Вхід | Реєстрація

«Полтавське земляцтво» у Москві береться за написання історії походу Карла XII на Україну

Про діяльність «Полтавського земляцтва» у Москві «Вечірка» розповідала на своїх сторінках неодноразово. Адже було і про що розповісти, і чим гордитися. Лише за останні півроку члени «Полтавського земляцтва» у Москві зробили дві справи, які однозначно ввійдуть в історію і Росії, і України.
Справа перша. «Полтавське земляцтво» в особі його директора Миколи Біденка та мецената Валерія Раздорожного, ініціювали видання Повного зібрання творів і листів Миколи Гоголя в 17 томах (15 книгах). Укладачами зібрання виступили найвідоміші російські гоголезнавці Ігор Виноградов та Володимир Воропаєв, благословив видання Святійший Патріарх Московський і всієї Русі Кирило, друкуються книги у видавництві Московської патріархії, видаються за кошти Валерія Раздорожного, технічну підготовку і нагляд здійснює Микола Біденко. На сьогоднішній день вийшло друком уже 16 томів, 17-й буде видано в травні, оскільки над ним ще працюють гоголезнавці, яким «Полтавське земляцтво» допомогло потрапити в раніше закриті для них архіви.
Вражає те, що вся ця величезна праця багатьох людей була здійснена всього за півроку. Ті, хто хоча б побіжно стикалися з поліграфічним процесом, розуміють, що зазвичай на таке видання ідуть роки…
Важливо, що Повне зібрання творів і листів Миколи Гоголя в 17 томах (15 книгах) вийде тиражем 1000 екземплярів у Москві і стільки ж надрукують за сприяння благодійного фонду «Богуслав» у Києві. Усі екземпляри будуть подаровані видатним сучасникам, бібліотекам, музеям тощо.
Справа друга. Влітку минулого року «Полтавське земляцтво» в Москві узялося реставрувати церкву, котру після перемоги під Полтавою побудував Петро І. Не одне десятиріччя ця невеличка церква в Ясеновому стояла зачиненою і нікому не потрібною. Допоки її долею не почало опікуватися «Полтавське земляцтво». Незабаром храм Покрови Пресвятої Богородиці в Ясеневому відчинить двері для прихожан. А на її дзвіниці подасть голос 80-пудовий дзвін — відлитий на замовлення «Полтавського земляцтва» у Москві на честь 300-річчя Полтавської битви.
Нещодавно, в дні проведення V фестивалю театрального мистецтва «В гостях у М.В. Гоголя», Полтаву відвідав директор «Полтавського земляцтва» у Москві Микола Біденко. Під час передфестивальної прес-конференції, він вручив перший том Повного зібрання творів і листів Миколи Гоголя колективу «Вечірньої Полтави» за те, що ми першими зі ЗМІ повірили в здійсненність ідеї з виданням найповнішого в історії зібрання гоголівських творів і його листування. Решту — 14 томів, виданих на той час, — Микола Андрійович привіз безпосередньо в редакцію кількома днями пізніше. І разом з народним артистом України Германом Юрченком та музикантом Михайлом Косенком провели творчу зустріч з колективом редакції. Герман Юрійович розповів про Уроки доброти, котрі він успішно проводить разом з Михайлом Косенком та іншими артистами у школах, вузах міста і області, допомагаючи сучасним дітям зрозуміти красу слова, музики і людських стосунків. Ми теж отримали від артистів розкішний подарунок — почули фортепіанну й органну класику у виконанні Германа Юрченка та романси під гітару у виконанні Михайла Косенка.
Микола Біденко розповів про себе, про те, як створювалося «Полтавське земляцтво» у Москві і подякував нашій газеті за співпрацю.
— «Вечірня Полтава» зіграла величезну роль у популяризації діяльності «Полтавського земляцтва» у Москві, — зазначив Микола Андрійович. — Усі номери газети з матеріалами про нас тепер є і в Посольстві України в Москві та Українському домі на Арбаті.
…За професією Микола Біденко — фокусник. Причому, не простий, а улюблений фокусник Президента Росії Дмитра Медведєва, про що «Вечірка» вже розповідала минулого року. Але, за зізнанням Миколи Андрійовича, останнім часом він більше живе проблемами «Полтавського земляцтва» у Москві, ніж своєю основною професією. Хоча фокуси Президентові і його гостям показувати не припинив…
Три роки тому ідея об'єднати полтавців у Москві прийшла Миколі Біденку і Герману Юрченку, котрі знайомі вже 30 років (25 років Микола Біденко працював у Полтавській філармонії фокусником і адміністратором гурту «Краяни», а директором філармонії — Герман Юрченко). З нею вони і відправилися до колишнього полтавця, а нині успішного московського бізнесмена Валерія Раздорожного. Останньому ідея сподобалася, і з того дня «Полтавське земляцтво» у Москві почало писати свою власну історію. Причому настільки успішно, що наприкінці 2009 року тодішній Посол України в Москві Костянтин Грищенко на зібранні керівників усіх українських земляцтв у Москві заявив: «Полтавське земляцтво — наймолодше, але найкраще. Тому всім варто брати з нього приклад».
Тепер «Полтавське земляцтво» в Москві має свого «резидента» у Полтаві — Германа Юрченка, який продукує багато творчих ідей для наших земляків у російській столиці.
Розповів Микола Біденко і про те, наскільки сильний дух українства у Москві.
— Коли ми почали швидкими темпами видавати томи Повного зібрання творів Гоголя, постало питання: де їх зберігати? — говорить Микола Біденко. — Тоді я звернувся до директора видавництва «Деловой мир» Сергія Орищенка. Він виявився нашим земляком — з Нових Санжар. Сказав: «Грошей з вас не візьму — нехай це буде мій спонсорський внесок у вашу благородну справу». Так що тепер усі віддруковані томи зберігаються на складах видавництва у Москві в чудових умовах і під надійною охороною.
Іншого разу земляк виручив кілька тижнів тому. Про те, що на ВДНГ проходитиме виставка «Книги Росії», я дізнався випадково за день до її відкриття. Звернувся до директора Білоруського салону на ВДНГ Віктора Перлея, який є членом нашого земляцтва. Він не зміг допомогти, сказав, що на виставці вже зайнятий буквально кожен сантиметр площі. Але дав телефон директора виставки і сказав: «Ти фокусник, можливо, в тебе щось і вийде». Телефоную, розповідаю про наше унікальне видання, яке хочемо представити, відчуваю, що людині це нецікаво. І лише після того, як сказав про «Полтавське земляцтво», він схаменувся. «А українською говориш?» — запитав. Відповідаю: «Авжеж!» «Тоді бігом до мене!» Виявилося, що Павло Васильович теж з України, і коли я приїхав на ВДНГ, то ми з ним буквально за 15 хвилин посунули кілька сусідніх експозицій і вивільнили для мене два метри площі. На них я наступного дня повісив банер «Полтавського земляцтва» з гербом Полтави, виставив 15 надрукованих томів Повного зібрання творів і листів Миколи Гоголя.
— Здається, під час виставки до вас навіть Володимир Жириновський підходив?..
— Дійсно, на виставці був Жириновський, і до нього дійшли чутки про Повне зібрання творів Гоголя. І от я раптом чую гул і бачу таку картину: іде Жириновський, а за ним кілька десятків охоронців, журналістів, відвідувачів виставки. Уся ця маса гуде, немов вулик, і я розумію, що прямують вони до мене. Володимир Вольфович підійшов, я презентував йому наше видання, він почав роздивлятися і очам своїм не повірив. Здивувався, що й справді тримає в руках найповніше зібрання творів Гоголя. Взагалі, Жириновський на виставці не був схожим на того епатажного політика, якого ми звикли бачити по телевізору. Він високоосвічена людина і достойно оцінив книги, що тримав у руках. Тут же дав завдання охоронцю бігти за подарунками. За кілька хвилин нам принесли горілку «Жириновський» і багато різної атрибутики ЛДПР…
— А як реагували на видання люди, котрі мають якесь відношення до Гоголя?
— Підходили науковці з Московської академії наук. Там уже років десять виношували ідею видати подібний багатотомник. Спершу реакція була скептичною. Запитали: «Видали?» і почали сміятися. А коли взяли до рук книги, погортали, побачили ім'я Воропаєва, Виноградова, тон змінився. «Ну і скільки років ви над цим працювали?» — запитали. Коли я відповів, що півроку, то тричі мене перепитали, але все одно не повірили…
— За півроку роботи над Повним зібранням творів Гоголя ви набули безцінний досвід видавничої справи. Чи не виникло у вас бажання узятися ще за якесь видання?
— Виникло. Ми з Валерієм Раздорожним це питання обговорили. На наше замовлення уже пишеться книга «Похід Карла XII на Україну в 1708—1709 роках». Матеріал викладається на основі маловідомих фактів, що узяті з архівів Санкт-Петербурга.
... Завершилася зустріч у редакції теж на книжній ноті. Головний редактор «Вечірньої Полтави» Володимир Марченко подарував Миколі Біденку книгу про історію і день сучасний Полтави — для «Полтавського земляцтва» у Москві.

Автор: Оксана КЛОЧКО, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації