Вхід | Реєстрація

Земля задарма!

У Кременчуці розпочався прийом заяв на безкоштовне оформлення державних актів на право власності на земельні ділянки. Відповідну постанову Уряд ухвалив ще у серпні поточного року. Наразі власники ділянок стоять у чергах до державних земельних установ, а працівники організацій перебувають у дещо шокованому стані, бо до кінця року їм необхідно оформити та видати держактів більше, ніж це було зроблено за 10 років.

Чиновники-стахановці
Постанова має назву «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 р.». Це означає, що її дія завершується через 2,5 місяці. Громадян, які можуть скористатися своїм правом на безкоштовне оформлення державного акту на право власності на земельну ділянку, в Україні 6,5 млн осіб. Звідси питання: чи встигнуть органи Держкомзему задовольнити всіх бажаючих і виконати поставлену перед ними задачу?
Дія Постанови поширюється на громадян, яким за рішенням органів місцевого самоврядування, відповідно до Декрету Кабміну № 15-92 «Про приватизацію земельних ділянок» від 26.12.1992 р. та ст. 118 Земельного кодексу України, безкоштовно передано у власність земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлових будинків і господарських будівель, ведення особистого селянського господарства в межах населених пунктів та садівництва.
Начальник Кременчуцького міжрайонного відділу ПРФ ДП «Центр Державного земельного кадастру (ДЗК)» Олег Лазоренко зазначає, що, згідно з рішенням Уряду, безкоштовному оформленню держактів підлягають близько 25 тис. громадян – мешканців Кремен­­чука та Кременчуцького району. Це всі землекористувачі, стосовно яких ще до 2002 р. органами місцевого самоврядування були прийняті рішення про безкоштовну передачу земельних ділянок в їхню власність, а також ті, у кого технічна документація вже оформлена, але вони не одержали держактів на право власності на земельні ділянки.

Працювати від «темна і до темнадцяти»
Для землекористувачів, які підпадають під дію Постанови, нібито все просто. Взяв оригінал та копії паспорта, довідку про присвоєння ідентифікаційного коду, рішення органу місцевого самоврядування щодо передачі земельної ділянки у власність, здав документи та відраховуй 30 робочих днів, очікуючи на безкоштовний держакт.
А працівники державних земельних органів – у тихій паніці. «Наразі безкоштовні держакти у нас ніхто не отримав. Як це буде, поки що не уявляю», – каже Олег Лазоренко. За його словами, наявний штат працівників відділу «Центру ДЗК» дозволяє реєструвати та видавати 20-25 держактів на землю у день. Водночас кількість заяв від громадян щодо безкоштовного одержання держактів зростає щодня. Якщо 2 жовтня лише від мешканців Кременчука було прийнято 14 заяв, то 7 жовтня – вже 58.
Ще один важливий момент. Для проведення польових геодезичних та землевпорядних робіт по кожній заяві на місце, де знаходиться ділянка, потрібно виїжджати двом землевпорядникам. На підставі угоди, укладеної між відділом «Центру ДЗК» та Кременчуцьким управлінням земельних ресурсів (УЗР), відділ отримує відшкодування з Держбюджету у сумі близько 56 грн, що не відповідає навіть собівартості цих робіт. «Послуги приватних землевпорядних організацій за виконання подібних робіт значно дорожчі. Ми на бензин більше витратимо», – каже керівник відділу «Центру ДЗК» Олег Лазоренко. До того ж, як він пояснив, згідно з цими тарифами, щоб відпрацювати свою зарплату, щомісяця геодезист та земле­впорядник мають удвох виїхати на місце та оформити техдокументацію на 170 ділянок, тобто 8 ділянок у день, що є нереальною нормою.

Допоможіть, хто може!
Начальник управління земле­користування Кременчуцького міськ­виконкому Тетяна Дворова зазначає, що основний тягар робіт, згідно з Постановою Уряду, лягає саме на Кременчуцький відділ Державного земельного кадастру.
— Міськ- та райвикон­коми лише організовують приймання заяв. Але навіть ця робота не така вже й проста. Постанова Уряду вимагає написання заяв без помилок та виправлень. А приходять люди з різним рівнем освіти. Моя працівниця розповіла, як одна бабуся 21 раз переписувала заяву! Наразі щодня до місць прийому документів приходить близько 80-ти громадян. Наші працівники просто фізично не можуть прийняти більше 20-25. Поки що (станом на 8 жовтня – авт.) прийнято 130 заяв. Але за нашими даними, у Кременчуці мешкають 13294 громадянина, які отримали право на приватизацію своїх земельних ділянок згідно з рішеннями міськради. З них близько половини і досі не мають держактів на право власності. Тобто 7 тис. кременчужан – потенційні заявники на безкоштовне отримання документа, – розповідає Тетяна Дворова.
Керівник Кременчуцького відділу «Центру ДЗК» Олег Лазоренко відзначає, що міська влада надає посильну допомогу. Минулого тижня мерія виділила три письмові столи, вагонобудівний завод надав спецодяг, а підприємство «Крюківбудтехмонтаж» – 200 грн на канцелярські товари.
— За таких умов украй важко виконати поставлені завдання, тому закликаю до співпраці всі організації, що задіяні у процесі. Також звертаюся за допомогою до всіх, зокрема й до приватних та госпрозрахункових землевпорядних установ, щодо плідної спільної роботи. Ми ж, зі своєї сторони, зробимо все можливе, аби рішення Уряду було виконане, – каже Олег Лазоренко.
Аби вистачило сил і можливостей. Ознайомившись зі всіма тонкощами цієї справи, починаєш сумніватися у реальності виконання програми. Хіба що Уряд подовжить термін дії своєї Постанови на наступний рік.

Години прийому
У Кременчуці прийом заяв від громадян щодо безкоштовного оформлення державних актів на право власності на земельні ділянки проводиться за адресами:
Автозаводський район – вул. 60 років Жовтня, 80 (щовівторка та щочетверга, з 13.00 до 17.00).
Крюківський район – вул. І. Приходька, 90, каб. 210 (щосереди – з 13.00 до 17.00, щоп’ятниці – з 13.00 до 16.00).
— Прогнозуємо, що найближчим часом до нас надходитиме близько 1000 заяв на тиждень. Штати відділу збільшили з 17-ти до 80-ти працівників. Але зарплата інженера-землевпорядника визначена на рівні 1145 грн. Де я знайду таку кількість спеціалістів на таку мізерну зарплату? – ставить риторичне запитання начальник відділу «Центру ДЗК».

За все платить держава
До виходу серпневої Постанови оформлення держактів на землю коштувало 1000 грн і більше, чекати на документ доводилося не менше року. Наразі Кабмін заборонив стягнення з громадян будь-якої плати за оформлення земельної документації.
Для фінансування цих робіт Уряд виділив зі Стабілізаційного фонду 507 млн грн. Крім того, Кабмін зобов’язав видавати держакти у терміни, що не перевищують 30 робочих днів з моменту надходження заяви.
— Ми виступаємо замовниками у виготовленні державних актів на право власності на землю. Основним розпорядником державних коштів, що виділені під цю програму, є головне управління Держкомзему у Полтавській області. Після укладання нами договорів з ДЗК та виконанням усього комплексу робіт з оформлення та видачі держактів послуги ДЗК буде оплачувати обласне управління, – пояснила заступник начальника Кременчуцького управління земельних ресурсів Марина Палах. За її словами, штатних працівників в управлінні не вистачало ще до розгорнутої кампанії. Зараз у Кременчуцькому УЗР на ведення цієї програми виділили одного працівника. Йому необхідно буде обробляти до 100 комплектів документів щодня. «Як це буде реалізовано практично, сказати важко. Щодо розширення штатів – поки що жодних документів ми не отримали», – додала Марина Палах.
Як пояснили в Головному управлінні Держкомзему в Полтав­ській області, гроші на оплату робіт з виготовлення безкоштовних держ­актів з Держбюджету надійшли, по завершенні робіт їх виконавці отримають за це відповідну плату.

Автор: http://panorama.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 жовтня 2009, 11:55 | Кременчук | Фінанси
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації