Вхід | Реєстрація

АЙКІДО – мистецтво єднання духу і тіла

АЙКІДО – мистецтво єднання духу і тіла
Айкідо – це елітний вид східних єдиноборств, який вимагає неабиякої самодисципліни та сили волі, вміння жити командним життям. Ще це мистецтво потребує навичок, які приходять як результат інтенсивних тренувань та невпинного шліфування техніки захисту, винайденої засновником Айкідо японським Майстром Моріхеєм Уесибою. Головна ідея Айкідо – захистити себе від агресії та не дати противнику її проявити.
Цим високим мистецтвом захисту займаються учні Гадяцької спеціалізованої школи-інтернату ім. Є. П. Кочергіна у клубі айкідо «Мутокукай», який був створений у 2008 році. Завдяки допомозі  та підтримці директора навчального закладу В. М. Беседи та всього педколективу юні айкедоїсти їздять на змагання різного рівня. У середині квітня 2010 року гадячани були запрошені Президентом Федерації айкідо Є. О. Кушніром на участь у Міжнародному турнірі з айкідо у м. Полтаві. Турнір очолював Президент Європейського Союзу айкідо всесвітньо визнаний Майстер айкідо айкікай італієць Стефан Бенедетті. Честь Гадяччини захищали вихованці клубу айкідо «Мутокукай» Михайло Ребрик, Ярослав Кулеба, Артем Свістельник, Сергій Шпірна, Ярослава Филь, Олександр Бондаренко, Станіслав Недовіс, Владислав Даценко, Олександр Крамаренко, Андрій Глухота. Учасники міжнародного турніру з айкідо були відзначені дипломами та грамотами. Була проведена атестація спортсменів. Очолював команду інструктор айкідо та будо Сергій Кожушко.
«Такі турніри потрібні, адже вони дають неабиякий поштовх бажанню дітей займатися та самореалізовуватися, надихають на нові успіхи, стимулюють вивчення нових технік захисту та поглиблюють вивчення іноземних мов, - говорить Сергій Олександрович. - У змаганнях, крім українців, брали участь представники Росії та європейських країн. Завдяки добрій підготовці гадяцької команди з англійської мови діти розуміли та спілкувалися з однолітками і майстрами англійською мовою як підчас змагань, так і під час відпочинку».
Метою створення клубу «Мутокукай» стало відродження козацьких традицій, виховання підростаючого покоління у патріотичному дусі, на засадах духовності та залучення дітей до суспільного і культурного життя.
Тренування у клубі проходять п’ять разів на тиждень по дві години. Сюди входять вивчення техніки, історії та філософії айкідо, спортивні ігри, туристичні походи. Особливе значення для розвитку дітей, їх особистості та формуванні любові до рідного краю та патріотизму, відчуття колективізму, взаємовиручки, взаємоповаги мають туристичні походи по мальовничих місцях України, водні походи на байдарках влітку, лижні прогулянки взимку.
Юні спортсмени з радістю приймають запрошення на участь у показових виступах на масових заходах.
«Ось, наприклад, на запрошення міського голови Тетяни Миколаївни Савченко ми  демонстрували своє вміння на святах: День Конституції, День молоді, День міста, Свято Заяру і т. п., - продовжує мій співрозмовник. - Тим більше, що за виступи діти отримують у нагороду подарунки та позитивні відгуки від глядачів. А взагалі приємно, що  діти з раннього віку звикають брати участь у житті міста та району. Та найцінніше те, що незмінними попутниками у походах, поїздках та найкращими вболівальниками на змаганнях є батьки. Діти і батьки стають ближчими у своїх інтересах, їм є про що поговорити, а спільні інтереси зміцнюють сім’ї».
Та найбільше дітей захоплює мить, коли вони у білосніжних кімоно виходять на татамі, щоб вивчати чи демонструвати мистецтво айкідо разом зі своїм строгим  та вимогливим тренером. За плечима Сергія Олександровича Кожушка 25 років занять цим видом східних єдиноборств. Він прагне в учнях досконалості в усьому – навчанні, творчості, спорті, житті. Він постійно нагадує їм: головне – це духовний ріст. Адже коли людина багата духовно, то в неї є все: і здоров’я, і щастя, і радість сходу сонця, і відчуття внутрішньої гармонії та спокою. Заняття улюбленою справою займають у нього весь час: тренування, змагання, поїздки на семінари, підготовка до занять, перегляд виступів Майстрів міжнародного класу, постійне вдосконалення теоретичної та практичної підготовки, підготовка та проведення показових виступів юних спортсменів клубу «Мутокукай».
«Як говорять філософи, – пояснює тренер, - потрібно бути професіоналом, а не здаватися ним. Боягуз не може підготувати сміливих учнів, але не можна бути і безрозсудним. Діти відразу відчують фальш та неправду. Вони дивляться на поведінку вчителя, а не на слова».
Для участі у змаганнях тренер відбирає учнів, які мають хоча б 4-разову перевагу над суперником: технічну, фізичну, психологічну та тактичну. Тому його вихованці і стають переможцями не лише на татамі, але й у житті. А сьогодення частенько підкидає нам нові завдання і випробування.
«Секрет успіху в систематичності тренувань, - наголошує Сергій Олександрович, -  режимі праці та відпочинку, душевному спокої та рівновазі. Рівень майстерності вихованців клубу «Мутокукай», учнів школи-інтернату, постійно росте. Сподіваюся, що не за горами той час, коли команда гадячан буде запрошена на змагання в Японію, Італію чи інші країни, де розвиток айкідо знаходиться на самому високому рівні. Або ж зможемо приймати міжнародні команди, видатних Майстрів сучасності у стінах навчального закладу».
Учасники клубу вдячні директорові Гадяцької школи-інтернату В. М. Беседі, педколективу. Завдяки небайдужим до розвитку спорту в нашому районі є надія, що ми відродимо інтерес дітей до занять спортом та мистецтвами східних єдиноборств і зможемо гідно представляти Гадяцький край на турнірах та змаганнях найвищого рівня.

Автор: Альона Глік, www.bazarmedia.info


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
27 квітня 2010, 11:01 | Гадяч | Спорт і здоров'я
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації