Вхід | Реєстрація

У Полтаві відкрили Галерею героїв

У Полтаві відкрили Галерею героїв
Напередодні 65-го Дня Перемоги над гітлерівською армадою на другому поверсі Полтавської міської ради урочисто відкрили Галерею героїв. Місцеві митці представили свої роботі — портрети наших героїчних земляків, які не-
абияк відзначилися у боротьбі з німецькими загарбниками. Особливий творчий внесок у цю справу зробив, зокрема, член Національної спілки художників України із Криму (міста Ялти) Олексій Шевчук. Його ми впевнено можемо назвати другом Полтави — полотна Олексія Шевчука уже експонувалися у великій виставковій залі Полтавського художнього музею (Галереї мистецтв), він не раз був гостем нашого міста. А тепер ось узявся увіковічнити на полотні образи героїв-полтавців, і зробив це просто віртуозно!
На урочисте відкриття Галереї портретів наших земляків — визволителів, мужніх захисників Вітчизни — зібралися родичі та друзі людей, зображених на цих полотнах. А самих цих героїв на урочистості прибуло, на жаль, тільки троє — кавалер чотирьох медалей «За відвагу» Олексій Левченко, сапер Іван Смовт та командир ескадрону розвідки, командир мотострілецького батальйону Хафіз Ахмеджанов.
Творчий проект створення Галереї портретів героїв-визволителів народився ще в жовтні минулого року за підтримки міського голови Андрія Матковського. Вітаючи ветеранів і їх рідних з Перемогою, Андрій Всеволодович подякував усій творчій команді, яка працювала над портретами  героїв. Відзначив мер і вклад у справу прокурора Полтавської області Віктора Войцишина, який подав ідею створення Галереї і підтримав реалізацію цього проекту.
Щодо портретів, намальованих Олексієм Шевчуком, міський голова сказав, що, на його думку, робіт такого рівня в Україні ще не було. Від імені територіальної громади Андрій Матковський вручив Олексієві Шевчуку грамоту міської ради з нагрудним знаком.
До міської ради щодня приходять сотні людей — і вони матимуть можливість оглянути цю незвичайну галерею портретів справжніх героїв нашого міста, яка діятиме тут протягом місяця після відкриття. Ці люди навічно ввійшли в історію Полтави. На жаль, сьогодні багатьох із них уже немає серед нас — але є їхні діти, внуки, правнуки.
Окрім трьох героїв, які прийшли на відкриття Галереї пам’яті, художники увіковічнили також образи льотчика-винищувача, Героя Радянського Союзу Олександра Васька, льотчика авіаполку, Героя Радянського Союзу Леонтія Глущенка, кавалера трьох орденів Слави Петра Тисменецького, кавалера трьох орденів Слави, Героя Радянського Союзу Олексія Коростильова, кавалера трьох орденів Слави Миколи Андрієнка, танкіста, Героя Радянського Союзу Івана Романченка, льотчика-винищувача, Героя Радянського Союзу Івана Бабака, льотчика-бомбардувальника, Героя Радянського Союзу Олександра Баленка, командира дивізії, Героя Радянського Союзу Миколи Кучеренка, командира роти стрілкового полку, Героя Радянського Союзу Василя Бондаренка, штурмана авіаполку, Героя Радянського Союзу Федора Василенка, комсорга стрілецького полку, Героя Радянського Союзу Кузьми Нездолія, льотчика авіаполку, Героя Радянського Союзу Олексія Петушкова, кавалера трьох орденів Слави, Героя Радянського Союзу Павла Правденка, танкіста, Героя Радянського Союзу Дмитра Тюркіна, воєнного льотчика, Героя Радянського Союзу Петра Юрченка та командира артилерійського полку, Героя Радянського Союзу Михайла Мохова.

Автор: Наталія ЖОВНІР, www.vechirka.pl.ua


Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини України та Полтавщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook
12 травня 2010, 14:46 | Полтава | Культура та освіта
Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
Вам необхідно зареєструватися, або увійти під своїм логіном



Курс НБУ

Зачекайте, йде завантаження...

Логін:
Пароль:
запам'ятати


Реєстрація | Нагадати пароль

Шановні водії!

У зв’язку зі значним погіршенням погодних умов та сильної хуртовини частина траси Р-52 у Царичанському районі являєтсья непридатною до використання!

Служба порятунку звертає Вашу увагу на те, що вирушаючи у таку погоду в дорогу Ви йдете на це на свій страх і ризик - у випадку неможливості вибратися із снігових заметів на дорогах чекати допомогу можливо прийдеться досить довго.

Тому рекомендується відмовитися від подорожей автомобілем до стабілізації ситуації