і зверху закриває їх руберойдом. Коли капустянка виведе потомство, залишається тільки розгорнути землю й залити у ходи розчин прального порошку (4 ст. ложки на 10 л води). Не любить капустянка й запаху чорнобривців. Тому співрозмовниця радить висаджувати ці квіти по периметру городини, яку вони найбільше вражають.
А щоб з сусідських ділянок капустянка не перебиралася до вашої, Любов Дорогокупля радить навколо городу викопати вузеньку канавку глибиною близько 50 см і засипати її дно піском, змоченим у нафталіні.

Автор: www.panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
22 квітня 2010, 11:42 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації