Вхід | Реєстрація

Проект «ОБД Мемориал»

З’явився шанс знайти інформацію про зниклих безвісти у період Великої Вітчизняної війни!
Пропав безвісти. Ці страшні слова під час війни лунали майже в кожній родині. У когось зник чоловік, у когось батько, у когось брат. І рідні сподівались: «А може врятувався? А може в концтаборі? А може… живий?» З подібними думками близькі та родичі все життя не втрачають  надії. Навіть нині сподіваються знайти хоча б місце поховання та покласти квіти до могили солдата.
Через 65 років кожен має можливість дізнатися правду. Допомогти взялися фахівці Міністерства оборони Російської Федерації. Вони створили Узагальнений комп’ютерний банк даних («ОБД Мемориал»), що містить інформацію про захисників Вітчизни, загиблих і зниклих безвісти в роки Великої Вітчизняної війни, а також у післявоєнний період. Вони створили сайт, який може відвідати будь-хто на планеті.
— У вас є отой Інтернет? — почула у телефонній розмові незвичне питання від 70‑річної жінки. — Подивіться, що там є про мого батька! Он в мене сусіди знайшли могилу свого діда, яку шукали 50 років!
Занотовую адресу Інтернет-ресурсу: www.obd-memorial.ru
Входжу в розділ «Поиск по обобщенному банку данных». Друкую прізвище, ім’я, по батькові…
У графі «причина выбытия» зазначається «пропал без вести». До цієї інформації прикріплено шість підтверджуючих офіційних відсканованих документів. Вони, на жаль, не вказували на місце, де саме пропав солдат. Проте це лише один випадок з 20 млн. записів.
Міністерством оборони РФ була виконана масштабна робота: зібрані і переведені в електронний вигляд десятки тисяч документів, загальним об’ємом більше 10 млн. листів.
«Перемога у Великій Вітчизняній війні дісталася нам дуже дорогою ціною, — говориться на сайті. — Долі тисяч людей так і залишилися невідомими. Досі тривають пошуки місць поховань загиблих воїнів з метою організації роботи по увічненню їх пам’яті. Головна мета проекту — дати можливість мільйонам громадян довідатися долю або знайти інформацію про своїх загиблих або зниклих безвісти рідних і близьких, визначити місце їх поховання. Виконання технічної частини проекту — створення і наповнення сайту «ОБД Меморіал» (www.obd-memorial.ru) було доручено спеціалізованій організації — корпорації «Електронний Архів». Дані для наповнення Узагальненого банку даних узяті з офіційних архівних документів, що зберігаються в Центральному архіві Міноборони РФ і у Військово‑меморіальному центрі ВС РФ. Основний масив документів — це донесення бойових частин про безповоротні втрати, інші архівні документи, що уточнюють втрати (похоронки, документи госпіталів і медсанбатів, трофейні картки радянських військовополонених і так далі), а також паспорти поховань радянських солдатів і офіцерів. На сайті Ви можете знайти інформацію про звання загиблого, частину, в якій він служив, дату і причину смерті (убитий, помер від ран, пропав безвісти) і місце поховання. Більше того, на сайті викладені відскановані копії усіх оброблених документів‑першоджерел, що містять інформацію про персоналії. Ці документи дозволяють з великою точністю ідентифікувати полеглих, оскільки в них часто знаходиться додаткова інформація, зокрема, імена і адреси родичів, яким відсилалися похоронки. У рамках проекту відскановано і надано в Інтернет-доступ близько 12 мільйонів листів архівних документів і понад 30 тис. паспортів військових поховань. Уперше ви зможете ознайомитися з реальними документами, самостійно провести пошук і дослідження.»
Якщо комусь вдасться за допомогою цього ресурсу розшукати поховання своїх рідних та близьких, прохання повідомити в редакцію. Так ми ще раз нагадаємо читачам, що відтепер знайти своїх предків-героїв реально.

Автор: Любов ОНИЩЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 квітня 2010, 12:48 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації