Вхід | Реєстрація

Помилка ціною у 600 тисяч

У вівторок у приміщенні управління агропромислового розвитку Кобеляцького району зібралися три десятки людей. Зібралися на серйозну розмову. Мова йшла про захист прав колишніх і нинішніх працівників комбікормового заводу, які залишилися без майнових сертифікатів.
Напередодні зібрання по Кобеляках та району почала курсувати інформація про майбутній продаж підприємства. Продавати завод мали його нинішні власники, чи то полтавці, чи кияни. А покупцем нібито мав виступити могутній агрохолдинг «Астарта». З цього приводу на 17 травня навіть збори трудового колективу призначили.
Здавалося, в даному правочині немає нічого незвичайного та протизаконного. Одні продали, інші купили — такі угоди заключаються щоденно. Тільки одні продають кілограм яблук, а інші — цілі заводи, а то й держави. Але у випадку із кобеляцьким комбікормовим все виявилося не так просто, як здається на перший погляд. Кілька керівників агропідприємств району заявили, що продавати підприємство не можна, доки не будуть враховані інтереси трудового колективу. Адже виявилося, що у свій час, при розділення майна заводу свідомо чи несвідомо «забули» про те, що право на нього мають і працівники підприємства. Саме про це і йшла мова на зборах, які відбулися в Кобеляках 27 квітня.
Перед офіційним початком зібрання присутні, а це в основному були люди пенсійного віку, десь із півгодини слухали запеклу суперечку між керівником кооперативу «Радянський» Миколою Андрієнком та директором комбікормового заводу Геннадієм Пустоваровим. Кожен з них тримав у руках якісь протоколи і оперував їх даними. Кожен був упевнений у своїй правоті. Сенс суперечки був наступний. Микола Андрієнко доводив, що у 2004 році, коли відбувався розподіл заводу, який створювався за кошти колишніх колгоспів, було визначено, що 25 відсотків майна має належати трудовому колективу. На той час ця сума становила 642 тисячі 854 гривні. Але потім виявилося, що колгоспи кошти свої отримали, за винятком «Радянського», «Здобутку», «Колоса» і «Ниви». А ось про трудівників заводу забули. Вони не отримали ні майнових сертифікатів, ні, тим більше, «живих» грошей. І ось, дізнавшись про майбутній продаж заводу, Андрієнко і троє його колег зібрали людей, щоб нагадати про їх права.
Геннадій Пустоваров кілька разів задавав своєму опоненту запитання: «А з чого їм (людям — редакція) оті 600 тисяч давати?» Той відповідав: «А з майна і віддавай». При цьому Микола Іванович не приховував, що захищає інтереси не лише працівників заводу, а й свого кооперативу. Адже ні «Радянський», ні три вищеназваних господарства своїх часток у комбікормовому не продали.
Під час офіційної протокольної частини зборів мова йшла про те ж, про що говорили в частині неофіційній.
Микола Сердюк назвав кримінальним «кидком» по відношенню до працівників заводу його продаж без врахування прав людей. Він визнав, що у 2004 році колишні співвласники підприємства помилились, не проконтролювавши, щоб людям видали майнові сертифікати. Але, водночас, запевнив, що цю помилку можна виправити у терміновому порядку, видавши пенсіонерам і працівникам підприємства відповідні документи. Присутнім на зборах він сказав: «Отримуйте сертифікати, а далі робіть із ними, що захочете. Але пам’ятайте, коли вам зараз пропонуватимуть гроші — обов’язково недоплатять».
Чи то жартома, чи всерйоз була озвучена і вартість частини комбікормового, яка повинна належати 4 агропідприємствам і трудовому колективу. «10 мільйонів давайте і розійдемося», — сказав хтось із залу, звертаючись до Геннадія Пустоварова і кількох представників нинішнього власника підприємства.
У кінці-кінців збори вирішили зобов’язати дирекцію підприємства разом із спеціально створеною комісією перерахувати зарплату працівників і пенсіонерів до 2004 року. Зробити це потрібно до 5 травня. А потім на основі цих даних Підгорянська сільрада повинна видати людям майнові сертифікати.
Микола Андрієнко попередив, що в разі, якщо вказані дії не будуть вчасно проведені, він звернеться в прокуратуру з проханням заборонити загальні збори, на яких повинно прийматися рішення про продаж комбікормового. Також присутні проголосували за те, щоб 5 травня провести нові збори. Цього разу вже на території заводу. В ході їх повинно визначитися, хто із колишніх чи нинішніх працівників отримає сертифікат і на яку суму. Збори призначили на 10 ранку. А ось Геннадій Пустоваров вважає, що задум із видачею сертифікатів може закінчитися дезорганізацією роботи підприємства і наступним його знищенням.
Потрібно відзначити, що присутні на зборах представники нинішнього власника заводу з Андрієнком майже не сперечалися. Хоча й заявили, що не погоджуються з його доказами. Лише один із «чужаків» у самому кінці більш активно продемонстрував свій протест. Виходячи із приміщення, чоловік від душі гупнув по дверях ногою. «Ти бач, яке хамло, — прокоментував один із пенсіонерів. — Гроші, видно, є, а ума і совісті не хватає».
По закінченню зборів, вже на вулиці, на ганку люди розділилися на два гурти. Пенсіонери гомоніли між собою, бізнесмени радилися поодаль. Що ж, тема для роздумів є у всіх.

У середу, 5 травня, о 10:00 на території кобеляцького комбікормового заводу відбудуться загальні збори трудового колективу та ветеранів підприємства. Повістка денна: отримання майнових сертифікатів працюючими та пенсіонерами.

Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
30 квітня 2010, 13:06 | Кобеляки |
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації