Вхід | Реєстрація

З днем народження тебе, Комсомольськ!

З днем народження тебе, Комсомольськ!
Місто, збудоване на скарбах землі. Так на Полтавщині називають  Комсомольск. Його звела молодь у другій половині минулого століття під час будівництва Дніпровського гірничо-збагачувального комбінату.
Цього року Комсомольск-на-Дніпрі святкує свій 50-річний ювілей, а 24 квітня комсомольчани відзначают День міста, адже саме цього дня 1972 року воно стало містом районного, а через п’ять років – обласного підпорядкування
Усе почалося 1928 року. Ленінградський геофізик Андрій Строна знайшов багатющі запаси залізної руди. Так була відкрита Кременчуцька магнітна аномалія. 29 листопада 1960 року на цьому місці розпочалося будівництво найбільшого на той час у Європі гірничо-збагачувального комбінату. У січні наступного року будову було названо ударною комсомольською, на честь подвигу комсомольців на Амурі. Перші 50 робітників – полтавці – прибули сюди 12-24 січня. Пізніше зліталася молодь з усього Союзу. Ніхто не зважав на тяжкі умови праці.
15 січня 1962 року містечкові на Дніпрі з населенням 493 особи було дано назву Комсомольск. З невеличкого наметового містечка Комсомольск виріс у сучасне місто з площею понад 11 тисяч гектарів, де мешкає понад півсотні тисяч людей.
Головною опорою комсомольчан залишається колись Дніпровський, а з 1981 року Полтавський, гірничо-збагачувальний комбінат – один з найбільших виробників залізної руди не лише в Україні, а й у Європі. Саме на нього припадає значна частка промислового виробництва Полтавщини та відрахувань до місцевих бюджетів. Його зводили представники 180 міст колишнього Радянського Союзу. Вони  прагнули віддати підприємству і молодому місту найкраще зі свого досвіду і залишити у спадок добру пам'ять.

Автор: www.ltava.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
26 квітня 2010, 16:48 | komsomolsk | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації