Вхід | Реєстрація

Листи у вічність

Як справжню реліквію головний державний санітарний лікар області Валентин Шаповал зберігає кілька фронтових трикутників. Вони – єдине, що залишилось йому на пам'ять про батька.
Фронтові трикутники... Ті, хто й досі їх перечитує, знають: ці листи розповідають не тільки про те, що в них написано. Вони наділені особливою енергетикою і “відгукуються” навіть на дотик. Не раз, затримуючи на якусь мить той пожовклий від часу аркушик у руках, Валентин Федорович відчував тепло батьківської долоні...
Втім, він не пам'ятає татових рук. Адже Федір Олексійович Шаповал тільки й устиг, що потримати, поносити, погойдати на них свого первістка. Валентин народився за місяць до початку війни. Тож жодним дивом йому не випросити у пам'яті й миті “побачення” з татом. Батько, звісно, затамовував подих біля колиски, усміхався до нього і щось там наспівував, але перетворюватися на спогади першим дням життя, на жаль, не властиво. Заясніли хлопчику білим світом та й розвіялись...
Іноді, вже дорослим, Валентин Шаповал навіть намагався уявити, як саме мама проводжала тата на війну. Мабуть, пекла на дорогу хліб, вмовляла будь-що берегтися заради сина, а потім довго стояла на станції, звідки ешелони рушили на фронт. Літня спека заливала все навкруги, як окропом, а жінка від тривоги тремтіла, ніби у лютий мороз…
Можливо, замислюватися про це хотілося, щоб хоча б так, але все ж попрощатися з батьком і синові.
Бабуся, Тетяна Андріївна Слета, багато переповідала Валентинові про те, як під час окупації вони навіть під власним дахом стали почуватися, як під прицілом. Німці оселилися в Піщаному (Кременчуцький район) у кожній хаті. Тоді людям здавалося, що гірше за невільницьке життя нічого вже не буває. Але виявилось, що й то не останнє коло пекла. Одного дня їхнє село спалахнуло серед полів, наче поминальна свічка: відступаючи, фашисти перетворили його на згарище.
1943 року Федір Шаповал був поранений. Саме те перебування у госпіталі й дозволило йому кілька побачень із дружиною. Спраглий ковток надій, а далі знову прощання й дорога на передову. Легше його чекати стало Вусті Павлівні хіба тому, що почала працювати польова пошта. Полетіли звісточки, як зозулі, сповіщати, чиї роки ще рахувати, а чиї – вже ні. І новини були не тільки солдатські, життя не могла зупинити й війна: саме із листування Федір Шаповал дізнався, що невдовзі в нього народилася донечка Рая.
Удвічі більше стала тривожитися Вустя Павлівна, коли від чоловіка затримувались трикутники. Не хотіла й припускати, що й до їхньої хати листоноша може прийти зі страшною звісткою. Втім, хвилювалася через це вона, а “чорного” листа довелось отримати Федору Олексійовичу: дружина померла 1944 року під час епідемії тифу. Невідомо, коли він про це прочитав: перед боєм чи після. Але душевна рана була глибшою, ніж від свинцю. І хто знає, можливо, й сира землянка раптом стала солдату нашіптувати, що жінка тепер чекає його в землі…
Діти, одне дрібніше за іншого, залишились на піклуванні бабусі. У трикутнику, який Федір писав рідним
26 грудня 1944 року, до Вусті вітань уже немає: “ Здрастуйте, вельмишановні батьки, синочок, донечка. Повідомляю, що живий-здоровий, бажаю цього і вам. Я дуже вдячний за те, що ви написали, як там мої діточки...”
Листа ж, якого так боялася Вустя Павлівна, у родині все одно отримали – наприкінці війни, у квітні. Федір не дожив до Перемоги лише місяць. І жорстокість звістки була помножена ще й на те, що адресувалось повідомлення саме небіжчиці-дружині: “Ваш чоловік, рядовий Федір Олексійович Шаповал, вірний військовій присязі, виявивши героїчну мужність, загинув у квітні 1945 року. Похований із військовими почестями на території Словенії”.
Не хотілося вірити Тетяні Андріївні цьому короткому й скупому на подробиці листу. Не могла змиритися, що внуки залишились круглими сиротами. І через кілька днів листоноша й справді подала їй до рук фронтовий трикутник. Але дива не сталось, надія не зажевріла, а згасла вже остаточно. Почерк був незнайомий, а теплі рядки – наче постріли: “Привіт з фронту! Звісно, я вас не знаю, але все ж наважився написати. Федір Шаповал був моїм другом. Він багато розповідав про своє життя – і про те, як працював у пожежній охороні, і як пішов на війну. Федір не знаходив собі місця, коли отримав листа про смерть дружини. Дуже хвилювався, як же там без неї залишились діти. Я вирішив написати, щоб ви знали, що він загинув у бою, як герой. На цьому все. Писав листа його товариш, Олексій Васильович Колодяжний”.
За місяць до початку війни народився син, за місяць до її завершення загинув батько – не раз Валентин Федорович замислювався про цей приголомшливо несправедливий збіг. Коли збагнув уперше, навіть хотілося просто, як у математиці, відняти-додати й подарувати татові ті дні, яких у його долі не вистачило до переможного травня.
Втім, скільки не вдивлявся у старе фото своїх навіки молодих батьків, завжди відчував, що це не монолог. Фронтові трикутники, які колись надіслав рядовий Федір Олексійович Шаповал, сьогодні спонукають замислюватися і його правнуків, вони ж справді нетлінні листи у вічність.

Автор: Вікторія КОРНЄВА, www.zorya.poltava.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
10 травня 2010, 14:33 | Полтава | Суспільство
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ
Останні коментарі

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації