Вхід | Реєстрація

Перевіряти не можна продавати

Перевіряти не можна продавати
Де поставити кому у цьому реченні, буде вирішувати місцева влада.
Базар – популярний вид торгівлі скрізь. Тут із задоволенням купують продукти як люди з великими статками, так і не дуже великими. Та не будемо вдаватися до історії виникнення базарів. Мова піде про стихійні ринки. Ними обростають всі людні місця (біля ринку ПП Шиловича, р-н Черемушок, р-н Малого круга, р-н Заяру, біля центрального ринку і т. д.), на них без холодильника, без перевірки якості продукції просто на землі продають не тільки фрукти-овочі, але м’ясо, рибу та молочну продукцію (в більшості у пластмасовій тарі). І ніякі погодні умови не впливають на кількість продавців, як, власне, і на кількість покупців. І якщо покупка свіжих овочів і фруктів на базарах навіть вітається, оскільки вони виглядають «рум’янішими», натуральнішими і здоровішими за своїх побратимів із магазинів, то купівля м’яса та риби, особливо в спекотні дні, – справа, м’яко кажучи, ризикована. Вживання такої продукції, за словами фахівців, загрожує нашому здоров’ю. Дізнатися про якість і свіжість такої продукції можна хіба що «на око» та за запахом.
Нагадаю, що ми не говоримо про обладнані ринки, на яких  встановлено хоч якесь холодильне устаткування, а ветеринарна лабораторія проводить контроль якості продукції. Закон вимагає: м’ясо та інші продукти забою тварин підлягають обов’язковій ветеринарно-санітарній експертизі, яку проводять тільки в державних установах – лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи. Це і є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача.
«На стихійних ринках взагалі не можна купувати продукти харчування, оскільки вони потенційно небезпечні, - говорить Микола Гладиш, головний лікар Гадяцької райСЕС. - Ця продукція може викликати всю групу кишкових захворювань і сильні харчові отруєння. З настанням тепла ми посилюємо контроль за торгівлею на стихійних ринках. Дозволи ж на торгівлю дає міська рада. А за порядком нехай дільничні інспектори слідкують. Починати потрібно з рейдів перевірки стихійних базарів. Продукція, яку продають, повинна проходити обстеження у ринковій ветлабораторії».
Місцева влада давно намагається навести порядок на стихійних ринках. Проте, чекати швидкого вирішення проблеми не варто.
«На жаль, санстанція не контролює стихійну торгівлю у місті, - коментує Тетяна Савченко, міський голова. - Дозволи ми не даємо. Стан торгівлі на таких базарах перевіряла комісія депутатів міської ради, до якої увійшли і працівники райСЕС. Депутати потім мені розповідали, як поводили себе санітарні лікарі під час цієї перевірки. Йшли попереду та попереджали, щоб продавці ховали продукти на час перевірки. Впевнено кажу, що підтримувати санітарні норми – це пряма робота санстанції. Займають місця продавці самовільно, при цьому не сплачуючи ринкового збору. Наприклад, на ринку ПП Шиловича місця для торгівлі є, і коштують вони для тих, хто торгує власною продукцією, 80 копійок, та люди йдуть на дорогу, щоб їх усі побачили. Перевірки повинні проводитися 5-6 разів на тиждень. Коли стихійні ринки візьмуть під контроль, тоді і порядок буде».
«Я не постійно торгую тут, - говорить продавщиця Марія Михайлівна. Вона торгує власновирощеними овочами поблизу ринку ПП Шиловича, просить її не фотографувати. – Одну гривню плачу за містове. А коли, то й із сусідкою в складчину по 50 копійок платимо. Бо ж не завжди маємо ту гривню. Торгують тут не лише своїм. Є і такі «купи-продай». Постійного місця у мене немає. Між собою вирішуємо, де чия територія. Чужих подалі відганяємо. Елітними, як можна сказати, є місця під парканом, подалі від дороги. А що робити, таке наше життя. На саму пенсію важко вижити».
У неділю біля центрального ринку відбувається щось неймовірне. Продавці з товаром «захоплюють» проїжджу частину. Сигнали автомобілів, крики тварин та птиці, яку вже купили або ж ще продають, «лагідні» вислови перехожих – все змішується у вуличному шумі. Тут не те що проїхати, пройти важко. Люди обурено коментують торгівлю на стихійних ринках і у безладі звинувачують місцеву владу.
А поки спрацьовує правило – захисти себе сам. Тому все в наших руках, і кожен для себе повинен визначитися, яку продукцію він хоче купувати та споживати.

Автор: Альона Глік, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 квітня 2010, 10:40 | Гадяч | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації