Вхід | Реєстрація

Екологічна катастрофа районного масштабу

Екологічна катастрофа районного масштабу
Весна іде, красу несе. Далі не дуже хочеться продовжувати слова з відомої пісні. Бо ж весні радіти не надто хочеться, зважаючи на такі обставини, як повінь. Ми вже повідомляли на сторінках нашого тижневика, що з приходом весняного танення снігу у жахливому аварійному стані опинився каналізаційний самопливний колектор, встановлений у 1974 році зі строком експлуатації 30 років. Через повністю гнилі трубопроводи всі нечистоти потрапляють у ґрунтові води.  На заміну колектора потрібні чималі кошти, якщо не сказати дуже великі. По суті, його теперішній стан – екологічна катастрофа районного масштабу. Яка ситуація з колектором на даний час? Чи призведе ця аварія до епідемій? Ведеться контроль за аварією чи ні? Ці питання обговорювалися на засіданні постійної комісії з надзвичайних ситуацій.
«Сама труба колектора розрушилася, ймовірно, ще восени, - коментує начальник ВУЖКГ Микола Стешенко. – Та доки був сухий ґрунт, доти тримався звід, нічого не було помітно. А ось коли сніг розтанув, земля намокла, і провал відкрив таку неприємну картину – колектор розклався повністю. Термін використання таких труб 30 років, ця ж відпрацювала 36. Коштів на ремонт у районному бюджеті немає, не говорячи про бюджети міста та безпосередньо ЖКГ. На аварійно-відновлювальні роботи нам потрібно щонайменше 2 млн. грн. Це дуже великі гроші. Вода тече по траншеї, вимиває ґрунт, затрудняє роботу очисних споруд, бо з водою йде глина. Силами ВУЖКГ цю аварію не подолати. Нас врятує будівництво паралельного колектору. Перекрити аварійний означає затоплення нечистотами вулиці Тельмана, гаражного кооперативу, а найгірше – затоплення очисних споруд.  І хоча допомогти пообіцяло обласне керівництво, та ми ж розуміємо, що доки не затверджено головного бюджету, сподіватися немає на що. Ситуація складна, та на якість очистки не впливає. Очисні споруди працюють у повному режимі».
«Для того, щоб отримати матеріальну допомогу з області, потрібно якнайшвидше зробити проект. Без нього ніхто навіть розглядати це питання не буде, - говорить міський голова Тетяна Савченко. – Ми будемо вишукувати кошти. Та все це час. Те, що кошти знайдуться у цьому році, у мене надії мало. Потрібно проводити тимчасові заходи. Хоча які, не знаю. Піднімати це питання потрібно для того, щоб віднайти кошти, а ось для ажіотажу серед людей, думаю, не потрібно. Інформація повинна бути правдивою.  Ситуація контрольована».
«Я вважаю, що це не проблема райСЕС, - каже Микола Гладиш, головний лікар райСЕС. – Це проблема екологічної інспекції».
«Очисні споруди будуть перевірені, - говорить Сергій Дівицький, інспектор екологічної служби району. – У разі виявлення порушень накладемо штрафи. Обласну екологічну службу я поки що не повідомляв».
«Якщо ж штрафи будуть з боку санстанції та екологів, то я буду добиватися накладення штрафів і на них і притягнення керівництва до відповідальності, - говорить Володимир Дудко, перший заступник Гадяцької РДА, голова комісії з надзвичайних ситуацій. – Бо де ж були всі ці служби увесь цей час? Допомогти громаді міста у них бажання немає. А ось штрафи, так це найлегше. Хоча й живуть у цьому місті, і користуються тими ж комунальними послугами, що й усі гадячани. Звичайно, керівництво в районі зміниться, але ж проблема лишиться. І її потрібно вирішувати негайно. Це питання потрібно було підняти ще місяць тому. А районні служби навіть не спромоглися повідомити своєму обласному начальству. Ми ж направили звернення до обласних фондів природоохорони, ВУЖКГ, резервного фонду. Вважаю, що хто стукає, тому й відчиняють. Не штрафами потрібно закидати, а допомагати всіма доступними методами».
Рішенням комісії було зібрати всі необхідні документи у найкоротший термін і направити їх у відповідні служби.

Автор: Альона Глік, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 квітня 2010, 10:44 | Гадяч | Надзвичайне
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації