Вхід | Реєстрація

Картоплю найдешевше обробляти «Тіраною»

Продовжуємо серію репортажів, присвячених турботам городників та садівників
Часи, коли сади та городи захищали від шкідників виключно «дустом»,  вже безповоротно відійшли у минуле. Згаданий препарат давно заборонили як надзвичайно шкідливий для довкілля та здоров’я людей. Але всіляких блішок, гусениць, совок, а особливо — колорадських жуків, менше не стало. Навпаки — їх кількість різко збільшилася. Раніше наші бабусі, висадивши в грунт розсаду капусти, присипали її попелом і лише пололи — аж до самого збору врожаю. Зараз же без чотирьох-п’яти обробітків рослини хімічними препаратами не обійтися. У 50–60‑ті роки колорадських жуків малювали на сірникових коробках, щоб люди дізнавалися, що це за «звір» такий. Сьогодні ж жуки ледве не в борщ по картоплю лізуть. Створюється таке враження, що цих та інших шкідників розмножують у спеціальних лабораторіях, аби лише люди «хімію» купляли.
«Хімії» цієї, а по-науковому — засобів захисту рослин,  зараз навіть більше аніж достатньо. Городникам-аматорам навіть стало важко розібратися в силі-силенній препаратів, що повинні знищувати того ж колорадського жука.
«Більшість препаратів для обприскування картоплі різняться лише назвою, — пояснює підприємець, що реалізує засоби захисту рослин. — У них одна хімічна формула і вони однаково ефективно вбивають шкідників. Більшість із них є аналогом всесвітньовідомого препарату «Актара».
Чоловік продає і «Актару», і «Конфідор», і «Бомбардир», і «Жукомор», й ще з десяток препаратів. І підкреслює, що всі вони достатньо ефективні. «Аби лише не підробка була», — додає бізнесмен. Також він розповідає, що останні два роки дуже популярними стали препарати для обробітку бульб картоплі ще до садіння. Першим на ринку з’явився «Престиж». Потім до нього додалися «Шедевр», «Матадор», «Тірана» та інші. «Це зручно, побризкав картоплю перед садінням і не поглядуй на неї, жуки сідають на бадилля і дохнуть, — продовжує свою розповідь підприємець. — Хоча деякі люди бояться цих препаратів. Кажуть, що «хімія» й у новій картоплі остається. Але я їм кажу: «Через два місяці жук вже гичку їсть, значить, і людям бульби їсти можна».
«А я беру для своїх жуків тільки ґрунтову «Актару», — включається в розмову відвідувачка магазину. І замовляє: «Мені три пакетика, будь-ласка. Я щитаю, що «Актара» для людей безпечніша. Після неї жук їсть картоплю через два місяці, а після «Престижу» — три».
— З вас 27 гривень, — каже продавець магазину. А потім додає: «А я бризкаю бульби «Тіраною». Пощитала — вона по ціні найвигідніша».
Відслідковуючи ажіотажний попит на посадкову картоплю, підприємець завіз для продажу і цю продукцію. І, за його словами, сам був здивований результатом. Більше тонни картоплі розібрали за тиждень. І це при тому, що ціна була 11 гривень за кілограм. Особливим попитом користувалися «Белароза» і «Пікасо». «Думаю, ще кілограмів двісті привезти. Більше — боюся, бо обсадяться вже люди», — говорить підприємець. Також він розповідає, що його картопля на 3–4 роки запебпечить гарантований врожай. Потім посадковий матеріал потрібно замінювати. Адже в умовах спекотного літа картопля, навіть при поливі, втрачає свої якості — вироджується.
«Шо ви щитаєте?  — сміється представницького виду чоловік, який заходить у магазин. — Найвигідніше для кошелька і свого здоров’я купити картоплі на базарі». Він купляє кілька саджанців троянд, швидко розплачується і виходить. «Канєшно, як таку машину купив, то й на базарну картошку хватить», — зітхає жінка, яка замовляла «Актару». Чоловік поїхав на чорному «БМВ». «Кожному — своє. Кому картошка нужна, кому — рози», — філософськи відзначає власник магазину. І закінчує: «А нам яди продавати».
Схожими препаратами торгують і в інших насіннєвих магазинах та в базарних лотках.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 квітня 2010, 13:03 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації