З вересня по листопад ціни на копчену ковбасу в Україні зросли орієнтовно на 6%, як свідчать внутрішні дані торговельної мережі «Екомаркет».
Зростанню вартості ковбаси посприяли здорожчання сировини ще влітку та необхідність бізнесу використовувати генератори, головним чином бензинові та дизельні.
«Підвищення торкнулося майже всіх виробників. Головна причина — подорожчання влітку сировини та збільшення витрат на енергозабезпечення, що традиційно відображається на собівартості готових м’ясних виробів із певним часовим «лагом», — розповіли в пресслужбі мережі супермаркетів.
Водночас, за даними порталу Мінфін, середні ціни на копчену ковбасу в листопаді зросли на 13,5%.
Молоко, кефір, сир та сметана в Україні за рік здорожчали в середньому на 20%. За місяць більшість цих базових молочних продуктів додала в ціні в межах 1-3%.
У грудні експерти прогнозують значне зростання цін на харчі через сезонний фактор. Українці традиційно витрачають більше на продуктовий кошик напередодні Різдва, що дозволяє виробникам піднімати ціни.
Зокрема, курятина до кінця 2025-го може додати 15-20% до своєї вартості, попередив виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко.








