Вхід | Реєстрація

Обласне свято «Решетилівська весна» ще раз показало неповторність українського духу

Обласне свято «Решетилівська весна» ще раз показало неповторність українського духу
1 травня у селищі Решетилівка відбулося традиційне обласне свято народного мистецтва «Решетилівська весна». Цього разу улюблене свято мешканців Полтавщини набуло дещо іншого формату: у ньому взяли участь майстри з інших регіонів України. Це означає, що Решетилівка, яку справедливо називають коштовною перлиною у вінку народних промислів України, стає все відомішою. Знають Решетилівку і в Росії, бо ще за царських часів це селище славилося своїми килимами, і сам цар спонсорував розвиток мистецтва решетилівських майстрів, виділяючи для цього кошти зі своєї казни. Знають Решетилівку і в далекому зарубіжжі — завдяки тим же килимам, гобеленам і вишивкам, які є в приватних колекціях багатьох країн світу.
Вітаючи гостей і учасників «Решетилівської весни», голова Решетилівської районної ради Віктор Бережний сказав:
— Ми перетворимо найближчими роками це свято на всеукраїнський зліт майстрів народного ужиткового мистецтва. Вже сьогодні чимало майстрів з інших регіонів України виявило бажання взяти участь у «Решетилівській весні». Скоро всі бажаючі не зможуть уміститися на цьому подіумі, тут місця вже мало. Свято стає все масштабнішим і поєднує народну творчість з літературною і співочою діяльністю. Мистецтво зробить нас кращими, змінить наше мислення, підніме рівень культури, а це приведе до підвищення рівня державності.
Урочистості відбувалися на площі біля Центру культури і дозвілля «Оберіг». Учасників і гостей свята привітав також депутат обласної ради, голова Полтавської обласної організації «За Україну» Олег Пустовгар (як депутат, закріплений за Решетилівським районом, він тут частий гість).
На імпровізовану сцену, святково прибрану й озвучену, зліва від якої розташувався духовий оркестр, а з правого боку — виставка кондитерських та хлібобулочних виробів учнів Решетилівського аграрного професійного ліцею і виставка кераміки, запросили людей, які своєю творчістю славлять Полтавщину й Україну — учасників великої виставки, розташованої в кількох залах на другому поверсі ЦДК «Оберіг»: заслуженого працівника культури Віктора Фурмана, Аллу Маркар’ян, Віру Забору, Наталію Свиридюк, Валентину Ануарову, Наталію Дігтяр, Наталію Мореву, Анюту і Злату Кив з Полтави, вишивальницю з Черкаської області Наталію Ляпкало, Віктора Комаревцева, Олену Опанасюк, Віктора Грисенка, Любов та Дмитра Громових з Опішного, Анну Матвієнко з Котельви, Наталію Сараф’ян з Кременчука, Олену Шемур з міста Краснограда Харківської області та інших. Саме цього дня один із митців — учасників «Решетилівської весни», член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, художник декоративно-ужиткового мистецтва (різьба по дереву, ткацтво) Сергій Вакуленко з Решетилівки святкував свій 50-річний ювілей, тож його привітали разом.
У вернісажі «Решетилівська весна» взяли участь славетні решетилівці — заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат обласної Премії імені П. Артеменка, володарка Сертифікату світового майстра народної творчості Надія Вакуленко, заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, завідувач Решетилівської художньої галереї Ніна Іпатій, котра догодила своїми виробами багатьом із керівних осіб держави, заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Петро Шевчук і його донька Людмила, відома родина Пілюгіних — заслужений майстер народної творчості України, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат обласної Премії
ім. І. П. Котляревського, художник деко-ративно-ужиткового мистецтва (ткацтво, живопис) Євген Пілюгін, член Національної спілки художників України і Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат обласної Премії ім. І. П. Кот-
ляревського, художник декоративно-ужиткового мистецтва (вишивка) Лариса Пілюгіна, член Національної спілки художників України, лауреат обласної Премії ім. І. П. Котляревського, художник декоративно-ужиткового мистецтва Наталія Дмитренко (Пілюгіна), член Національної спілки художників України, лауреат обласної Премії ім. І. П. Котляревського, художник декоративно-ужиткового мистецтва (ткацтво) Ольга Пілюгіна, майстер м’якої іграшки Юлія Деркач, майстер-лялькар Ольга Кузьменко та ін. Усіх цих майстрів також запросили на сцену.
Віктор Бережний вручив дипломи і грамоти учасникам виставки.

«Розквітала квітка — зів’яла, птах у небо злітав — упав…»
В окремі хвилини звучала в центрі Решетилівки й сумна мелодія: за останній рік пішло з життя кілька заслужених, талановитих особистостей — майстрів народного мистецтва і художників Решетилівщини, які залишили на пам’ять про себе на Землі вічну красу своєї душі у творах мистецтва. З пошаною і глибоким смутком ведуча назвала їх імена: Альбіна Литвиненко, Надія Бабенко, Раїса Коляка, Леонід Товстуха. Згадали й про те, що 21 квітня 2010 року обірвалося життя почесного громадянина Решетилівщини, ректора Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка Володимира Пащенка. Тут його любили, і пам’ятатимуть завжди. Не перелічити добрих справ, які зробив Володимир Олександрович, особливо — для Решетилівського району. Пам’ять про відомих земляків ушанували хвилиною мовчання.

Життя продовжується — у дітях, онуках, учнях
Болить душа за тими, хто пішов із цього світу. Але сьогодні поруч із нами їх послідовники. Життя продовжується — у дітях, онуках, учнях. Ожила, забуяла природа, квітує Решетилівська весна, як символ продовження традицій, примноження таланту.
Ансамбль танцю «Гармонія» Решетилівського районного Будинку культури (керівник — Анна Калашникова) виконав прекрасну хореографічну композицію «Решетилівська весна».
Дуже цікавим моментом свята було демонстрування одягу з вишивкою, зокрема особливою решетилівською — білим по білому, виготовленого руками учнів та учителів-майстрів Решетилівського художнього професійного ліцею, який представляла агенція моделей навчального закладу.
Усіх глядачів і учасників свята вітали Козак Решетило — мужній козак українського роду, на честь якого селище Решетилівкою називається, сусіди з Диканьки, духовий оркестр Подільського сільського Будинку культури Великобагачанського району.
Усі оглянули виставку «Решетилівська весна» та експозицію виробів декоративно-ужиткового мистецтва Решетилівського художнього професійного ліцею, розташовану у сквері неподалік від ЦДК «Оберіг». Свято продовжувалося на районному стадіоні «Колос», де відбувся концерт із участю гостей із Харкова та духового оркестру Подільсього сільського Будинку культури Великобагачанського району. Було там і караоке, і шашлики; бажаючі могли купити гончарські вироби — посуд і сувеніри.

***

А все це починалося у Решетилівці ще 1993 року із виставки виробів народних майстрів — вишиванок, килимів тощо. Спочатку в Решетилівці відбувалося два велелюдних свята: «Людям на добро», яке проходило восени, поки діяла Решетилівська фабрика художніх виробів, і прекрасне весняне, яке спочатку було районним, але скоро стало обласним. Ось і цього разу в «Решетилівській весні» взяли участь майстри із більшості районів Полтавщини, зокрема Зіньківського, Миргородського, Диканського, Чутівського, Котелевського, Карлівського та ін., із міст Полтави і Кременчука. Радує, що до Решетилівки прибули зі своїми роботами майстри із інших областей. Є всі підстави очікувати, що наступного року в Решетилівці буде представлено більше регіонів України.  Тому районній владі вже зараз доведеться подумати, як розширити виставкові площі.
Обласне свято «Решетилівська весна», організоване управлінням культури Полтавської облдержадміністрації, Решетилівською районною державною адміністрацією, Решетилівською районною радою та відділом культури і туризму, ще раз показало неповторність українського духу.

Автор: Наталія ЖОВНІР, Фото Аркадія СЛАВУЦЬКОГО, www.zorya.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації