Вхід | Реєстрація

Перемозі 65 років

Дорогі земляки, ветерани війни, учасники бойових дій і діти війни, трудівники тилу, вдови загиблих воїнів!
Все далі вглиб історії віддаляється героїчний подвиг нашого народу і воїнів Червоної Армії, котрі у кровопролитних боях Великої Вітчизняної війни у травні 1945 року остаточно знищили німецький фашизм, цю справжню «коричневу чуму» ХХ століття.
На честь великої, історичної Перемоги щорічно, 9‑го травня, всі патріоти, чесні люди урочисто відзначають велике свято. Це одне із свят, яке завжди було і залишається всенародним. У цьому році людство святкує його в 65‑ий раз.
Дуже багато було пролито крові у боях, море сліз виплакали матері і дружини, згадуючи тих, хто не повернувся з фронту. Смерч війни пронісся над Україною двічі — при обороні рідної землі і при її визволенні. Нав’язана нам війна була жорстоким випробуванням для всього народу, а не лише для армії. Але вона й об’єднала всіх — і старих, і молодих, і чоловіків, і жінок, стала по-справжньому Великою Вітчизняною війною. Коли над країною зависла смертельна загроза, вона перетворилася на єдиний військовий табір. Фронт бойових дій розтягся від Баренцового до Чорного моря на 4,5 тисячі кілометрів.
З перших днів бойових дій наші воїни чинили жорстокий спротив німецьким військам, виявляючи безприкладні героїзм і відвагу. Найпершими в бій з ворогом вступили радянські прикордонники. Небачену стійкість показали захисники Брестської фортеці, які малими силами близько місяця стримували безперервні атаки фашистської армади. Не дивлячись на відступ і тяжкі втрати, ми вірили, що в кінці-кінців переможемо ворога.
Велика Вітчизняна війна займає особливе місце в історії. 1418 днів і ночей радянські воїни несли свої бойові знамена по важких, залитих кров’ю дорогах війни. Вирішальною подією стала битва під Москвою взимку 1941 року, де ворог був зупинений і знищена майже мільйонна армія німецьких військ. Наступної поразки фашистські загарбники зазнали під час Сталінградської битви. Між річками Волгою і Доном була розгромлена півторамільйонна ворожа армада. Ця битва фактично поклала кінець сподіванням на перемогу гітлерівського командування. А вже у 1943‑му році, після поразки на Курській Дузі, фашисти почали відступати. Червона Армія місто за містом, село за селом визволяла від ворога рідну землю, в тому числі і Радянську Україну.
Завершальним етапом у боротьбі із гітлерівськими військами стала грандіозна Берлінська операція. В останній битві зійшлися дві наймогутніші армії світу. В боях біля німецької столиці були розгромлені 70 піхотних, 12 танкових і 11 мотодивізій фашистів, взяті у полон 480 тисяч ворожих солдатів та офіцерів. Це був крах фашистської Німеччини. Перед всім світом був розвіяний міф про непереможність вермахту. Червоний прапор, піднятий над Рейхстагом, став символом перемоги у війні.
У боях і битвах по розгрому ворога наші воїни продемонстрували дива стійкості і відваги. За ратні подвиги більше11 тисяч солдатів і офіцерів були удостоєні найвищої бойової відзнаки — їм присвоїли звання Героя Радянського Союзу. Серед них — 2069 українців, із них — 27 жінок.
Ми гордимося нашими земляками, які теж стали Героями Радянського Союзу. Це Клименко Тихін Леонтійович, Мужайло Микола Тимофійович, Дейнега Олександр Тихонович, Шенгур Іван Петрович, Соломоненко Іван Іванович, Марченко Федір Іларіонович, Ведмеденко Іван Іванович, Семенов Андрій Платонович. Уславився своїми подвигами і Чорний Павло Васильович, який став кавалером 3‑х ступенів ордена Слави. Ще десятки тисяч уродженців Кобеляцького району отримали інші бойові нагороди.
Та війна була найжорстокішою і найкровопролитнішою в історії людства. Багатомільйонною була жертва всього радянського народу, покладена на вівтар перемоги. В Україні загинув кожний шостий житель. У Кобеляцькому районі за роки фашистської окупації були розстріляні 640 чоловік, а всього загинули 3239 земляків. Загальні ж втрати радянського народу склали 27 мільйонів чоловік.
Ніхто і ніщо не зможе залікувати душевні рани матерів, жінок, які відправляли на фронт своїх синів і чоловіків, і не дочекались їх з війни. Той героїзм, той самовідданий патріотизм, з яким воїни гнали з рідної землі фашистів спонукає не просто до шани і поклоніння. Він достойний наслідування і продовження у наступних поколіннях. Він вічно житиме в умах і душах нащадків солдатів‑переможців.
Перемога у Великій Вітчизняній війні жива і безсмертна, як пам’ять про стійкість і мужність наших дідів і прадідів. Минуло не одне десятиліття від славного травня 1945 року. І з кожним роком все менше і менше залишається серед живих учасників і свідків тих страшних і героїчних подій.
Ми, ветерани Великої Вітчизняної війни, звертаємося до молодого, підростаючого покоління, до людей середнього віку, взагалі, до всіх земляків із закликом берегти історичну пам’ять, пов’язану із тими вікопомними подіями. Пам’ятайте, що з вами поруч живуть учасники грандіозної визвольної війни, ставтеся з повагою до солдатів‑переможців, турбуйтеся про них не лише у дні славних дат, а й повсякчас.
Відзначаючи всенародне свято, 65‑річчя Перемоги над фашизмом, Президія міської ради ветеранів поздоровляє всіх учасників бойових дій, дітей війни, працівників тилу, партизанів і підпільників, вдів загиблих воїнів, усіх жителів міста та району із цією знаменною датою.
Бажаємо всім доброго здоров’я, особистого і сімейного щастя, бадьорості і благополуччя у повсякденному житті.
Нехай завжди будуть із вами мир, дружба та чисте небо над головою! З Днем Перемоги!

Автор: Олександр ЖИВУЛЬКО, учасник бойових дій у Великій Вітчизняній війні, голова міської ради ветеранів, почесний громадянин Кобеляк і Кобеляцького району, полковник у відставці.


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
7 травня 2010, 14:05 | Кобеляки | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації