Вхід | Реєстрація

Експертно-криміналістичні лабораторії ГУМВС спрямовані на 27 видів діяльності

Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при ГУМВС України в Полтавській області являється структурним підрозділом міліції, який безпосередньо підпорядковується Головному управлінню Міністерства внутрішніх справ України в Полтавській області та Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центру при МВС.
Діяльність Центру організована у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 20 червня 2000 року №988 «Про у творення експертної служби Міністерства внутрішніх справ» та згідно Положення.
До 1999 року експертна служба області знаходилася за адресою: місто Полтава вул..Пушкіна, 83,  приміщення УМВС України в Полтавській області. З часом можливості Центру збільшувалися, а тому гострим постало питання щодо розширення матеріально-технічної бази підрозділу. У зв’язку з цим в травні 1999 року управлінням майна комунальної власності міста Полтави експертам надане в оренду приміщення, яке розташоване на провулку Рибальському, 8.
До цього надана будівля та прилегла до неї територія два роки пустувала та була у вкрай занедбаному стані. Скрізь сміття, валилися стіни, протікав дах, а системи електро-, газо-, водо- та теплопостачання потребували повної заміни. Крім цього, надана площа не зовсім відповідала вимогам роботи НДЕКЦ, а тому постало питання у її повній реконструкції.
Труднощів перед керівництвом Центру постало чимало, та спільними зусиллями їх вдалося подолати.
На сьогоднішній день підрозділ НДЕКЦ за своїми результати роботи є одним з кращих в Україні. Оновлена будівля Центру стала не лише окрасою міста, але й гордістю Полтавської експертно-криміналістичної служби. За досвідом, знаннями та вміннями до Центру поспішають студенти Вишів, курсанти навчальних закладів системи МВС, колеги із сусідніх областей.
Запорука злагодженої роботи та зразкових результатів у значній мірі залежить від створеної матеріально-технічної бази підрозділу, яка гармонійно вписалася у оновлене приміщення Центру. А для цього зроблено було чимало.
У тому ж переломному для експертів 1999 році з дозволу міськвиконкому зроблено реконструкцію та капітальний ремонт на загальну суму 3,5 млн грн., придбане та встановлене лабораторне обладнання. Окрім локальної мережі Центру, функціонує оптоволоконний зв'язок з Головним управлінням області, підведені телефонні лінії, реанімовано системи електро-, газо-, водо- та теплопостачання. Встановлено лічильники енергоносіїв. Адміністративний будинок та прилягаюча територія підтримуються в належному стані за рахунок спеціального фонду Центру.
Маючи окрему будівлю з площами для розвитку, експертна служба зросла в масштабах республіканського рівня, відкривши на своїй базі одну з трьох в Україні регіональну лабораторію ДНК аналізу, метод якого дозволяє встановити:
- приналежність слідів біологічного походження певній особі,
- можливість виявлення слідів конкретної особи у змішаних слідах,
- ідентичність останків у випадках розчленування трупа або ідентифікувати жертви катастроф, коли близькі родичі живі,
- чи є певні люди батьками дитини у випадках спірного батьківства, дітовбивства, крадіжки, підміни дітей.
Проведення експертиз та досліджень методом ДНК –аналізу на базі групи медико-біологічних експертиз НДЕКЦ при ГУМВС України в Полтавській області має масу переваг: По-перше, короткий термін виконання, по-друге, висока надійність та якість отриманих результатів, по-третє, відбір зразків для порівняння здійснюється з ротової порожнини дитини (при спірному батьківстві), що не травмує її психіку;
В лабораторії працюють висококваліфіковані спеціалісти в галузі молекулярної біології, які мають досвід роботи в проведенні вищезазначених досліджень.
Експертиза спірного батьківства, материнства, крадіжки та заміни дітей має велике значення в експертному забезпеченні виконання Основ законодавства України про сім’ю та шлюб.
Окрім того, за даний період часу кількість напрямків досліджень зросла до 27 видів (майже на 50 %). Враховуючи перспективи розвитку служби постійно виділяються кошти на розвиток приладової бази та відкриття нових актуальних профілюючих лабораторій.
Сьогодні основне завдання Центру – профілактика, виявлення, розкриття, розслідування злочинів та інших правопорушень шляхом застосування експертно-криміналістичних засобів.
Експертно-криміналістичні лабораторії спрямовані на 27 видів діяльності, основним з яких є:
Криміналістичні дослідження та обліки, які в свою чергу включають в себе: дактилоскопію (відбитки пальців, долонь, тощо), балістику, холодну зброю, трасологію, дослідження документів, грошей, цінних паперів та почерку.
Спеціальних видів досліджень таких як: медико-біологічних матеріалів, речовин та виборів, харчових продуктів та об’єктів рослинного походження. Вибухотехнічні та пожежотехнічні дослідження, авто технічні та авто товарознавчі, товарознавчі та бухгалтерські дослідження.
Беззаперечним є те, що розташування осередку експертної служби у місті Полтаві позитивно впливає на оперативність, достовірність та своєчасність роботи міліції Полтавщини. Навіть той факт, що швидке встановлення вини особи у тому чи іншому злочині дає можливість убезпечити громадян від можливих небезпечних злочинних посягань.
На сьогодні великий спектр криміналістичних напрямків Центру є реальною доказовою базою для міліції, прокуратури та суддів. Діяльність такого підрозділу на теренах Полтавщини є вкрай важливим для регіону, а тому заслуговує на загальне визнання та підтримку.

Автор: Алла КВІТА, інспектор ВЗГ ГУМВС


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
5 травня 2010, 16:00 | Полтавщина | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації