Вхід | Реєстрація

Святе, як хліб, моє село

Святе, як хліб, моє село
“Усе в житті починається з любові: з любові до Батьківщини, до народу, до тієї вулиці, де ти народився і виріс, до тієї криниці, з якої вперше випив води”, - такими словами розпочали свято його ведучі Наталія та Віктор Скорики.
Вперше Кейбалівка згадується в одному з літописів у 1666 році. Це було багате козацьке село, де проживало 75 відсотків козаків, решта – селяни різного стану. Радянську владу встановлено в січні 1918 року. Суцільна колективізація відбулася в 1929-1930 роках. У селі Кейбалівка організовано колгосп «Перше травня».
Тяжкими втратами позначилися в історії села роки Голодомору (тоді померло 66 осіб), та Великої Вітчизняної війни, яка забрала життя кількох десятків односельців. У братській могилі разом з воїнами поховано поета Володимира Аврущенка. Їхню пам’ять вшанували хвилиною мовчання, а подякували і вручили подарунок солдатській вдові, найстарішій жительці села Орині Козловській.
Повоєнний час позначився багатьма трудовими здобутками. Колгосп «Перше травня» об’єднався із сусідніми господарствами «Імені Сталіна» (с. Меченки) та «Заповіт Леніна» (с. Леляки). Укрупнене господарство носило назву «Імені Сталіна», а з 1961 року – «Імені ХХІІ з’їзду КПРС». Керівниками господарств у різні роки працювали П. Шкарбан,О. Крамаренко, В. Дворник, П. Дикий, І. Бусло, П. Сова, Д. Лимар. З 1974 по 2000 рік господарством успішно керував Михайло Ящик. У селі й сьогодні його згадують добрим словом, а тих, хто працював пліч-о-пліч, разом з ним вирощував врожай, збільшував надої молока, будував село, - вшанували оплесками та подарунками. Їх також отримали і ветерани Афганської війни, переселенці із Чорнобильської зони та ліквідатор аварії наслідків на ЧАЕС Олександр Іващенко. Нині на землях Кейбалівки працює три сільськогосподарські підприємства - ТОВ ПКЗ «Агро», ТОВ «Леляківське», ПСП «Хлібодар». Його представники та керівники - Сергій Міщенко, Віталій Ящик та Василь Луценко - також вітали земляків зі святом і розрізали короваї урожаю 2009 року.
День села святкували у День учителя, тому урочисто вшанували вчителів- пенсіонерів, нинішній педагогічний колектив, який очолює Любов Курочка. Подарунки з нагоди свята отримали всі працівники соціальної сфери, які піклуються про здоров’я людей та наповнюють їх життя духовним змістом. А оскільки найбільшим багатством кожного є родина, вшанували молоду сім’ю - Анну і Сергія Уханів, у яких цього року народилася донька Даринка, і багатодітну родину Харкевичів, де виховується семеро дітей. Зі срібним ювілеєм привітали сім’ю Наталії та Івана Іващенків.
Усю велику кейбалівську родину вітали почесні гості: сільський голова Віктор Дорошенко, голова Пирятинської районної ради Олексій Рябоконь, начальник відділу культури і туризму РДА Тамара Білоброва. Виступили і відомі земляки, лауреат міжнародних і всеукраїнських конкурсів, лауреат премії «Осіннє золото», начальник відділу розвитку, співробітництва та з загальних питань виконавчого апарату районної ради Володимир Прокопенко та колишній начальник районного відділу внутрішніх справ, нині старший оперуповноважений в особливо важливих справах Лубенського УБОЗу Олексій Нечипоренко. Протягом усього свята співали, вітаючи жителів села і гостей, добрі сусіди з Сасинівки – уславлені фольклорні народні колективи «Заспів» і «Молодички», співачка з Леляків, лауреат обласного конкурсу імені Діани Петриненко Валентина Стельмах, відомі виконавці: Євгенія Роженцева, Маргарита Шульга, Руслана і Сніжана Довженки. У Кейбалівці також багато співучих людей, тож земляків вітали Володимир Луценко і Володимир Нічик, Світлана Нічик і Людмила Максим, Наталія Язловецька, Лідія і Володимир Прокопенки, фольклорний колектив і юні таланти - Едуард Скорик та Валерія Ящик із Леляків. До Дня села народні умільці підготували чудову виставку своїх виробів. Усіх їх та артистів відзначили грамотами й подарунками. Цікаво було проведено спортивні змагання з армреслінгу, перетягування канату та волейболу, переможці також отримали призи. Свято вдалося на славу і завершилося молодіжною дискотекою та феєрверком.
Виконавчий апарат районної ради.

Автор: piryatin-visti.at.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
19 жовтня 2009, 12:04 | Пирятин | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації