Вхід | Реєстрація

Рієлтори стверджують, що вартість житла сягла «дна»

Аналітики з нерухомості радять купувати квартири саме зараз. Вони прогнозують, що з відновленням кредитування житло дорожчатиме. Зараз на ринку житла нова тенденція - люди частіше почали обмінюватися нерухомістю. Зокрема, продають через агентства квартири і просять відразу підшукати їм прийнятний варіант житла за таку або трохи вищу ціну.
— Ринок завис в повітрі, - розповіли в агентстві "Полтавська нерухомість". - Половина клієнтів чекає, що ціни впадуть. Останні, що виростуть. І ті й інші не мають рацію, тому що ціни дійшли до рівня 2006 року і зупинилися. У агентстві говорять, багато полтавців продають квартири і купують будинки в приватному секторі. Людей приваблює, що там значно менша оплата за комунальні послуги та є присадибна ділянка. Ціни на земельні ділянки в Полтаві істотно знизилися порівняно з докризовими. Якщо в 2008 році ділянка в мікрорайоні Половки коштувала $100 тисяч, то зараз за нього просять $30 тисяч. Банки не поспішають відновлювати кредитування. Пропонують до 25% річних. Такі кредити брати остерігаються. Можуть звернутися до фінансової установи лише за незначною сумою, яка не вистачає. Квартири в новобудовах купують неохоче. Більше попит на вторинному ринку житла. - Нові будинки з тріщинами, багато в аварійному стані, - пояснюють в агентстві. - На Подолі була ситуація, що люди з новобудови змушені були переїздити на знімні квартири, щоб перезимувати, тому що там не було опалення.
У Кременчуці частіше квартири обмінюють. Можуть дати невелику доплату за велику площу. - Якби у мене були гроші, купувала б квартиру зараз, - говорить робітниця агентства "101 квартал" в Кременчуці. - Завтра банки відновлять кредитування і ціни знову поповзуть вгору. Багато кременчужан продають квартири в місті і переїздять в приміську зону. У агентстві кажуть, скупників квартир, які вкладали гроші в нерухомість, зараз немає.
У Лубнах ринок нерухомості малоактивний. За місяць тутешнє агентство може не продати жодної квартири. - Продається лише дешеве житло - однокімнатні, двокімнатні квартири, невеликі будинки, іноді без зручностей, - розповів Ігор Касян з агентства нерухомості "Наш будинок" в Лубнах. - В місті поширення набув чистий обмін, без доплат. У городян немає готівки. Трикімнатні квартири майже не питають. Попит на землю відсутній, тому що нема пропозиції. Земля в Лубнах - дефіцит.
У редакції миргородської рекламної газети "Моя газета" зазначили, що стало більше оголошень про обмін. Квартири міняють на будинки, а земельні ділянки - на іномарки, вантажні автомобілі. У квартирі за опалення потрібно платити 400 гривень, а в будинку 180 гривень набіжить за газ і воду - копійки. Тож люди переселяються туди, де вигідніше.
У Пирятіні на Гребінці ринок нерухомості тримається на киянах. - У нас екологічно чиста зона. Через район проходить траса "Київ-Харків". До столиці трохи більше ста кілометрів, - розповів власник агентства нерухомості "Перше Пирятинське" Євген Вовк. - Продаємо більше будинків. На сім проданих будинків може бути одна квартира. Кияни продають житло в столиці і перебираються в райцентр. Місцеві розповідають, що жителі Києва також скуповують удома на Пирятинщині. Ремонтують їх, проводять газ і воду і перепродують. Євген Вовк не вірить в те, що з відновленням кредитування ціни на житлі зростуть. - Дуже сильно з кредитами обпеклися, - говорить фахівець. - Час повинен пройти, щоб люди почали довіряти банкам. Найменший попит в райцентрі на 3- і 4-кімнатні квартири.
У Комсомольську більше всього купують однокімнатні та квартири-«малосімейки». Великий попит на дешеве житло. У місті також популярний обмін житла, а ось заявок на купівлю землі немає.

Автор: www.svdevelopment.com


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 квітня 2010, 12:04 | Полтавщина | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації