Вхід | Реєстрація

Фенікс із попелу або особливості національного «кришування»

Термін «криша» давно увійшов у повсякденний вжиток українців. Саме «криша», а не «дах» із вже далеких 90‑х років минулого століття до цих тих пір однаково звучить і в росіян, і в українців, і в узбеків з киргизами.
А означає собою своєрідне покровительство, захист. Найчастіше вживається у сфері підприємництва та державної служби. Раніше «криша» була кримінальною. Одні бандити нібито захищали підприємців від нападів інших бандитів. І брали за це гроші. На їх жаргоні — «розводили лохів». Згодом бандити «накришували» багато-багато грошей і пішли у владу і, так званий, легальний бізнес. Нині вони заправляють справами у парламенті, урядових структурах, футбольних клубах, ба, навіть у міліції та прокуратурі. І звичайно ж, за звичкою продовжують «кришувати». Кожен підприємець чи держслужбовець чудово знає, що найкращою є не фінська, німецька черепичні чи українська очеретяна, а київська чи донецька «криші». Маючи їх, можна працювати без дозволів та ліцензій, можна не боятися перевірок контролюючих служб, можна бути абсолютно некомпетентним на службі і не відповідати займаній посаді. У будь-якому разі, у тебе все буде «в шоколаді».
Згадати про «кришування», як особливість українського суспільного життя примусив невеличкий та, на перший погляд, непоказний заклад, що вже кілька місяців працює в центрі Кобеляк. Працює на очах міськради, райдержадміністрації, міліції, прокуратури, податкової інспекції, МНС, санепідстанції та десятків інших, грізних для звичайного законослухняного громадянина служб, не маючи дозволу навіть на початок роботи. Мова йде про комп’ютерний клуб по вулиці Шевченка. Дуже, дуже таємничим і цікавим є цей заклад. Вартість його послуг в десять разів вища, аніж в інших аналогічних закладах. Але люди туди йдуть. Його закривали після звернень громадськості, а він, як Фенікс із попелу, воскрес. Всі знають, що у клубу немає дозволу на відкриття, а податківці й правоохоронці про це й чути не чули, й бачити не бачили. Водночас, всі відмовляються від своєї причетності до «кришування» таємничого закладу.
Можливо й так. Можливо, «криша» не в Кобеляках, а в Полтаві, Києві чи Донецьку. Тоді знести ту «кришу» буде важко. Але можливо. Є один гарний спосіб. Потрібно регулярно, хоча б раз у тиждень, подавати відповідні звернення до контролюючих інстанцій. Спочатку — в Кобеляках, потім — у Полтаві та Кременчуці, потім — у Києві. В одну службу, другу, третю, четверту. Що це дасть? Ні, клуб, у якого є «криша» швидко не закриють. Але платити перевіряльникам чи ще вищій «криші» доведеться. І ось коли це стане для підприємця не рентабельно, він сам закриє свій заклад. Хіба що «криша» у нього аж на вулиці Банковій чи Грушевського.

Автор: Ігор Філоненко


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
23 квітня 2010, 15:45 | Кобеляки | Редакційна
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації