Вхід | Реєстрація

На Покрову козаки відзначили своє свято

На Покрову козаки відзначили своє свято
14 жовтня новосанжарці провели мітинг поряд з пам'ятником українським козакам та смакували кашу біля альтанки Святої Покрови
Близько десятої години ранку новосанжарці та гості селища зібралися на площі біля управління праці та соціального захисту населення. Доки люди шикувалися у святкову колону, небо все дужче темніло, почав накрапати сумний і холодний осінній дощик. Над головами порозкривались різнокольорові парасольки, від яких новосанжарцям стало не так мокро і сиро, а вигляд колони став дещо веселішим. До того ж селищний голова Андрій Река з незмінним оптимізмом і впевненістю стверджував, що «доща не буде – покапає і пройде». Нарешті на площі зібралися більшість працівників установ та організацій селища і можна було вирушати. На чолі колони простували козаки із прапорами та штандартами. Біля колишнього будинку побуту до процесії приєдналася чимала делегація учнів та вчителі Новосанжарського НВК. Усі разом урочистим кроком під осіннім дощиком пройшли до пам’ятного знака козакам. Там відбувся урочистий мітинг.
Відкрив його Андрій Река, який розповів присутнім про історичні віхи козацького минулого нашої держави, про її героїчних гетьманів. Після цього новосанжарський мер передав слово виконуючому обов’язки голови райдержадміністрації Анатолію Мокляку. Анатолій Павлович привітав новосанжарців із козацьким святом і зазначив, що кожна добра справа починається із дощу, тож погода якраз видалася вдалою. Наступним виступив заступник отамана новосанжарських козаків осавул Костянтин Корчіц. Після його вітальної промови до пам’ятника козакам поклали букети та гірлянди квітів.
Урочистий мітинг було завершено. Частина новосанжарців відправилася на робочі місця, а частина лишилася, щоб послухати учасників хору «Багряне листя» ветеранського клубу «Суботні зустрічі». Після їх виступу новосанжарський священик отець Дарій провів панахиду по всім загиблим козакам.
За дві години після мітингу рвучкий осінній вітер прогнав важкі хмари і небо над Новими Санжарами вражало бездонною синявою. А новосанжарці, полишивши вже непотрібні парасольки, зібралися на горі в урочищі «Козацький стан» біля альтанки Святої Покрови, аби погуляти, подихати свіжим повітрям і послухати святковий концерт. На майданчику посеред поляни стояло кілька десятків столиків і най-спритніші жителі селища вже займали за ними місця, тримаючи в руках мисочки із запашною новосанжарською кашею. Цього року її готували і продавали всім гостям свята працівники кафе «Водограй», «Гостинний двір», магазину «Лідер» та районного споживчого товариства. Трохи в стороні варили власну кашу у величенькому казані новосанжарські козаки. Окрім каші, новосанжарці споживали і більш рідкі та зігріваючі продукти, які зазвичай продають у пляшках, тому настрій у більшості був піднесений. Хтось продовжував підіймати його за столиками, хтось милувався чудовими краєвидами осінніх Маджар, хтось катався на універсальній (дитячо-дорослій) гойдалці. Але більшість зійшлися до альтанки, щоб послухати вітання Андрія Реки зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. А потім – молитву отця Дарія. Після цього на новосанжарців очікував приємний сюрприз. Перед присутніми на святі виступив Народний артист України Леонід Сандуленко. Знатний гість, який приїхав відпочити до Нових Санжар, додатково розігрів учасників свята циганськими і нециганськими піснями. Менш активні новосанжарці виступали просто глядачами і слухачами, а більш запальні демонстрували свої танцювальні таланти.
Що ж, все вищенадруковане зайвий раз підтверджує – святкувати у Нових Санжарах вміють. За будь-якої погоди.

Автор: Володимир Паршевлюк, ЕХО з регіону


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації